back to top

Upalna bolest zdjelice

Upalna bolest zdjelice pojam je koji opisuje infekciju bilo kojeg organa ženske zdjelice, uključujući maternicu, jajnike i jajovode. Bolest postaje sve raširenija. Ako se odmah ne liječi, upalna bolest zdjelice može dovesti do ozbiljnih komplikacija, uključujući neplodnost, a u rijetkim slučajevima i smrt.
Upalna bolest zdjelice može biti akutna ili kronična. Akutni oblik nastupa naglo i obično je teži. Kronični oblik je infekcija niskog stupnja koja često uzrokuje samo povremenu, blagu bol, a katkad i bol u leđima. Neke žene s upalnom bolešću zdjelice nemaju zamjetljivih simptoma te otkriju da su imale infekciju tek kad pokušaju ostati trudne, pa otkriju da to ne mogu.

Simptomi

Kod akutne upale zdjelice:

  • snažna bol i osjetljivost donjeg dijela trbuha praćena iscjetkom iz rodnice, često i vrućicom.

Kod kronične upale zdjelice:

  • blaga bol u donjem trbuhu koja se vraća, katkad praćena bolovima u leđima ili nepravilnim menstruacijskim ciklusima
  • bol tijekom snošaja
  • neplodnost
  • nepravilni menstruacijski ciklusi
  • obilan vaginalni iscjedak neugodna mirisa

Obratite se liječniku

  • ako iznenada osjetite bolove u trbuhu s vrućicom ili bez nje; to može ukazivati na akutnu upalnu bolest zdjelice ili drugu ozbiljnu bolest koju treba odmah liječiti poput upale slijepog crijeva, endometrioze, prsnuća cista jajnika ili izvanmaternične trudnoće.
  • ako dođe do nenormalnog menstruacijskog krvarenja; možda imate upalnu bolest zdjelice ili drugu tešku bolest poput endometrioze ili raka vrata maternice.
  • ako primijetite iscjedak iz rodnice neugodna mirisa ili neuobičajeno obilan; možda imate upalnu bolest zdjelice ili drugu bolest koju treba odmah liječiti, kao što su tegobe s rodnicom, maternicom ili vratom maternice ili spolno prenosive bolesti.

Uzroci

Upalnu bolest zdjelice uzrokuju bakterije iz zaražene sjemene tekućine koje iz rodnice uđu u maternicu u kojoj inače nema nikakvih bakterija. U većini slučajeva uzročnici ove bolesti su gonokok, bakterija odgovorna za spolno prenosivu bolest gonoreju ili klamidija. Nedavno su istraživači povezali i neke druge uzročnike s upalnom bolešću zdjelice, uključujući i one koji se i inače nalaze u radnici i drugdje u tijelu. Opasnost od upalne bolesti zdjelice povećava se nakon porođaja, spontanog ili izazvanog pobačaja, umetanja materničnog uloška (»spirale«) ili nekih operacijskih zahvata, kao što su širenje vrata maternice (dilatacija) i struganje sluznice maternice (kiretaža). Svi ovi postupci uključuju privremeno širenje vrata maternice. Opasnost povećava i ispiranje rodnice raznim higijenskim preparatima.

Liječenje

Budući da upalna bolest zdjelice može izazvati ozbiljne komplikacije, primjerice neplodnost, treba je liječiti antibioticima. Kao nadopuna antibioticima te kao pomoć pri oporavku i prevenciji može se primijeniti i alternativne načine liječenja.

