back to top

Otrovanje krvi

Otrovanje krvi ili septikemija (sepsa) ozbiljna je sekundarna infekcija do koje dolazi kad bakterije s inficiranog mjesta negdje na tijelu napadnu krvotok (vidi Infekcije). Ako se bakterije nastave razmnožavati, a vaš imunološki sustav ih ne zaustavi, u opasnosti ste od septičkog šoka, stanja koje može biti opasno po život.

Trovanje krvi najčešće se javlja u osoba koje su tek operirane ili su bile podvrgnute nekom drugom invazivnom obliku liječenja te u osoba čiji su obrambeni mehanizmi oslabljeni akutnim ili kroničnim oboljenjem. I trovanje krvi i septički šok zahtijevaju trenutno liječenje da bi se zaustavilo širenje infekcije i osigurao potpun oporavak.

Simptomi

Dok se osoba oporavlja od operacije, infekcije ili rane, može pretrpjeti trovanje krvi ili septički šok. Simptomi su opisani dolje.

  • Visoka temperatura i groznica, ubrzano disanje, glavobolja i mučnina mogu ukazivati na napadaj trovanja krvi ili septikemiju.
  • Jaka groznica, nizak krvni tlak, gubitak teka i možda gubitak svijesti mogući su znakovi septičkog šoka.
  • Crvene crte koje se šire iz čira mogu biti znak trovanja krvi.
Otrovanje krvi
Otrovanje krvi

Obratite se liječniku

  • ako vaši simptomi daju naslutiti trovanje krvi; trebali biste trenutnu medicinsku pomoć kako bi se zaustavilo širenje infekcije i spriječio septički šok.
  • ako imate jaku groznicu, uočljiv pad krvnog tlaka, a koža vam postane blijeda, hladna, vlažna i ljepljiva. Možda ulazite u septički šok i potrebna vam je hitna medicinska pomoć.

Uzroci

Trovanje krvi je gotovo uvijek komplikacija neke infekcije i javlja se kad se bakterije s primarnog mjesta prošire na krvotok. I bakterije koje uzrokuju infekciju i endotoksini koje ispušta imunološki sustav vašeg organizma da se bore s bakterijama, ometaju dotok krvi u tkiva. To izaziva temperaturu i groznicu – karakteristične simptome septikemije. Ako obrambeni sustav organizma ili medicinska intervencija ne obuzdaju trovanje, počinje septički šok.

lako trovanje krvi može biti posljedica inficiranih kirurških rezova, rana ili opeklina, i druge vrste infekcija mogu pustiti dovoljno bakterija u krv da izazovu septikemiju. Takva oboljenja mogu se kretati od infekcija mokraćnog sustava ili upale pluća do čireva i zubnih apscesa ili tegoba s desnima. Na žalost, septikemija je po bolnicama u porastu: kako se povećava broj pacijenata koji se podvrgavaju invazivnim postupcima testiranja i kirurškim zahvatima, bakterije koje uzrokuju septikemiju neprestano razvijaju nove vrste koje su otporne na konvencionalne antibiotike.

U rijetkim slučajevima trovanje krvi nastaje uslijed potrošnje nepasterizirane mliječne hrane, koja uključuje određene meke sireve koji sadrže bakteriju Listeria monocytogenes. Jedenje sirovih oštriga ili druge morske hrane koja je zaražena bakterijom Vibrio vulnificus može dovesti do smrtonosne septikemije kod pripadnika određenih visokorizičnih skupina, kao što su osobe s bolesnom jetrom, neravnotežom željeza i oslabljenim imunološkim sustavom. – (Otrovanje krvi)

Liječenje

Ako imate trovanje krvi ili ste u septičkom šoku, za potpuno ozdravljenje nužno je stručno medicinsko iječenje. Alternativnim načinima liječenja može se ubrzati oporavak i povećati otpornost na buduće bakterijske infekcije. – (Otrovanje krvi)

Prevencija

Ako dobijete infekciju u ustima, otiđite zubaru da vam to izliječi ili vas uputi specijalistu. Da biste pospješili oporavak od zubnog apscesa, stavljajte si oblog namočen u toplu vodu, jedite meku hranu, čistite zube zubnim koncem i redovito ispirite toplom slanom vodom.
Ako vam se pojavi čir, stavljajte na njega topli oblog po 20-30 minuta tri ili četiri puta na dan dok ne pukne; to može potrajati i cijeli tjedan. Stavljajte obloge tri dana ili sve dok iz čira u cijelosti ne isteče gnoj. – (Otrovanje krvi)

Ako se čir inficira ili se iz njega počnu širiti crvene crte, otiđite liječniku. Inficirani čir može izazvati septikemiju, a istiskivanjem inficiranog čira možete proširiti infekciju. – (Otrovanje krvi)

Otrovanje krvi
Otrovanje krvi

Liječenje ljekovitim biljem

Da bi se stimulirala funkcija uništavanja bakterija koju imaju bijele krvne stanice, kuhajte 15 minuta na slaboj vatri 2 žličice rudbekije (Echinacea spp.) u šalici vode; popijte punu šalicu tri puta na dan. Jedite češnjak (Allium sativum) zbog njegovog antibakterijskog i antivirusnog djelovanja ili uzmite tri kapsule češnjaka na dan. – (Otrovanje krvi)

Konvencionalna medicina

Kad se identificiraju bakterije koje su izazvale trovanje krvi, liječnik će vam dati antibiotike oralno ili ntravenski da bi se suzbila infekcija i možda će odlučiti drenirati i dezinficirati inficirano područje. Ako uđete u septički šok, trebat će vam hitna pomoć intravenski antibiotici, koji mogu uključivati peniciline, cefalosporine ili aminoglikozide. Vjerojatno ćete trebati ostati u bolnici dok se u cijelosti ne oporavite tako da mogu pratiti vaše stanje radi mogućih komplikacija. – (Otrovanje krvi)

Alternativni načini liječenja

Iako u slučaju trovanja krvi i septičkog šoka morate odmah primiti medicinsku pomoć, alternativni načini liječenja mogu pospješiti oporavak i ojačati imunološki sustav da bi se spriječilo ponavljanje infekcija. – (Otrovanje krvi)

Dijagnostički postupci

Ako vaš liječnik misli da imate trovanje krvi, procijenit če vaše simptome i uputiti vas na pretrage krvi da bi se ustanovilo koja je bakterija uzročnik. Ako simptomi ukazuju na septički šok, smjestit će vas u bolnicu; obavit će vam pretrage krvi da se ustanove bakterije, razina plinova u krvi i drugi pokazatelji; a možda će trebati i elektrokardiogram (EKC) da bi se provjerilo postoje li obilježja nepravilnih otkucaja srca. – (Otrovanje krvi)

DRUGI UPRAVO ČITAJU