back to top

Kako liječiti afte?

Savjeti koji će vam pomoći kako liječiti afte!

Stres je jedan od glavnih čimbenika koji uzrokuje nastanak afti. Nastanak afti može uzrokovati i pad imunološkog statusa, bolest želuca i crijeva te slabokrvnost.

To su neugodne rane u ustima koje se često pojavljuju, čak i nekoliko puta godišnje. Afte mogu biti jako bolne, od njih pati 20% populacije u cijelom svijetu.

Afte, poznate i kao aftozni stomatitis, su male, bolne čireve koje se pojavljuju unutar usta, obično na unutrašnjosti usana, obrazima, jeziku, području ispod jezika ili početku grla.

Iako su afte obično bezopasne i prolazne, one mogu biti izuzetno bolne i ometati uobičajene aktivnosti poput jela, pijenja i razgovora. Uzrok afti nije potpuno razjašnjen, ali se vjeruje da u njihovom nastanku sudjeluju različiti faktori kao što su stres, ozljede u ustima, hormonalne promjene, alergije na hranu, nedostatak određenih vitamina i minerala te imunološki odgovor tijela.

Kako liječiti afte?

Kako liječiti afte?

Kada je riječ o liječenju afti, cilj je ublažiti bol, smanjiti upalu i ubrzati proces ozdravljenja. Nema specifičnog lijeka za afte, ali postoje različiti pristupi koji mogu pomoći u ublažavanju simptoma:

1. Održavanje higijene usta: Redovito četkanje zuba nakon obroka i upotreba zubnog konca pomaže u održavanju čistoće usta i može spriječiti infekciju afti. Treba koristiti mekanu četkicu za zube kako ne bi došlo do dodatnog iritiranja afti.

2. Isprati usta: Isprati usta slanom vodom ili otopinom sode bikarbone može smanjiti bol i upalu. Otopina se priprema tako da se pola čajne žličice soli ili sode bikarbone rastvori u čaši tople vode. Isprati usta otopinom nekoliko puta dnevno može biti korisno.

3. Preparati za lokalnu primjenu: Postoje gelovi, sprejevi i paste koji se mogu nanositi direktno na aftu. Ovi proizvodi često sadrže lidokain ili benzokain koji mogu pomoći u ublažavanju boli. Također, neki sadrže antiseptike koji pomažu u smanjenju rizika od infekcije.

4. Prehrana: Izbjegavanje začinjene, kisele ili vrlo slane hrane može smanjiti iritaciju i bol. Također je preporučljivo izbjegavati hranu koja može izazvati alergijsku reakciju ili aftu, kao što su orašasti plodovi, čokolada, gluten ili određeno voće i povrće.

5. Vitamini i dodaci: Nedostatak vitamina B12, željeza i folne kiseline može doprinijeti pojavi afti. Uzimanje ovih dodataka, po preporuci liječnika, može pomoći u prevenciji njihovog nastanka.

Kako liječiti afte?
Kako liječiti afte?

6. Liječenje povezanih stanja: Ako su afte česte i teške, važno je ispitati moguće povezane zdravstvene probleme, kao što su celijakija, Behcetova bolest ili HIV/AIDS. Liječenje osnovnog stanja može smanjiti učestalost afti.

7. Smanjenje stresa: Pošto stres može biti okidač za nastanak afti, tehnike za smanjenje stresa, poput joge, meditacije ili lagane tjelesne aktivnosti, mogu pomoći u smanjenju njihovog broja i težine.

8. Ljekovito bilje i prirodni tretmani: Primjena čaja ili želatinastog ekstrakta aloje vere može pomoći u ublažavanju simptoma afti. Također, primjena hladnih obloga ili sisanje leda može pružiti privremeno olakšanje.

9. Farmaceutski tretmani: U težim slučajevima, kada afte ometaju jelo i piće, mogu se koristiti jači lijekovi poput kortikosteroidnih pasti ili tekućina za ispiranje usta koje propisuje liječnik. Ovi tretmani mogu brzo smanjiti upalu i bol.

10. Izbjegavanje iritanata: Ako primijetite da određeni proizvodi za osobnu higijenu (poput nekih vrsta zubnih pasta ili ispiranja usta koji sadrže natrijev lauril sulfat) izazivaju aftu, izbjegavajte ih.

U konačnici, iako afte mogu biti bolne i neugodne, većina tretmana usmjerena je na ublažavanje simptoma dok se čirevi ne izliječe sami od sebe, obično unutar nekoliko tjedana. Ako afte postanu česte ili posebno bolne, savjetovanje s liječnikom može pomoći u pronalaženju učinkovitijeg tretmana ili otkrivanju osnovnog zdravstvenog problema.

Zašto nastaju afte?

Uz stres, pad imunološkog sistema, slabokrvnosti i bolesti želuca i jetre, afte mogu biti uzrokovane nasljeđem. Ako oba roditelja boluju od afti, vjerojatnost da će ih dobiti i dijete iznosi 90 %.

Afte uzrokuje i emocionalni stres, to se događa zbog pojačanog lučenja hormona kortizona koji uzrokuje slabljenje imunološkog sistema.

Manjak vitamina B12, željeza i folne kiseline će uzrokovati izbijanje afti. Griženje usnice će isto tako uzrokovati izbijanje afti, stoga je najbolje da se riješite te loše navike.

Tri oblika

Male afte se pojavljuju na sluznici obraza ili usana, obično su velike oko jedan centimetar i traju tjedan do dva tjedna. Prije izbijanje možete osjetiti svrbež i vidljivo je crvenilo, dva dana nakon toga afta će se formirati u okruglu ranu sa žućkastim pokrovom.

Velike afte trajat će duže zbog toga što su i rane dublje. Treći oblik afta su afte koje nalikuju herpesu, još se nazivaju i herpetiformne afte. Ove afte su sitnog oblika, izgledaju kao male ranice koje se obično pojavljuju na podjezičnoj sluznici, te na sluznici obraza i jezika.

Kako liječiti afte?
Kako liječiti afte?

Liječenje afti

Ako imate jednu od navedenih afti najbolje je da ju izliječite tako da poboljšate svoj imunološki sistem. Preporučljivo je da koristite paste za zube koje u sebi sadrže natrij lauril sulfat. Koristite meke četkice za zube, tvrdom četkicom mogli bi samo još više oštetiti svoju sluznicu.

Bilo bi dobro da izbjegavate namirnice koje su izrazito krute, kao što je prepečenac ili čips, takva hrana može dodatno nadražiti aftu i usporiti zacjeljivanje.

Možete koristiti određene dodatke prehrani kako bi vam afte što prije zacijelile i kako bi spriječili pojavu novih afti. To su vitamini B kompleksa, B1, B2 i B6. Afte su vrlo česta pojava, mogu biti jako bolne, ako su stalne i dugotrajne najbolje je da se za savjet obratite liječniku dentalne medicine.

Preporuka:

DRUGI UPRAVO ČITAJU