back to top

Kako se riješiti štucanja

Štucanje nas prati od najranijih dana života, i to doslovno. Naime, dokazano je da plod u maternici već počne štucati. Štucanje je kod svih uzrasta jako često, i prilično je neugodna pojava kad nas uhvati u javnosti. Problem je jer se do dana današnjega ne znaju točni uzroci štucavice.

Kako bi se riješili štucanja postoje različite metode, pa tako neke jednostavnije možemo primjenjivati ako smo na mjestu gdje je puno ljudi, a ove malo kompliciranije kada smo kod kuće pa smo slobodni raditi što hoćemo obzirom da nemamo publike.

Štucavica u javnosti

Ukoliko nas štucavica uhvati na nekom javnom mjestu najjednostavnije što možemo pokušati je duboko udahnuti i zadržati dah. Na taj način ošit se opušta pa bi štucanje moglo prestati.

Drugi način je da pritisnemo dlan jedne ruke palcem druge što jače možemo. Bol koja je neugodna i pritom se javlja djeluje na živčani sustav i može zaustaviti štucavicu. Ukoliko smo u mogućnosti, na 30 sekundi stavimo prste u uši, ili pritisnemo mekano područje iza usne školjke. To ošitu šalje opuštajući signal.

Napitci protiv štucavice

Potrebno je popiti 10 malih gutljaja bilo koje tekućine, ali brzo. Tako će ritmičke kontrakcije jednjaka nadvladati spazam ošita.

Stavimo sloj kuhinjskog papira preko vrha čaše i pijemo kroz to. Zbog toga što ćemo morati jače povući nego kad normalno pijemo, nadvladat ćemo spazmatske pokrete mišića.

Možemo pomiješati žličicu šećer i meda s vodom te progutati. Kiselina također može spriječiti štucanje pa možemo izrezati limun i grickati, a oni hrabriji mogu progutati žličicu jabučnog octa.

Jedan od načina koji će nam većini biti najdraži je rješavanje štucavice maslacem od kikirikija ili sladoledom. Oni smiruju ošit, sladoled zbog hladnoće, a maslac od kikirikija jer se lijepi za zube pa dok ga se rješavamo ometa se uzorak disanja.

  Kako liječiti dječje ozljede

Relaksacija isto može biti uspješno rješenje od štucavice. Potrebno je opustiti se, leći i duboko disati na način da udahnemo te zrak zadržimo 10 do 15 sekundi i onda polako izdahnemo. Potrebno je ponoviti ovakav način disanja par puta te se onda lagano dignuti iz ležećeg položaja.

Štucavica će na neki od ovih načina zasigurno proći, ali ako nas pak muči danima, moramo zatražiti liječničku pomoć jer se vjerojatno radi o nadražaju želuca ili nekoj vrsti infekcije. Liječnik će pripisati neki od lijekova koji opuštaju ošit pa će se na takav način štucavica silom zaustaviti.

Foto: Kalim/Shutterstock

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

DRUGI UPRAVO ČITAJU