back to top

Unos soli u organizam

Kada je u pitanju unos soli u organizam tu treba da budete veoma pažljivi.

Visoki krvni tlak znači da srce radi napornije no što bi trebalo kako bi ispumpavalo krv iz srca. Zbog toga pate i naše arterije. Zato ljudi s visokim krvnim tlakom trebaju to držati pod kontrolom da ne bi došlo do moždanog udara, infarkta srca ili neke druge bolesti koje mogu kobno završiti.

Najvažnije za liječenje visokog krvnog tlaka su tjelovježba i promjena prehrambenih navika. Prehrana treba biti siromašna zasićenim mastima i kolesterolom, a bogata voće, povrćem i namirnicama s malo masti.

Visoki tlak i sol

Jako je bitno ograničiti unos soli! Zbog prevelike količine soli u prehrani dolazi do zadržavanja vode u tijelu. I zbog toga tlak neprestano raste! Osobe s povišenim krvnim tlakom trebale bi ograničiti unos soli na 1500 mg dnevno. To je manje od žličice soli u danu. I osobama koje ne pate od visokog tlaka je radi preventive potrebno ograničiti količinu soli koju unose u organizam.

Nije konzumiranje soli samo dodavanje soli u hranu tijekom kuhanja ili tijekom obroka. Značajne količine soli nalaze se u prerađenoj hrani, osobito u grickalicama (čips, smoki, slani krekeri ili štapići), juhama iz konzervi te mesnim proizvodima (naročito suhomesnatima).

Kako bi bili sigurni da ne uzimamo hranu koja je bogata soli, potrebno je čitati upute pri kupovini, kako bi znali s koliko soli raspolaže pojedini proizvod. Iznenadit ćemo se kad doznamo kako hrana koju ne smatramo slanom obiluje soli.

Ukoliko smo kupili grah i druge namirnice koje su pohranjene u slanom sadržaju, treba ih isprati prije kuhanja da ih riješimo soli. – (Unos soli u organizam)

Čak i većina kupovnog kruha sadrži veliku količinu soli, pa ako smo u mogućnosti barem ponekad raditi svoj kruh, to bi bilo i više nego poželjno. Na taj način ćemo u svoj kruh moći staviti soli i masti koliko mi hoćemo, a kod kupovanja gotovog kruha je uvijek previše tih nepoželjnih sastojaka. – (Unos soli u organizam)

Najbolje namirnice za zdravlje

Možemo zaključiti da je sol veliki neprijatelj ukoliko imamo visoki krvni tlak, zato je se treba sustavno rješavati izbjegavajući je u širokom luku. Kad se riješimo viška soli, na pola puta smo da vratimo svoj krvni tlak na normalnije vrijednosti. – (Unos soli u organizam)

DRUGI UPRAVO ČITAJU