Upale vrata maternice

Vrat maternice je donji dio maternice koji je spaja s rodnicom. Na sredini se nalazi malen otvor, poznat kao usne vrata maternice, koje osiguravaju izlaz za tkivo i krv iz maternice tijekom menstruacije i omogućuju ulaz spermijima. Od usana prema maternici vodi cervikalni kanal, uzak, oko 2,5 cm dug prolaz. Tijekom porođaja vrat maternice postupno se otvara, ili širi, omogućujući porađanje djeteta.
Dio vrata maternice koji strši u rodnicu prekriven je ružičastim tkivom, koje se naziva pločasti epitel. Dio koji se proteže u cervikalni kanal prekriven je crvenim tkivom koje stvara sluz i koje se naziva cilindrični epitel. Mjesto gdje se ova dva dijela susreću mjesto je prelaska pločastog epitela u cilindrični.

Upale vrata maternice, akutne i kronične, poznate su pod općim nazivom cervicitis. Glavni simptom cervicitisa je obilan iscjedak iz rodnice, sivkaste, zelene, bijele ili žute boje, ovisno o vrsti infekcije. Ostali simptomi mogu uključivati bolove tijekom snošaja. Neke žene s cervicitisom imaju bolove u leđima ili osjećaj težine u predjelu zdjelice koji su izazvani povećanjem limfnih čvorova duž ligamenata maternice u leđima.
Druge dvije česte tegobe s vratom maternice su cervikalna everzija i cervikalna erozija. Do cervikalne everzije dolazi kad se crveni cilindrični epitel koji oblaže unutrašnjost cervikalnog kanala počne stvarati na vanjskom rodničnom dijelu vrata maternice. Ovaj problem je čest u tinejdžerki i žena koje su trudne ili uzimaju pilule protiv začeća. Cervikalna erozija javlja se kad se ružičasti pločasti epitel vrata maternice istroši, ostavljajući na površini crvene otvorene ranice. Mnoge žene s cervikalnom everzijom ili erozijom nemaju nikakve simptome, iako ova stanja mogu povremeno izazvati bjelkast ili sukrvav iscjedak iz rodnice.
Među ostale tegobe vezane uz vrat maternice ubrajaju se cervikalna stenoza – djelomično ili potpuno suženje vrata maternice, koje može dovesti do začepljenja – i cervikalna inkompetencija, preuranjeno otvaranje vrata maternice tijekom trudnoće, što predstavlja veliku opasnost od spontanog pobačaja.

Na vratu maternice mogu se stvoriti ciste i polipi. Cervikalne ciste javljaju se bez simptoma i ne zahtijevaju nikakvo liječenje. Cervikalni polipi obično su jednako bezopasni, iako mogu izazivati nepravilno krvarenje i iscjedak. Zbog tih neugodnosti i zbog toga što katkad utječu na plodnost, cervikalni polipi se često odstranjuju operacijskim putem.
Genitalne bradavice mogu također inficirati vrat maternice, stvarajući ravna, bezopasna oštećenja. Ove bradavice izaziva virus humane papillome, a postoji mnogo podvrsta od kojih se nekolicinu povezuje s povećanim rizikom od raka vrata maternice.
Još jedna moguće ozbiljna tegoba s vratom maternice je displazija, poremećen rast stanica vrata maternice. Displazija se smatra prekanceroznim stanjem jer, ako se ne liječi, dovodi do raka vrata maternice u 30 do 50 posto slučajeva, lako cervikalna displazija pogađa žene svih dobi, najčešće pogađa žene između 25. i 35. godine starosti. Žene oboljele od displazije nemaju nikakvih očiglednih simptoma. Jedini način da bolest otkrijete jest pretragom poznatom pod imenom PAPA-test.

Simptomi

  • iscjedak iz rodnice zelene, sive, bijele ili žute boje
  • bol tijekom snošaja
  • krvarenje iz rodnice, nekad tijekom ili nakon snošaja
  • neuobičajeno obilne menstruacije
  • bolni grčevi ili osjećaj težine u predjelu zdjelice
  • Kod mnogih tegoba s vratom maternice ne javljaju se nikakvi simptomi.

Obratite se liječniku

  • ako imate obojeni iscjedak ili iscjedak neugodna mirisa; možda imate infekciju.
  • ako krvarite između mjesečnica ili nakon menopauze; možda imate infekciju, hormonske tegobe, polipe vrata maternice, eroziju vrata maternice, maternične fibroide ili rak maternice. Morali bi vam što je moguće prije postaviti medicinsku dijagnozu.