Prevencija

Rabite pregradna kontracepcijska sredstva (prezervativ, dijafragmu ili cervikalnu kapu sa spermicidima).
Izbjegavajte stavljanje bilo čega u rodnicu dva do tri tjedna nakon spontanog ili izazvanog pobačaja ili nakon dilatacije i kiretaže te šest tjedana nakon porođaja. Ovo uključuje snošaje, ispiranje rodnice i tampone. U ovom razdoblju trebate izbjegavati kupanje i plivanje. Umjesto toga, tuširajte se ili perite spužvom.
Nemojte rabiti maternični uložak (»spiralu«). Žene koje rabe »spiralu« obolijevaju od upalne bolesti zdjelice tri do pet puta češće nego ostale žene, naročito ako mijenjaju partnere.
Ako ste bolovali od nekih infekcija zdjeličnih organa ili ako mijenjate partnere, rabite pregradna kontracepcijska sredstva i izbjegavajte spolne odnose tijekom menstruacije. Vrat maternice širi se tijekom menstruacije kako bi se omogućilo istjecanje krvi i tkiva.
Ako bolujete od neke spolno prenosive bolesti, odmah se počnite liječiti.

Liječenje ljekovitim biljem

Za liječenje upalne bolesti zdjelice preporučaju se rudbekija (Echinacea spp.) ili neven (Calendula officinalis). Smatra se da obje biljke imaju antimikrobna svojstva. Preporučaju se i biljke Caulophyllum thalictroides i korijen Chamaelirium luteum, koji se propisuju kao tonici za ženske reproduktivne organe. Ove biljke možete uzimati u obliku čaja ili tinkture.

Prehrana

Kako biste ojačali imunološki sustav i ubrzali oporavak, jedite mnogo cjelovite hrane, posebno svježe voće i povrće.
Dodatne količine vitamina također mogu ojačati imunološki sustav. Uzmajte vitamin A (10000 MJ na dan), vitamin C (500 do 2000 mg na dan) te vitamine skupine 8 (50 mg tri puta na dan).

Konvencionalna medicina

Liječnik će vam za suzbijanje infekcije propisati jedan ili više antibiotika koje ćete uzimati oralno, primjerice tetraciklin, eritromicin ili doksiciklin.
Možete se liječiti ambulantno, no ako ste trudni ili imate teške simptome ili dođe do pojave drugih komplikacija, bit ćete hospitaiizirani i antibiotike ćete primati intravenskim putem.
Ako kao kontracepcijsko sredstvo rabite maternični uložak, liječnik će ga izvaditi. Dok se upalna bolest zdjelice ne izliječi trebate izbjegavati spolne odnose, koji mogu izazvati pomicanje zdjeličnih organa i širenje zaraženog sekreta.
Ako je infekcija kronična ili opetovana te ne reagira na oralne antibiotike, liječnik će propisati intravensku primjenu antibiotika. Ako se razviju zdjelični apscesi, mogu zakazati i intravenski antibiotici, tada je potrebna operacija s dreniranjem apscesa. Ako je bol ustrajna i ne reagira na liječenje, liječnik može preporučiti operacijski zahvat na zdjelici kako bi se inficirano tkivo odstranilo ili pomoglo obnoviti. Katkad je moguće sačuvati jedan jajnik, da ne bi došlo do prerane menopauze, a ipak ukloniti bolove. Razgovarajte sa liječnikom o mogućnostima koje vam stoje na raspolaganju.

Alternativni načini liječenja

Alternativne metode primjenjujte tijekom i nakon konvencionalnog antibiotskog liječenja kako biste ubrzali oporavak i spriječili povratak bolesti. Primjerice, za ublažavanje bolova izazvanih upalnom bolesti zdjelice, rabite obloge od ricinusova ulja ili potražite pomoć iskusnog stručnjaka za akupresuru ili akupunkturu.

Dijagnostički postupci

Liječnik će pregledati zdjelicu. Ako se pokaže da postoji infekcija, uzet će iz rodnice uzorak iscjetka pomoću štapića s vatom. Uzorak će se analizirati kako bi se otkrilo uzročnika infekcije. Katkad je za točno postavljanje dijagnoze potrebna laparoskopska pretraga – kiruški postupak pri kojem se u trbušnu šupljinu uvodi poseban optički instrument. U postavljanju dijagnoze liječnik se može poslužiti i ultrazvukom.

DRUGI UPRAVO ČITAJU