back to top

Kako pametni satovi mijenjaju način na koji pratimo zdravlje

Pametni satovi su postali neizostavni dio našeg svakodnevnog života, a jedna od najznačajnijih prednosti koju donose jest mogućnost praćenja zdravlja u realnom vremenu.

Ova tehnologija revolucionarizira način na koji pristupamo osobnom zdravlju, omogućujući korisnicima da postanu aktivni sudionici u upravljanju vlastitim zdravstvenim potrebama.

Evo kako pametni satovi mijenjaju način na koji pratimo zdravlje, pružajući nove uvide i alate za poboljšanje kvalitete života.

1. Praćenje aktivnosti i fitnesa

Jedna od osnovnih funkcija pametnih satova je praćenje fizičke aktivnosti. Uređaji mogu brojati korake, izmjeriti pređenu udaljenost, procijeniti potrošene kalorije i pratiti različite vrste aktivnosti kao što su trčanje, plivanje ili vožnja biciklom.

Osim toga, mnogi modeli omogućuju postavljanje personaliziranih ciljeva aktivnosti, što korisnicima pomaže da ostvare svoje dnevne fitnes ciljeve.

Ova funkcija motivira korisnike da održavaju aktivniji način života, što je ključno za prevenciju brojnih zdravstvenih problema.

Kako pametni satovi mijenjaju način na koji pratimo zdravlje
Kako pametni satovi mijenjaju način na koji pratimo zdravlje

2. Nadzor srčanog ritma i upozorenja

Većina pametnih satova danas ima sposobnost praćenja srčanog ritma 24 sata dnevno. Ova funkcija nije samo korisna za praćenje intenziteta tijekom vježbanja, već može pomoći i u identifikaciji potencijalnih srčanih problema prije nego što postanu ozbiljni.

Napredni senzori mogu čak detektirati abnormalne srčane ritmove i upozoriti korisnike na moguću aritmiju ili druge srčane uvjete, što omogućuje brzu reakciju i konzultacije s liječnikom.

3. Praćenje sna

Kvaliteta sna iznimno je važna za opće zdravlje, a pametni satovi pružaju detaljnu analizu sna praćenjem različitih faza sna, uključujući laganu, duboku i REM fazu.

Analizirajući te podatke, korisnici mogu dobiti uvid u kvalitetu svog sna i prepoznati moguće probleme poput nesanice ili prekinutog sna.

Na temelju tih informacija, moguće je poduzeti korake za poboljšanje higijene sna, što može pozitivno utjecati na energiju, koncentraciju i ukupno mentalno zdravlje.

4. Praćenje stresa i wellness

Pametni satovi također mogu pomoći u upravljanju stresom praćenjem razina stresa tijekom dana. Korištenjem podataka o srčanom ritmu i varijabilnosti srčanog ritma (HRV), satovi mogu prepoznati znakove povećanog stresa i sugerirati aktivnosti za opuštanje poput vođene meditacije ili vježbi disanja.

Osim toga, neki modeli nude i programe vježbi ili savjete za mindfulness koje korisnici mogu pratiti izravno s uređaja.

Kako pametni satovi mijenjaju način na koji pratimo zdravlje
Kako pametni satovi mijenjaju način na koji pratimo zdravlje

5. Medicinske aplikacije i podsjetnici

Za osobe s kroničnim bolestima, pametni satovi mogu poslužiti kao alat za praćenje simptoma i upravljanje liječenjem. Na primjer, moguće je postaviti podsjetnike za uzimanje lijekova ili zakazane preglede.

Najbolji pametni satovi

Od fitness praćenja do pristupa obavijestima i upravljanja medijima, pametni satovi su proširili definiciju onoga što nosivi uređaj može učiniti.

U nastavku istražujemo koji su trenutno najbolji pametni satovi na tržištu, uzimajući u obzir različite aspekte kao što su performanse, značajke, cijena i korisnički dojmovi.