Uzroci

Uzroci cervikalnih problema različiti su. Cervicitis se obično povezuje s drugim infekcijama rodnične šupljine izazvanim spolno prenosivim bolestima, poput genitalnog herpesa, klamidije, trihomonijaze i gonoreje (kapavca). U nekim primjerima kidanje ili razdiranje vrata maternice tijekom porođaja također može dovesti do infekcije.
Nije uvijek najjasnije što izaziva cervikalnu everziju i eroziju; no oko 20 posto žena rađa se s everzijom, a čini se da je trenje pri snošaju čimbenik koji igra značajnu ulogu kod erozija. Neki liječnici smatraju da hormoni sadržani u pilulama za sprečavanje začeća te određene vrste spirale mogu izazvati cervikalnu everziju i eroziju, kao i cervicitis. Procjenjuje se da 95 posto žena ima eroziju vrata maternice u nekom trenutku tijekom svojega života.
Cervikalna stenoza ima cijeli niz različitih uzroka. Neke se žene rode sa začepljenjem; kod drugih, pak, ono se razvije kao posljedica infekcija ili abnormalnih izraslina, poput polipa ili materničnih fibroida. Kirurški zahvati na vratu maternice, poput biopsija i kiretaže (ili struganja) cervikalnog kanala, također mogu dovesti do začepljenja.
Uzrok cervikalne inkompetencije, koja može dovesti do gubitka trudnoće, nepoznat je, iako se povezivao s kirurškim zahvatima, poput pobačaja u terapeutske svrhe i kiretaže. Abnormalni razvoj vrata maternice također može dovesti do cervikalne inkompetencije. One žene čije su majke uzimale sintetički estrogenski hormon dietilstilbestrol (DES), koji se nekada đavao u nastojanju da se tijekom trudnoće spriječi spontani pobačaj, u većoj su opasnosti od abnormalnosti vrata maternice i rodnice.

Nabothianova cista, najčešća vrsta ciste koja se stvara na vratu maternice, javlja se kad se sluzna žlijezda na vratu maternice začepi. Endometrioza, rast endometrijskog tkiva izvan maternične šupljine, također može izazvati stvaranje cista na vratu maternice, poznatih kao endometriomi.
Cervikalni polipi često nastaju nakon infekcije dok se organizam pokušava oporaviti rastom novih stanica koje bi trebale prekriti stare, upaljene stanice. Polipi se također stvaraju tijekom trudnoće i kod žena koje uzimaju pilule protiv začeća, kao posljedica hormonskih promjena koje potiču pretjerani rast tkiva.
Cervikalne bradavice uzrokuje humani papilo- ma virus (HPV), koji se prenosi spolnim dodirom. Cervikalnu displaziju uzrokuje podvrsta humanog papilloma virusa, koji također izaziva i pojavu raka vrata maternice, no ne razvije se displazija ili rak kod svakoga tko je izložen virusu, što ukazuje na to da isto tako utječu i neki drugi čimbenici.

Liječenje

Neke tegobe s vratom maternice koje su bezopasne i bez simptoma, poput erozije i Nabothianove ciste, često ne zahtijevaju nikakvo liječenje. Druga oboljenja i tegobe mogu se liječiti i alternativnim i konvencionalnim metodama. No u slučaju ozbiljnih tegoba s vratom maternice, poput displazije ili raka, uvijek biste morali tražiti konvencionalno liječenje.

Prevencija

Suzdržavajte se od spolnih odnosa ili upotrebljavajte kondome. Ispitivanja su pokazala da što je žena izloženija sjemenu, nalazi se u većoj opasnosti od displazije i drugih tegoba s vratom maternice.
Za spolnih odnosa upotrebljavajte pregradne metode sprečavanja začeća – kondome, dijafragmu ili cervikalne kapice. Takve metode pružaju nekakvu zaštitu od spolno prenosivih bolesti, koje mogu dovesti do tegoba s vratom maternice.
Da biste pomogli spriječiti cervicitis, jedite puno svježeg povrća i voća. Ove vrste hrane bogate su vitaminom C, beta karotenom (vitamin A), folnom kiselinom i drugim hranjivim tvarima koje jačaju imunološki sustav i pomažu pri suzbijanju nekih infekcija.
Ako pušite, prestanite. Kod žena koje puše raširenija je pojava displazije i raka vrata maternice.
Žene s erozijom ili upalom vrata maternice morale bi obaviti pretrage radi bolesti koje mogu izazvati neplodnost.

Liječenje ljekovitim biljem

Tekućina za ispiranje od hidrastisa (Hydrastis canadensis) preporučuje se za cervicitis i cervikalnu eroziju. Prelijte 1 žlicu ove biljke 1 šalicom kipuće vode. Neka pripravak odstoji 15 minuta, zatim ga procijedite i upotrijebite dok je topao. Izlijte u posudu za ispiranje i upotrebljavajte kako piše na omotu. Ponavljajte svakodnevno dok simptomi ne nestanu.

