back to top

Upala krajnika

Krajnici (tonzile) su nakupine limfnog tkiva smještene na stražnjoj stijenci ždrijela. Proizvode protutijela koja imaju zadaću pomoći suprotstavljanju dišnim infekcijama u djece. Kad se ovo tkivo inficira, nastaje bolest koja se naziva upala krajnika (tonzilitis).
Upala krajnika najčešće pogađa djecu u dobi od tri do sedam godina, kad krajnici imaju najaktivniju ulogu u borbi protiv infekcija. Kako dijete raste, krajnici se smanjuju i infekcije se prorjeđuju. Upala krajnika uglavnom nije opasna, osim ako se razvije apsces krajnika. Kad se to dogodi, oticanje može bit: toliko jako da onemogući disanje. Druge komplikacije su sekundarne infekcije uha i adenoidne tegobe.

Simptomi

Upala krajnika:

  • grlobolja s crvenim, otečenim krajnicima; može postojati bijeli iscjedak ili mrlje na krajnicima
  • otečeni i osjetljivi limfni čvorovi vrata ispod čeljusti
  • blago povišena temperatura i glavobolja prate ostale simptome

Apsces krajnika:

  • osim upaljenih krajnika, jaki bolovi i osjetljivost u području mekog nepca, na svodu usne šupljine i otežano gutanje
  • izrazito prigušen govor, kao kad dijete govori s ustima punim hrane; posljedica apscesnog oticanja

Obratite se liječniku

  • ako dijete ima simptome upale krajnika.
  • ako dijete ima upalu krajnika i javlja se povećano lučenje sluzi i otežano disanje, što može ukazivati na apsces krajnika.
  • ako dijete otežano diše po noći ili glasno diše ili ima epizode apneje u snu te nakratko prestaje disati dok spava; ovi simptomi mogu upućivati na adenoidne tegobe ili prevelike krajnike.
  • ako dijete ima opetovane upale krajnika; može biti potreban operativni zahvat.
  • ako djetetovo stanje ne djeluje na antibiotike i ima povišenu temperaturu ili bolove te bijele mrlje ili iscjedak na krajnicima; to može ukazivati na mononukleozu ili drugu infekciju.

Uzroci

Većinu infekcija i apscesa krajnika u djece osnovnoškolske dobi izaziva streptokokna bakterija, isti mikroorganizam koji uzrokuje streptokoknu upalu grla. Virusi prehlade ili gripe katkad također izazivaju upalu krajnika.

Liječenje

Kako biste pregledali djetetove krajnike, postavite dršku žlice na jezik i zamolite dijete da kaže “aaaa” dok usmjeravate svjetlost na stražnji dio ždrijela. Ako krajnici izgledaju svijetlocrveni i otečeni, javite se pedijatru.

Prevencija

Tonzilektomija, operativno odstranjivanje krajnika, danas se izvodi rjeđe nego nekoć. Danas liječnici uglavnom preporučuju operativni zahvat jedino u teškim slučajevima, primjerice kad je apsces krajnika opetovana tegoba. Ako se radi operativni zahvat, dijete treba ostaviti u bolnici dan-dva, a grlo će biti bolno još četiri ili pet dana.

Homeopatija

Kad se utvrdi ima li dijete akutnu ili kroničnu upalu krajnika, homeopat može preporučiti neki od sljedećih lijekova: za upaljene krajnike Belladonna, Hepar sulphuris ili Mercurius vivus; kod kronično povećanih krajnika Baryta carbonica ili Calcarea carbonica.

Osteopatija

Osteopat liječi upalu krajnika i tonzilarne apscese istim operativnim metodama i lijekovima koje nude liječnici konvencionalne medicine, ali mogu pokušati i s tehnikom nježnih postupaka s mekim tkivom za pospješenje limfne drenaže.

Konvencionalna medicina

Pedijatar će pregledati djetetove krajnike i uzeti bris grla kako bi provjerio radi li se o streptokoknoj upali. Za utvrđivanje tonzilarnog apscesa liječnik će pregledati krajnike i meko nepce. Ako otkrije apsces, može ga drenirati. Liječnik će propisati antibiotik na primjer penicilin ili eritromicin i za streptokoknu infekciju i za apsces. Djetetu treba dati cijelu dozu. Ako nije pod nadzorom, streptokokna bakterija može izazvati teške autoimune poremećaje kao nefritis ili reumatsku groznicu. Za ublažavanje bolova, liječnik može preporučiti i paracetamol. (Djetetu se ne smije davati acetilsalicilnu kiselinu, npr. Aspirin, (Calium spp.): stavite 1 žličicu suhe biljke u 1 šalicu kipuće vode. Smatra se da sredstvo za grgljanje spravljeno od kadulje (Salvia officinalis) pomaže u borbi protiv infekcije: dodajte 2 žličice u kipuću vodu i ostavite da se namače 10 minuta. Dajte djetetu da nekoliko puta na dan grglja čaj (koliko god je moguće topliji) po 5 minuta.

Liječenje kod kuće

Grgljanje slane vode može ublažiti bolnu osjetljivost. Otopite 1/2 žličice soli u čaši tople vode i dajte djetetu da grglja prema potrebi za ublažavanje bolova.
Sladoled ili smrznuti jogurt, osobito nakon tonzilektomije, ublažavaju bolnu osjetljivost i smiruju dijete.
Ovlaživač zraka s hlađenjem i maglicom povećat će vlažnost u prostoriji i ublažiti djetetovu grlobolju. Maglicu treba usmjeriti od djeteta tako da mu ne prska izravno u lice i presvući odjeću ako se navlaži.

DRUGI UPRAVO ČITAJU