Upala slijepog crijeva

Apendicitis je upala slijepog crijeva, oko 9 cm duge cijevi od tkiva koja se proteže iz debelog crijeva. Slijepo crijevo sadrži limfoidno tkivo i može stvarati antitijela; no nije posve sigurno koja je njegova funkcija. Jednu stvar, međutim, znamo: možemo živjeti bez njega bez očitih posljedica.
Upala slijepog crijeva je medicinski hitan slučaj koji zahtijeva trenutnu operaciju kako bi se uklonilo slijepo crijevo. Ako ga se ostavi, upaljeno slijepo crijevo će konačno prsnuti ili perforirati, šireći infekciju u trbušnu šupljinu. To može dovesti do upale potrbušnice (peritonitisa), teške infekcije sluznice trbušne šupljine koja može biti smrtonosna ako se ne počne brzo liječiti jakim antibioticima.
Kadšto se s vanjske strane upaljenog slijepog crijeva stvori gnojem ispunjen apsces. Fibrozno ožiljkasto tkivo tada okružuje slijepo crijevo i odvaja ga od ostatka trbuha, sprečavajući tako širenje infekcije. Slijepo crijevo s apscesom je manje hitno stanje, ali – na žalost – ne može se prepoznati bez operacije. Iz tog razloga, prema svim slučajevima upale slijepog crijeva odnosi se kao prema hitnim slučajevima.
U Sjedinjenim Američkim Državama svaka 15. osoba dobije upalu slijepog crijeva, lako se može pojaviti u svakoj dobi, upala slijepog crijeva rijetka je u djece mlađe od 2 godine, a najčešća u dobi između 10 i 30 godina.

Simptomi

Klasični simptomi upale slijepog crijeva uključuju:

  • tupu bol u blizini pupka ili gornjeg dijela trbuha koja postaje oštra kako se širi prema donjem desnom dijelu trbuha – to je obično prvi znak
  • gubitak želje za jelom
  • mučninu i/ili povraćanje ubrzo nakon što počnu bolovi u trbuhu
  • temperaturu od 37,5 do 39,5 °C
  • zatvor ili proljev s vjetrovima

Kod gotovo polovice slučajeva pojavljuju se i drugi simptomi, uključujući:

  • tupu ili oštru bol bilo gdje u predjelu gornjeg ili donjeg dijela trbuha, leđa ili zadnjeg crijeva
  • bolno mokrenje
  • povraćanje koje prethodi bolovima u trbuhu

Obratite se liječniku

  • ako imate bolove koji se podudaraju s gore opisanim simptomima. Akutni apendicitis ili upala slijepog crijeva je medicinski hitan slučaj koji može biti smrtonosan. Često je nužna trenutna operacija. Nemojte jesti, piti niti upotrebljavati lijekove protiv bolova, antacide, laksative ili električne jastučiće (za grijanje), koji mogu izazvati prsnuće upaljenog slijepog crijeva.
  • ako imate simptome upale slijepog crijeva, a slijepo crijevo vam je već uklonjeno. Možda imate upalu zdjelice, rak debelog crijeva, divertikulitis, trudnoću u jajovodu, gastroenteritis ili tegobe s debelim crijevom. Odmah zatražite liječničku pomoć.

Uzroci

Do upale slijepoga crijeva dolazi kad se slijepo crijevo, vrećastog oblika, začepi – često izmetinama, stranim tijelom ili rakom. Začepljenje isto tako može biti posljedica infekcije: poput drugih limfoidnih tkiva, slijepo crijevo natiče kao reakcija na bilo kakvu infekciju u organizmu. Kako se širi, njegov otvor se postupno zatvara.

Liječenje

Operacija odstranjivanja slijepog crijeva, koja se zove i apendektomija, uobičajen je način liječenja upale slijepog crijeva.

Akupresura

Masiranjem sljedećih točaka svaki dan možete pospješiti oporavak nakon operacije slijepog crijeva. Da biste poboljšali apetit i rad crijeva, masirajte Želudac 36 i Mokraćni mjehur 25; dodajte i Debelo crijevo 4 za smirivanje bolova; Jetra 3 za smanjenje nadimanja trbuha; i Slezena 6 za pospješivanje općeg ozdravljenja. Vidi Dodatak radi podataka o smještaju točaka.

Homeopatija

Jedna doza Phosphorusa (30c) prije operacije može maksimalno ublažiti mučninu od anestezije; ako je potrebno, ponavljajte svaka dva sata nakon operacije dok mučnina ne nestane. Nakon operacije nanošenjem otopine Hypericuma i Calendule (po 4 kapi od svakoga, dodano u 1 šalicu vode) tri ili četiri puta na dan možete pospješiti zacjeljivanje reza.

Konvencionalna medicina

Ako se čak samo sumnja na upalu slijepog crijeva, liječnici će radije pogriješiti sigurnosti radi i obično brzo odstraniti slijepo crijevo da bi izbjegli njegovo prsnuće.
Antibiotici se daju prije apendektomije radi suzbijanja moguće upale potrbušnice. Daje se opća anestezija, a slijepo crijevo se odstranjuje kroz rez dug desetak centimetara. Ako imate upalu potrbušnice, iz trbuha se također drenira (isuši) gnoj. U roku 12 sati nakon operacije možete ustati i kretati se. Uobičajenim aktivnostima se obično možete vratiti za dva ili tri tjedna. Ako je operacija izvedena laparoskopom (mali teleskopski instrument za gledanje unutrašnjosti trbuha), rez je manji, a oporavak brži.

Alternativni načini liječenja

Ako imate upalu slijepog crijeva trebate liječničku skrb, no alternativni načini liječenja mogu pomoći kod pripremanja za apendektomiju ili oporavak.

Liječenje kod kuće

Održavajte rez čistim da biste pospješili zacjeljivanje i izbjegli infekciju.
Kad vam se jednom rana zatvori, otvorite kapsulu vitamina E i nanesite gel izravno na ranu da bi vam ožiljak bio što neprimjetniji.

Dijagnostički postupci

Dijagnosticiranje upale slijepog crijeva može biti zamršeno. Vrijeme je presudno, a ipak, simptomi upale slijepog crijeva su često nejasni ili iznimno slični drugim, manje hitnim tegobama (uključujući infekciju mokraćnog mjehura, kolitis, Crohnovu bolest, gastritis, gastroenteritis i tegobe s jajnicima). Laganim pritiskanjem desne strane donjeg dijela trbuha, vaš liječnik će napipati otvrdnulo upaljeno slijepo crijevo. Upala slijepog crijeva može izazvati bol u zadnjem crijevu umjesto u trbuhu, pa će vam liječnik pregledati i zadnje crijevo umetnuvši rukavicom presvučen i lubriciran prst. Pretraga krvi pokazat će je li vam broj bijelih krvnih stanica povišen, što znači da se organizam bori protiv infekcije. CT snimanje i ultrazvuk pokazali su se brzim i pouzdanim – iako ne i savršenim metodama – pri otkrivanju upale slijepog crijeva.

DRUGI UPRAVO ČITAJU