back to top

Kako liječiti niski krvni tlak

Vrtoglavica, zamagljeni vid, omamljenost, glavobolja? Kada se naglo ustanete iz sjedećeg ili ležećeg položaja zavrti vam se pred očima? A da provjerite krvni tlak? Jer ako vas prate gore navedene tegobe vrlo je vjerojatno da imate problema s niskim krvnim tlakom.

U medicinskom rječniku izraz hipotenzija je onaj koji se koristi za bolest niskog krvnog tlaka, a podrazumijeva sljedeće vrijednosti: gornji tlak (sistolički) 110 i manje, a donji (dijastolički) 65 i manje.

Niski krvni tlak može se povezati s proširenim venama iz razloga što one često uzrokuju pad krvnog tlaka u nogama, što se pak manifestira u cijelom organizmu kao niski krvni tlak.

Pad tlaka kod promjene položaja tijela više karakterizira starije osobe, što pak ne znači da se ne može javiti i kod mlađih. Kod starijih muškaraca zna se javiti i vrtoglavica tijekom noći prigodom čestog mokrenja.

Ukoliko naglo smršavimo kao popratna pojava može se javiti niski krvni tlak, ali karakteristična je pojava i kod trudnica.

Niski krvni tlak, doduše rjeđe, može biti izazvan i dehidracijom zbog konzumiranja određenih lijekova, osobito dijuretika, ili kod problema u radu srca ili bubrega. Iako su to rjeđi uzroci niskog krvnog tlaka, svejedno bi trebali povesti računa o tome uzimamo li dovoljno tekućine, pa se preporuča što više čaja na prirodnoj bazi i naravno, negazirane vode.

Iako se često u kolokvijalnom razgovoru zna reći kako je za niski tlak dobra kava, to ne znači da bi trebali pretjerivati s kofeinskim napitcima. Dovoljna je jedna kava dnevno.

Uz pomoć tlakomjera u svakom trenutku možemo odrediti vrijednost našeg tlaka, no najpreciznije nam ga ipak određuje liječnik koji će nam u skladu s vrijednosti koje dobije, odrediti odgovarajuće liječenje.

  Tigrova mast

Što možete učiniti sami?

Od ljekovitog bilja za niski tlak se preporučuje planinski čubar, ružmarin i đumbir, no za korištenje navedenog potrebno se konzultirati s liječnikom kako bi nam pomogao u izboru i načinu korištenja bilja. Nikako ne smijemo kombinirati više od ovih pripravaka.

Nadalje, za one koji pate od proširenih vena se savjetuje nošenje zaštitnih elastičnih čarapa. Kod ustajanja bi s obzirom na vrtoglavicu, trebali biti pažljivi, te se pri podizanju osloniti na nešto.

Kako bi poboljšali cirkulaciju, i tako se izborili protiv niskog tlaka zraka, preporučuje se tjelovježba, u vidu brzog hodanja, plivanja, vožnje bicikla, trčanja.

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

DRUGI UPRAVO ČITAJU