back to top

Unos vode u organizam

Koliko god sa svih reklama iskakalo da je voda najvažnija hidratacija tijekom ljetnih vrućina, mnogi na to ipak zaboravljaju i ne pridodaju tome veliku pažnju. No, vodu za vrijeme vrućina ne smijete nikako zaboraviti, ako vam je imalo stalo do vašeg zdravlja.

Za vrijeme velikih vrućina čovjek gubi vodu iz organizma kroz znojenje. Znojenjem se čovjekovo tijelo hladi, i to je zapravo prirodan način hlađenja. Stoga ako vam se tijelo pojačano znoji, te ako je vani jako vruće, znači da je vašem organizmu potrebno više tekućine kako bi ju nadoknadili i kako ne bi dehidrirali.

Znojenje je dio funkcioniranja tijela, no ako se pretjerano znojite, morate nadoknaditi izgubljenu tekućinu, kako ne bi dehidrirali. Postoje dvije faze dehidracije, a prvu ćete prepoznati po suhim ustima i jeziku, te žeđi koja se javlja, dok kod druge faze dehidracije dolazi do grčenja mišića, glavobolje i vrtoglavice. Voda je jedino sredstvo koje vam u tim trenucima može pomoći!

Koliko je osobi potrebno hidratacije tijekom dana ovisi od osobe do osobe, zbog njene tjelesne mase, aktivnosti i vremenskim prilikama. Ako dugo sjedite, znači da vam prosječno tijekom dana treba oko 10 čaša vode, no ako se izlažete suncu, te izlazite po vrućini, potrebno će vam biti više čaša vode.

Vrlo je važno da se hidratizirate tijekom cijelog dana, te to nemojte zaboraviti. Nemojte se hidratizirati samo kada ste vani na vrućini. Pobrinite se da dan započnete dovoljno hidratizirani, te pijte dovoljno vode tijekom cijelog dana, a kada se vratite doma, odmah popijte još jednu čašu vode.

Osim vode tijelu su potrebni elektroliti, koje je isto tako potrebno nadoknađivati. Elektroliti se iz tijela izbacuju znojenjem, a nadoknaditi ih možete uz pomoć sportskih napitaka, kao i iz slanih pereca i finog zdravog obroka.

  Namirnice bez kalorija

Osim vode, za dobru hidrataciju tijekom cijelog dana važno je i da se hranite pravilno i zdravo! Veliki dio hidratacije nalazi se u hrani, pa ne zaboravite jesti, koliko god vam bilo vruće.

Foto: Naypong/Shutterstock

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

DRUGI UPRAVO ČITAJU