back to top

Urasli nokat

Urasli nokti – kad nokat raste u meso umjesto povrh njega – obično se javljaju na nogama posebno na nožnom palcu. Ljudi koji imaju zaobljene ili debele nokte najpodložniji su, iako bilo tko može patiti od uraslog nokta kao posljedice neke ozljede ili zbog lošeg njegovanja nogu. Dijabetičari trebaju biti vrlo uporni u liječenju i sprečavanju i manjih tegoba na nogama jer se one mogu razviti u teške zdravstvene tegobe.

Simptomi

  • bol, oteklina i crvenilo oko nokta nožnog prsta, obično nožnog palca. Oštar kraj nokta uvlačit će se u meso s jedne ili s obje strane ležišta nokta.

Obratite se liječniku

  • ako urasli nokat zahvati infekcija (razvije se jaka bol i pojavi se gnoj), ako bol ne prestaje nakon liječenja ili ako su vaši nokti tako tvrdi i debeli da ne možete ublažiti tegobe. Medicinska intervencija je potrebna, osobito kod dijabetičara, kod kojih se mogu razviti komplikacije zbog infekcija noge.

Uzroci

Urasli nokti najčešće su posljedica prekratkog rezanja nožnih noktiju ili zaobljavanja rubova noktiju, ili nošenja preuskih cipela ili uskih čarapa koje pritišću nokat u prst. Urasli nokat se također može razviti nakon neke ozljede npr. udarca nogom u nešto.

Liječenje

Većina tegoba zbog uraslog nokta može se spriječiti pravilnim njegovanjem nožnih prstiju i izbjegavanjem preuskih cipela i čarapa. Potražite stručnu zdravstvenu pomoć ako kućne metode ne ublaže vaše simptome ili ako se nokat inficira.

Prevencija

Pravilna njega je prvi korak u sprečavanju uraslih noktiju. Starijoj osobi će možda trebati pomoć budući da nokti s godinama postaju deblji i širi i zbog toga što starije osobe često slabije vide i teže im je doseći stopala. Roditelji trebaju njegovati nokte male djece.
Prvo namačite noge da omekšate nokte. Nokat uvijek režite ravno grickalicom za nokte i ostavite dovoljno nokta da pokrije i zaštiti nožni prst. (Ne upotrebljavajte škarice kojima je teško rukovati na uglovima nokta.) Izgladite oštre rubove turpijom.
Nosite čarape i cipele koje vam potpuno odgovaraju. Posebno žene moraju biti svjesne da uske zašiljene cipele s visokom petom i uske čarape mogu pritiskanjem nožnih prstiju izazvati pojavu uraslog nokta.

Liječenje ljekovitim biljem

Travari mogu preporučiti umakanje nožnog prsta u :Dplu otopinu od nevena (Calendula officinalis) jednu žličicu tinkture na jednu čašu vode – kako niste omekšali i očistili nokat. Osušite stopalo i utisnite tanki komad vate ispod nokta kako biste ga odigli od kože dok ne izraste. Mijenjajte vatu svaki dan. Tinktura nevena (10 kapi) također se može nanijeti izravno na nožni prst kao antiseptik i kako bi Dospješila rast nove kože

Homeopatija

Ako kućno liječenje ne donese olakšanje, posavjetujte se s homeopatom. Kad je prisutan gnoj i kad je nožni prst osjetljiv, obično se propisuje lijek Hepar iulphuris (12c) tri puta na dan jedan do dva dana. Kod manje boli i upale homeopat može preporučiti Ulicu (12c) tri puta na dan dva ili tri dana.

Konvencionalna medicina

Ako zatražite medicinsku pomoć zato što vam se urasli nokat inficirao, liječnik će vam vjerojatno propisati oralni antibiotik kao što je eritromicin i možda kortikosteroidnu mast površinske primjene ili će vam ubrizgati kortikosteroidnu otopinu u područje oko upale. U nekim slučajevima liječnik može preporučiti djelomično odstranjenje jako uraslog nokta. Trajno odstranjenje cijelog nokta savjetuje se ako se urasli nokat stalno ponavlja.

Alternativni načini liječenja

Alternativni načini liječenja usmjereni su na ublažavanje simptoma i liječenje bilo koje infekcije.

Liječenje kod kuće

Odrežite bolan nokat i stavite tanki komad vate ispod ugla nokta da ga odignete od kože dok ne izraste. Svaki dan mijenjajte vatu. Ako ne možete razdvojiti nokat od kože, pokušajte najprije namakati stopalo u toploj slanoj vodi, a onda nanesite otopinu površinske primjene za urasle nokte koja se može kupiti bez liječničkog recepta ili kremu koja sadrži 10 posto ureje. Kaže se da limun djeluje kao prirodno sredstvo omekšavanja. Ako želite iskušati prirodan lijek, zavežite svježu krišku limuna oko nožnog prsta i ostavite preko noći. Kad nokat bude dovoljno savitljiv da lako izlazi iz mesa, odrežite ga i onda stavite vatu kao što je navedeno.

DRUGI UPRAVO ČITAJU