Čaj od gloga

Čajevi na prirodnoj bazi su sve češće sredstvo u prevenciji i liječenju zdravstvenih tegoba. Njihova upotreba korijene vuče još u dalekoj prošlosti, pa isto vrijedi i za čaj od gloga koji se koristi od srednjeg vijeka.

Glob, poznat i pod nazivom bijela drača, vrlo je neugodnog mirisa, a često se zna upotrebljavati kao živa ograda, jer naraste u visinu do 10 metara. Cvjetovi mu jako brzo propadaju pa se moraju brati dok su još u pupu ili neposredno
nakon otvaranja, pa ih se onda stavlja sušiti. Cvjetovi sadržavaju amine koji imaju jako dobro djelovanje na srce. Osim amina, u cvijetu gloga su i flavonoidi koji pomažu u sprječavanju kardiovaskularnih bolesti.

Upotreba čaja od gloga

Čaj od gloga priprema se na način da se stavi 1 do 2 čajne žličice osušenih cvjetova u šalicu kipuće vode. Poklopimo i ostavimo desetak minuta, pa procijedimo i pijemo. Optimalna količina je dvije do tri šalice čaja dnevno. Čaj bi trebalo piti najviše 3 tjedna, pa nakon toga obvezno tjedan dana pauzirati.

Kod konzumiranja čaja od gloga bilo bi dobro izbjegavati upravljanje vozilom, jer velike količine mogu uzrokovati tromost refleksa i pospanost.

Čaj od gloga koristi se za:

– liječenje angine pektoris

– jačanje arterija

– protiv visokog krvnog tlaka

– protiv srčane aritmije

– za jačanje srca i poticanje pravilnog rada srca

– smirivanje nervnog sustava

– u slučaju manjih poremećaja spavanja kod odraslih i djece ( u kombinaciji s biljkom odoljenom).

Kao što se može primijetiti, kod svih poremećaja funkcija rada srca čaj od gloga ima učinkovito djelovanje pa ga najviše konzumiraju stariji ljudi, jer većinom se kod njih pojavljuju problemi sa srcem. I u onih ljudi koji nemaju problema sa srcem, a navršili su 50 godina, preporučuje se povremeno pijenje čaja od gloga, radi preventivne zaštite srca.

  Uzroci povišenih trombocita

U novije doba glogov čaj se koristi i kao sredstvo za borbu s celulitom te općenito kod mršavljenja, jer potiče izbacivanje viška vode iz organizma.

Nikako ga se pak ne preporuča dojiljama i trudnicama!

U svakom slučaju i koliko god blagotvorne učinke imao čaj od gloga, treba ga uvijek dozirati u propisanim količinama i vremenskom intervalu kako je navedeno.

Foto: Rillke/Wikimedia

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

DRUGI UPRAVO ČITAJU