back to top

Uganuća i istegnuća

Uganuća i istegnuća ubrajaju se u najčešće ozljede i mogu biti u rasponu od uganuća gležnja do bolnih leđa. Kod uganuća dolazi do ozljede ligamenata, čvrstih, vlaknatih traka tkiva koje međusobno povezuju kosti u zglobu. Kod istegnuća dolazi do ozljede mišićnog tkiva, pri čemu se mišići ili tetive koje mišić učvršćuju za kost istegnu ili razderu.
Uganuća ili istegnuća većinom će, nakon određenog vremena i mirovanja, proći sami od sebe. Međutim, kod jakog trganja ili potpunog pucanja ozlijeđenih tkiva obično je potrebno kirurško liječenje. Nakon ozljede uslijed uganuća, kosti u ozlijeđenom zglobu mogu ostati u neodgovarajućem položaju ili ligamenti mogu biti toliko rastegnuti i oslabljeni da je zglob iznimno podložan ponovnom ozljeđivanju.

Simptomi

Do uganuća, koja pogađaju zglobove, i istegnuća, također poznata kao nategnuća mišića, obično dolazi nakon pada ili naglog pokreta kojim se snažno potegne ili izvrne, ugane dio tijela. Uganuće:

 • bol u ozlijeđenom zglobu
 • brzo oticanje zgloba, često praćeno stvaranjem modrica
 • ukočenost i otežano pomicanje zgloba Istegnuće:
 • oštra bol na mjestu ozljede nakon koje slijedi ukočenost, osjetljivost i, u nekim slučajevima, oticanje.

Obratite se liječniku

 • ako se bol, oticanje ili ukočenost ne povuku kroz dva do tri dana.
 • ako imate osjećaj »iskakanja« svaki put kad pomaknete uganuti zglob. To može ukazivati na tešku ozljedu koju je potrebno odmah liječiti.
 • ako ozlijeđeni zglob ne možete pokretati ili ne može nositi težinu vašeg tijela. Možda je došlo do prijeloma kosti.
 • ako izgleda da kosti u ozlijeđenom zglobu nisu odgovarajuće postavljene. Možda je došlo do trganja iigamenata koji obavijaju zglob, pa je potrebna operacija.
 • ako se ozlijeđeni mišić ne može pomaknuti; možda se u potpunosti razderao te je potrebno neodložno liječenje.
 • ako opetovano dolazi do uganuća ili istegnuća, jer to ukazuje na kroničnu slabost zgloba ili mišića te je potrebno otići na liječnički pregled.
 • ako se otežano mičete ili hodate nakon što ste istegnuli neki leđni mišić. Možda ste ozlijedili živac.

Uzroci

Bilo kakvo naglo ili neuobičajeno opterećivanje zglobova ili mišića može dovesti do uganuća ili istegnuća. Cesti uzroci su padovi, podizanje teških predmeta i bavljenje sportom na koji nismo navikli. Vjerojatnost ozljede veća je u gojaznih, tjelesno neaktivnih osoba slabe tjelesne kondicije.

Liječenje

Liječenje uganuća i istegnuća usmjereno je na smanjivanje početnih bolova i oticanja, a nakon toga slijedi odgovarajući odmor kako bi se omogućilo zacjeljenje.

Prevencija

Najbolji način za sprečavanje uganuća i istegnuća je održavanje dobre tjelesne kondicije kako bi mišići, ligamenti i tetive bili snažni i dovoljno rastezljivi da podnesu traumu. Da biste spriječili ponovno ozljeđivanje, zatražite od svog liječnika program vježbi za rehabilitaciju mišića ozlijeđenog područja. Ako ste gojazni, raspitajte se o odgovarajućoj prehrani i programu za postizanja dobre tjelesne kondicije. 

Kinesko ljekovito bilje

Stručnjaci za kinesku medicinu mogu upotrijebiti melem od gardenije (Gardenia jasminoides), brašna i vina za ublažavanje oticanja i pospješenje cijeljenja. Smatra se da masaža uljnim ekstraktom cvijeta šafranike (Carthamus tinctorius) poboljšava protjecanje krvi, a to ubrzava cijeljenje.

Homeopatija

Arnica (6x do 30c), koja se uzima na usta, može ublažiti bol i djeluje protuupalno.

Prehrana

Vitaminski nadomjesci mogu pomoći kod uganuća i istegnuća. Ako vaš liječnik odobri, uzimajte nadomjestke vitamina C (1000 mg), beta karotena (vitamin A) (10 000 MJ), cinka (do 60 mg), vitamina E (400 MJ) i selena (50 mcg) na dan.

Konvencionalna medicina

Većina uganuća i istegnuća izliječi se u roku dva do tri tjedna. Odmah nakon ozljeđivanje preporuča se odmor, led, stezanje zavojima i stavljanje ozlijeđenog uda u povišeni položaj te primjena acetilsalicilne kiseline (npr. Aspirina) ili ibuprofena za smanjivanje bolova i upale. Nakon toga se elastične zavoje može upotrijebiti za pružanje potpore i imobiliziranje ozlijeđenog područja tijekom cijeljenja. Kod uganuća
gležnja ili koljena često treba rabiti štake kako bi se zglobove rasteretilo. Za ubrzavanje ozdravljenja liječnik može preporučiti odlazak fizioterapeutu na liječenje grijanjem i infracrvenim zračenjem.

Alternativni načini liječenja

Alternativni načini liječenja mogu pomoći ublažiti bolove i oticanje koji prate uganuća i istegnuća.

Liječenje kod kuće

Kad se početno oticanje počne smanjivati i nestanu akutni bolovi, obično nakon 48 do 72 sata, topli oblozi ublažit će bolove i potaknuti protok krvi u ozlijeđenom području. Masiranje ozljede kremom koja sadrži acetilsalicilnu kiselinu ili neki drugi analgetik isto tako može ublažiti bol ili osjetljivost.

Dijagnostički postupci

Liječnik može naručiti rendgensko snimanje kako bi isključio prijelom kosti ili snimanje magnetskom rezonancijom da bi se uvrdilo je li došlo do trganja tkiva.

DRUGI UPRAVO ČITAJU