Uši

Uši su sitni nametnici koji žive na ljudima i hrane se krvlju. Rijetko izazivaju ozbiljne zdravstvene tegobe, ali su naporni i štetni. Svaka četiri sata ili slično uš zagrize u sitnu krvnu žilu radi hranjenja. Obično ne osjećate početne ugrize, zato što uši ubrizgaju anestetik. Ipak, ugrizi kasnije izazivaju svrbež i češanje može dovesti do upale.
Uši glave (Pediculus humanus capitis) veličine su sjemenke sezama i lako ih se može vidjeti, iako se brzo skrivaju reagirajući na svjetlo. Njihova jajašca, zvana gnjide, rijetko su vidljive bjelkaste kuglice koje se čvrsto drže blizu korijena kose. Uši glave izuzetno su štetne, posebno u školske djece. Dvostruko više djevojčica nego dječaka dobiva uši glave, ne zbog duže kose, nego zbog toga što djevojčice međusobno imaju više tjelesnog kontakta i nose više osobnih stvari (šešira, odjeće, češljeva, slušalica) koje mogu prenijeti uši glave.

Uši glave rijetke su u crnaca, vjerojatno zbog toga što korijen njihove kose ima oblik koji uši ne mogu lako zahvatiti.
Stidne uši (Phthirius pubis) su žutosivi kukci koji se nalaze u području spolnih organa i koje se prenosi spolnim dodirom. Veličine su glave pribadače, blago prozirne i slabo vidljive na svijetloj koži. Zovu ih i rakove uši ili rakovi, zbog njihova oblika i zbog rakolikih štipaljki kojima se drže za dlaku. Jajašca im se rijetko mogu vidjeti kao sitni bijeli komadići koji se tako čvrsto drže za dlaku da se ne mogu otkloniti običnim pranjem.
Bijele uši (Pediculus humanus corporis) gotovo su identične svojim izgledom ušima glave, ali ih je mnogo teže naći. Kada se ne hrane, nastoje se sakriti u šavovima odjeće i naborima posteljine. Znakovi njihove prisutnosti su svrbež tj. češanje, koprivnjača ili sitne crvene pjegice, obično na ramenima, trupu i bedrima. Ako se uši ne liječe, može se razviti osip ili mrlje na koži.

Simptomi

  • uši glave: jak svrbež na vlasištu, posebno iza ušiju i na potiljku
  • bijele uši: neobjašnjivi znakovi češanja na tijelu; osip, ekcemi i crvene pjegice na ramenima i tijelu
  • stidne uši: stalni svrbež oko područja spolnih organa i možda osip

Obratite se liječniku

  • ako vam je potrebna pomoć da se riješite ušiju ili ako je češanje dovelo do upale.

Uzroci

Suprotno uobičajenom vjerovanju, uši nisu povezane sa slabom higijenom. Zapravo, za uši glave smatra se da više vole čistu kosu nego prljavu. Uši uspješno žive po cijelome svijetu, gdje god je velika gustoća ljudi, kao što je u školama.

Liječenje

Cilj liječenja je odstraniti sve uši i gnjide. Ovo obično zahtijeva više pokušaja budući da nekoliko odraslih uši uvijek može izmaknuti skrivajući se u odjeći, posteljini, pa je njihova jajašca teško uništiti.

Prevencija

Sprečavanje ponovne pojave ušiju važno je kao i početno liječenje. Ovo posebno vrijedi za uši glave, koje se brzo šire s glave na glavu. Ako otkrijete uši na svom djetetu, obavijestite odmah nekoga u školi ili vrtiću, budući da ostali učenici mogu biti zaraženi. Razgovarajte sa svojim djetetom i njegovim prijateljima da biste bili sigurni da oni razumiju rizike. Možda nećete željeti o tome razgovarati sa stranim osobama, ali uši glave su društvena bolest s kojom se može boriti samo u društvu.

Aromaterapija

Za liječenje ušiju glave operite kosu i polako isperite sa 6 kapi bilo koje esencije eteričnog ulja ružmarina (Rosmarinus officinalis) i majčine dušice (Thymus vulgaris) pomiješane s pola litre vruće vode. Ovu kombinaciju možete zamijeniti sa 12 kapi esencije ulja lavande (Lavandula officinalis). Prirodno osušite kosu (ne sušilom za kosu), zatim je počešljajte gustim češljem. Radi prevencije, namačite češalj u vodi sa 10 kapi esencije ulja crvene majčine dušice i kosu češljajte od korijena prema vrhovima.

Homeopatija

Ovisno o simptomima, homeopat vam može propisati različite lijekove, kao što su Psorinum (30c) za djecu koja imaju uši glave.

Konvencionalna medicina

Da biste se riješili ušiju glave, najčešći oblik liječenja sastoji se u uništavanju odraslih uši insekticidnim šamponom i čišćenju gnjida posebnim češljem s gustim zupcima. Najsigurniji i najučinkovitiji pripravak je šampon koji možete kupiti bez recepta. Da biste postigli najbolji učinak, točno slijedite upute. Liječiti se trebaju i ostali članovi obitelji, budući da oko 60 posto zaražene djece ima članove obitelji koji imaju uši.
Da biste izbjegli širenje ušiju, zaražena djeca ne bi trebala ići u školu sve dok se ne izliječe. Operite svu odjeću, ručnike, plahte u vrućoj sapunici i osušite u vrućoj sušilici. Možete sterilizirati posteljinu i ostale stvari stavljajući ih u plastičnu vrećicu na 14 dana; gnjide će se izleći za oko tjedan dana i umrijeti od gladi. Češljeve, četke i kape možete dezinficirati namakanjem u vrućoj sapunici 10 minuta.
Oni koji ne vole rabiti insekticide, mogu iskušati samo tehniku češljanja. Operite kosu običnim šamponom i regeneratorom i ostavite je mokru. Češljajte je gustim češljem potezima od korijena prema vrhovima. Uši će se se uhvatiti među zupce i ostati ondje ili ispasti. Napravite najmanje 30 poteza češljem. To ponavljajte svaka tri dana. Budući da tek izlegle uši ne liježu svoja jajašca prvoga tjedna, sve bi uši trebale nestati nakon oko dva tjedna češljanja.
Stidne uši mogu se liječiti lijekovima bez recepta koji sadrže piretrin (prirodni insekticid). Vaš spolni partner također se treba liječiti. Uši se katkad nalaze na trepavicama ili obrvama; da biste ih otklonili, rabite oftamološku mast kao što je fizostigmin.
Za liječenje tjelesnih ušiju operite cijelo tijelo sapunom i vodom. Ako to nije učinkovito, možda ćete morati upotrijebiti insekticidni pripravak, koji obično uništava uši. Operite svu odjeću i posteljinu u vrućoj vodi i osušite u vrućoj sušilici. Spremite odjeću na dva tjedna u plastičnu vrećicu ili je smjestite na temperaturu od 60° C tri do pet dana.

Alternativni načini liječenja

Nekoliko je alternativnih načina liječenja koji vam mogu pomoći da se riješite ušiju.

DRUGI UPRAVO ČITAJU