1. Apple Watch Series 7

Apple Watch Series 7 trenutno je na vrhu mnogih lista preporuka kada je riječ o pametnim satovima, prvenstveno zbog svoje svestranosti i integracije s iOS uređajima.

Ovaj model donosi veći i jači ekran od svojih prethodnika, uz poboljšanu trajnost i brže punjenje.

Serija 7 također nudi napredne zdravstvene funkcije, uključujući praćenje razine kisika u krvi, EKG, praćenje sna i automatsko otkrivanje padova.

S Apple Pay integracijom i GPS-om, ovaj sat je idealan za one koji žive aktivan život i žele ostati povezani bez potrebe za stalnim pristupom svom telefonu.

2. Samsung Galaxy Watch 4

Samsung Galaxy Watch 4 je vodeći Android pametni sat koji nudi bogat ekosustav značajki i visoku prilagodljivost.

Ovaj model dolazi s Wear OS-om, koji je razvijen u suradnji s Googleom, što korisnicima omogućuje pristup širokom spektru aplikacija iz Google Play trgovine.

Sat nudi napredne mogućnosti fitness praćenja, uključujući praćenje tjelesne aktivnosti, srčanog ritma, spavanja i čak tjelesne kompozicije.

S njegovim elegantnim dizajnom i visokokvalitetnom izradom, Galaxy Watch 4 idealan je za one koji traže stil i funkcionalnost.

Kako pametni satovi mijenjaju način na koji pratimo zdravlje
Kako pametni satovi mijenjaju način na koji pratimo zdravlje

3. Garmin Forerunner 945

Za ljubitelje fitnesa i trkače, Garmin Forerunner 945 predstavlja vrhunac sportskog praćenja. Ovaj sat nudi izuzetno precizno praćenje lokacije zahvaljujući GPS-u, GLONASS-u i Galileo senzorima.

Također uključuje napredne funkcije za praćenje performansi, poput VO2 max, savjetnika za oporavak, prognoze utrke i dinamike trčanja.

Osim što je izuzetno robustan, Forerunner 945 također nudi funkcije pametnog sata kao što su pametne obavijesti, reprodukcija glazbe i kontaktlno plaćanje.

4. Fitbit Versa 3

Fitbit Versa 3 je odličan izbor za one koji traže fitness orijentiran pametni sat po pristupačnijoj cijeni.

Uz 24/7 praćenje srčanog ritma, ugrađeni GPS i mogućnost praćenja raznih oblika vježbanja, Versa 3 također nudi značajke poput praćenja sna, vremenskih prognoza i glazbenih kontrola.

 Ovaj model je popularan zbog svoje dugotrajne baterije, elegantnog dizajna i jednostavnosti korištenja, čineći ga izvrsnim izborom za svakodnevno nošenje.

5. Huawei Watch GT 3

Huawei Watch GT 3 je još jedan svestrani pametni sat koji kombinira elegantan dizajn s dugotrajnom baterijom koja može trajati do dvije sedmice s jednim punjenjem.

Sat nudi detaljno praćenje zdravlja i fitnessa, uključujući praćenje srčanog ritma, praćenje sna, mjerenje razine stresa i više od 100 različitih modova za vježbanje.

Osim toga, GT 3 je opremljen preciznim GPS-om i vodootporan je, što ga čini idealnim za plivače i trkače.

Zaključak

Izbor pravog pametnog sata ovisi o vašim osobnim potrebama, željenim funkcijama i proračunu.

Svaki od gore navedenih modela nudi jedinstven skup značajki koje mogu zadovoljiti različite zahtjeve, od naprednog praćenja fitnessa do elegantnog dizajna i bogatih mogućnosti personalizacije.

Bilo da tražite uređaj koji će pratiti vaše zdravstvene parametre, pomagati u organizaciji dnevnog rasporeda ili jednostavno želite ostati povezani bez potrebe za vašim telefonom, na tržištu postoji pametni sat koji može zadovoljiti vaše potrebe.

Preporuka:

DRUGI UPRAVO ČITAJU