back to top

Urasli nokti

Tijekom zime nerijetko zanemarimo nokte na nožnim prstima. Bol koja nas neugodno podsjeti na to da smo ih pomalo zanemarili javlja se prilikom urastanja nokta. Tu pojavu možemo jako jednostavno spriječiti ukoliko na vrijeme reagiramo.

Urasli nokti su uglavnom problem na nožnom palcu. Nokat počinje urastati u nježnu kožu uz rub nokta, te to područje postaje crveno i bolno, i što je najgore podložno infekciji.

Vodeći uzroci urastanja nokta su nošenje uskih cipela ili čarapa, te nepravilno podrezivanje nokta. Postoje ljudi kojima nokti tako prirodno rastu da su skloni urastanju. Ukoliko dođe do infekcije pa iz nožnog prsta počne izlaziti gnoj, potrebna je pomoć liječnika, kao i kod nenormalnog crvenila koje se širi duž stopala i noge.

Samopomoć kod uraslog nokta

Namakanjem problematične noge u vodi kojoj smo dodali soli omekšat će kožu oko uraslog nokta, te zbog soli spriječiti infekciju. Nakon toga osušimo stopala te između kože i oštrog kraja uraslog nokta stavimo komadić gaze. Za ovaj postupak potrebna nam je i kirurška otopina za pranje u koju ćemo umočiti čačkalicu za zube. Tako steriliziranom čačkalicom uguramo gazu ispod oštrog kraja nokta. Ovako obložen, nokat bi trebao biti manje bolan, te rasti pravilno, bez da se urezuje u meso.

Kad smo to napravili, namažemo kožu antiseptikom da spriječimo infekciju, te svaki dan stavljamo novu gazu.

Kako bi smanjili rizik od infekcije, potrebno je održavati higijenu stopala, redovito ih prati te mijenjati čarape svakodnevno. Često i u tuširanju zanemarimo stopala, pa je to potrebno promijeniti te istrljati stopala nasapunanom krpom.

Kod izbora zimskih cipela treba izbjegavati one s uskim prednjim dijelom jer to samo još više potiče urastanje nokta.

  Prirodna sredstva protiv strija

S obzirom da nepravilno rezanje noktiju izaziva urastanje, prije rezanja možemo namočiti stopala kako bi nokti omekšali. Pri rezanju uvijek krajeve ostavimo malo duže te ih na kraju isturpijamo kako ne bi bili oštri, posebno treba paziti na pravilno rezanje palca s obzirom da je on najskloniji urastanju.

Zaključak priče o uraslom noktu je jednostavan; pravilnim rezanjem i održavanjem higijene do urastanja neće doći!

Foto: Kacso Sandor/Shutterstock

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

DRUGI UPRAVO ČITAJU