Hidroterapija

Da biste potaknuli dotok krvi u vrat maternice i pospješili zacjeljivanje cervikalnih erozija, pokušajte naizmjence primjenjivati vruće i hladne sjedeće kupke. Napunite kadu ili veliku posudu vrućom vodom, a drugu hladnom. Sjedite 3 minute u vrućoj vodi, nakon čega 1 minutu sjedite u hladnoj. Ponovite 3
puta, završavajući s hladnom kupkom, a zatim odmah obucite toplu odjeću. Prakticirajte sjedeće kupke svaki drugi dan sve dok vam cervikalna erozija ne zacijeli.

Konvencionalna medicina

Načini liječenja tegoba s vratom maternice konvencionalnom medicinom ovise o tegobi.
Cervicitis se obično liječi antibiotikom ili sulfonamidnim lijekom. Liječnik će vam vjerojatno preporučiti da se suzdržite od spolnih odnosa dok infekcija ne prođe kako biste spriječili njezino širenje. Kod kroničnih slučajeva cervicitisa antibiotici nisu uvijek djelotvorni. Liječnik će možda preporučiti da se inficirano tkivo uništi električnom kauterizacijom ili kriokirurgijom, kojom se tkivo odstranjuje tako da se zamrzne tekućim dušikom. Ovi zahvati, koji izazivaju tek slabe grčeve i ne zahtijevaju anestetik, obično se mogu obaviti u liječničkoj ordinaciji.

Ako je nužno, cervikalne ciste i polipi mogu se kirurški odstraniti u liječničkoj ordinaciji pod lokalnom anestezijom. Operacija za otklanjanje začepljenja izazvanog cervikalnom stenozom obično se izvodi u bolnici. Ako vam se vrat maternice počne zatvarati nakon operacije, možda će biti nužan sljedeći zahvat da bi ga se održalo otvorenim.
Trudnice s inkompetentnim vratom maternice nekada su bile osuđene na ležanje tijekom cijele trudnoće. Danas se ovaj problem češće liječi zahvatom nazvanim serklaža, koji se sastoji od zatvaranja vrata maternice šavovima, obično tijekom 12. do 16. tjedna trudnoće. Šavovi se obično vade u devetom mjesecu trudnoće. Većina žena na kojima se izvodi ovaj zahvat može roditi djecu kroz rodnicu.
Blaži slučajevi cervikalne displazije liječe se kauterizacijom, kriokirurgijom ili laserskom kirurgijom, koja se služi zrakom svjetla velike snage da bi spalila zahvaćeno tkivo. Kod uznapredovalih slučajeva primjenjuje se konizacija. Neki liječnici preporučaju histerektomiju kod žena s teškom cervikalnom displazijom; no, to je gotovo uvijek nepotrebno. Ako vam se displazija vraća i ne reagira na liječenje, morali biste obaviti pretragu da se vidi nemate li možda HIV infekciju 

Alternativni načini liječenja

Alternativni načini liječenja mogu pomoći pri rješavanju blažih tegoba s vratom maternice.

Liječenje kod kuće

Da biste pospješili liječenje cervikalne everzije, ispirite se otopinom vode i octa. Mijenjajući pH u rodnici, tekućina za ispiranje može pomoći da se zaustavi stvaranje stanica crvenog cilindričnog epitela, koje se inače nalaze u maternici, na rodničnoj strani usana vrata maternice. Da biste napravili tekućinu za ispiranje, izmiješajte 2 žlice bijelog octa s 1 I tople vode. Upotrebljavajte svaki dan dok simptomi ne nestanu.

Dijagnostički postupci

Prva pretraga koja se upotrebljava pri dijagnosticiranju cervikalnih problema je PAPA-test, jednostavan postupak kojim se s vrata maternice štapićem ili drvenom spatulom pokupe stanice i pregledaju pod mikroskopom.
Ako PAPA-test ukazuje na prekancerozno ili kancerozno stanje, napravit će se i cervikalna biopsija – uzimanje tkiva iz vrata maternice radi pregleda. Biopsija se izvodi kolposkopom, posebnim instrumentom za uvećavanje. U slučajevima gdje se predio abnormalnog tkiva proteže u cervikalni kanal, možda će biti potreban i zahvat poznat kao konizacija, kojim se iz središta vrata maternice uzima komadić tkiva u obliku stošca radi analize. Konizacija se izvodi u bolnici pod općom anestezijom.

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

DRUGI UPRAVO ČITAJU