back to top

Upotreba soli u domaćinstvu

Sol je najdostupniji mineral u svijetu, čije su zalihe neiscrpne. Sol se može upotrijebiti na tisuće i tisuće načina, a samo neke od njih koji bi vama osobno mogli poslužiti, donosimo u nastavku.

Kako bi spriječili kvarenje sira, što nije rijetka pojava u hladnjaku, prije spremanja sira u hladnjak jednostavno sir umotajte u čistu krpu, koju ste prethodno umočili u slanu vodu. Na ovaj način vaš sir će imati dulji rok trajanja.

Ako vas jako boli grlo, sol vam može biti od velike koristi. Jednostavno pomiješajte toplu vodu i sol pa nekoliko puta isperite grlo kako bi se što prije oporavilo.

Ako vas jako nervira kapanje voska s visokih svijeća, spriječiti to možete uz pomoć soli. Sve što trebate napraviti je u jako slanu vodu umočiti svijeću i nakon par sati ju izvaditi i jako dobro posušiti. Kasnije je normalno upalite i vosak više neće curiti na sve strane.

Sigurno su vam poznate mrlje na šalicama za kavu ili čaj, koje ostaju od čaja ili kave, a koje nikako da uklonite uz sve moguće trikove i pokušaje. Ali sol vam može odlično pomoći u skidanju mrlja sa šalica, tako da pomiješate malo soli s deterdžentom za pranje posuđa i istrljate mrlju sa šalice.

Ako su vaše majice od pamuka ili lana požutjela od stajanja u ormaru, vratiti im njihovu boju možete tako da ih prokuhate u otopini soli pomiješanoj s malo sode bikarbone.

Očistite peglu bez imalo muke tako da na list papira stavite malo soli pa preko soli pređite vrućom peglom s koje će se u tom trenutku skinutu sva prljavština i naslage koje vam smetaju prilikom peglanja.

Umorna stopala opustite u toploj vodi pomiješanoj sa šakom soli pa ih nakon nekoliko minuta isperite u hladnoj vodi.

Mrlju od hrđe najlakše ćete ukloniti mješavinom soli i limunskog soka. Dobivenom mješavinom istrljajte hrđu pa je stavite na sunce kako bi u potpunosti izblijedila. Nakon toga predmet operite i osušite.

Foto: Jure Porenta/Shutterstock

DRUGI UPRAVO ČITAJU