back to top

Vjetrovi

Vjetrovi i bolovi izazvani njima prirodan su dio probavnog procesa. Ljudi u pravilu ispuštaju vjetrove više od 10 puta dnevno, ali ako i premašujete prosjek, još uvijek možete biti sasvim zdravi. Obično se vjetrovi i bolovi izazvani njima mogu spriječiti i izliječiti bez stručne njege, ali ako imate i druge simptome, morate se posavjetovati s liječnikom kako biste bili sigurni da nemate neki ozbiljniji zdravstveni poremećaj.

Simptomi

  • nadimanje trbuha i bolovi
  • podrigivanje
  • nadutost (izazvana prolaskom plinova kroz zadnje crijevo)

Obratite se liječniku

  • ako osjećate ustrajnu, neobjašnjivu nadutost više od tri dana; možda se radi o ozbiljnijem poremećaju u trbuhu.
  • ako vas jako boli trbuh; možda imate upalu slijepog crijeva.
  • ako vas boli u gornjem desnom dijelu trbuha; možda imate žučne kamence ili želučani čir.
  • ako ste naduti i imate bolove u donjem dijelu trbuha koji se smanjuju kad ispuštate plinove ili praznite crijeva; možda imate sindrom iritabilnog crijeva.
  • ako ste naduti, ako gubite na težini i imate svijetlu stolicu neugodna mirisa; možda imate poremećaj apsorpcije kod kojega crijeva ne mogu probaviti masti.

Uzroci

Kada zrak uđe u želudac možete ga izbaciti podrigivanjem. Zrak može ući dok jedete ili pijete, osobito ako jedete brzo. Ako pijete kroz slamku, ako pijete gazirana pića, žvačete žvakaću gumu, nosite umjetno zubalo ili gutate zrak iz nervozne navike, također se može povećati količina zraka koja ulazi u želudac.
Ako jedete hranu bogatu vlaknima poput graha, povrća, voća ili sjemenki, djelomično probavljene stanične stijenke ove hrane ući će u crijeva, gdje bakterije započinju proces fermentacije koji izaziva vjetrove. Bolujete li od laktozne intolerancije, u vašem organizmu ne stvara se dovoljno laktaze, probavnog enzima koji smanjuje mliječni šećer i veća je vjerojatnost da ćete nakon uzimanja mliječnih proizvoda imati vjetrove. Gastrointestinalna infekcija može također izazvati crijevne plinove.

Liječenje

Obično se vjetrovi i bolovi izazvani njima mogu liječiti bez aktivnog sudjelovanja zdravstvenih stručnjaka. Konvencionalna medicina predlaže smanjivanje suvišnih plinova promjenama u prehrani i uporabom pripravaka koji se mogu kupiti bez liječničkog recepta. Alternativna medicina nudi mnoštvo raznovrsnih postupaka.

Prevencija

Jedna od glavnih metoda za sprečavanje vjetrova i bolova koje plinovi izazivaju također je i primaran način liječenja: izbjegavajte hranu koja stvara plinove u organizmu. Više pazite na količinu zraka koju gutate; na primjer, ne gutajući naglo hranu možete izbjeći dio plinova.

Akupresura

Pritiskanjem ovih točaka mogu se ublažiti bolovi iza¬zvani plinovima: Žila začeća 6, 8 i 9; Debelo crijevo 4; Slezena 5 i 6; Želudac 36 i 37.

Akupunktura

Stručnjak koji se bavi akupunkturom može plinove liječiti upotrebljavajući iste točke kao i kod akupresure, osim točke 8 za Žilu začeća gdje se umjesto toga može primijeniti zagrijavanje.

Liječenje ljekovitim biljem

Može pomoći voda od anisa koja se napravi namakanjem jedne žličice anisovih sjemenki u šalici vode 10 minuta. Čajevi od paprene metvice (Mentha piperita), kamilice (Matricaria recutita) ili komorača (Foeniculum vulgare) mogu također ublažiti bolove izazvane plinovima.

Homeopatija

Carbo vegetabilis homeopatski je lijek koji se najčešće upotrebljava, no rabi se i Lycopodium. Nux vomica upotrebljava se kod vjetrova koji su povezani sa zatvorom, a Chamomilla se više upotrebljava za vjetrove kod dojenčadi. Posavjetujte se s homeopatom kako biste pronašli odgovarajući lijek.

Prehrana

Polako povećavajte količinu vlakana i izbjegavajte grah, grašak i fermentiranu hranu poput sira, sojinog umaka i alkohola. Prašak od asafetide, koji raspršuje crijevne plinove, može se upotrijebiti kao začin grahu. Pijte manje gaziranih pića. Izbjegavajte miješanje bjelančevina i ugljikohidrata u istom obroku. Ne prejedajte se i ne jedite previše različitih stvari u jednom obroku. Zamjena kravljeg mlijeka sojinim može pomoći osobama koje ne podnose laktozu.

Konvencionalna medicina

Liječnik će vam vjerojatno predložiti da liječite tegobe s vjetrovima pomoću izmjena u prehrani. Izbjegavajte hranu bogatu vlaknima poput graha, mliječne proizvode, alkohol i gazirana bezalkoholna
pića. Umjerenim vježbanjem nakon obroka može se ubrzati ispuštanje plinova. Možda također odlučite probati pripravke protiv bolova izazvanih plinovima koji se mogu kupiti bez recepta. Simetikon, djelotvoran sastojak pripravaka koji se mogu nabaviti bez recepta, može raspršiti mjehure plinova u debelom crijevu. Tablete aktivnog drvenog ugljena upijaju crijevne plinove, ali prije uporabe posavjetujte se s liječnikom jer one također upijaju lijekove. Ako ne podnosite laktozu, dodatne količine laktaze mogu vam pomoći da lakše probavite mliječne proizvode. Uzimanjem proizvoda koji sadrži galaktosidazu, a može se kupiti bez recepta, može se smanjiti količina plinova koja se stvori pri probavljanju graha.

Alternativni načini liječenja

Mnogo je alternativnih načina liječenja kod tegoba s plinovima. Većina se može provoditi kod kuće, no trebate se posavjetovati sa stručnjakom kako biste bili sigurni da određena terapija odgovara vašim potrebama.

Liječenje kod kuće

Rastopite u vodi žličicu ili dvije fine bijele, zelene ili žute ilovače (možete je kupiti u prodavaonicama zdrave hrane) i pijte barem jednom dnevno (ali ne uz obroke). Ilovača upija nečiste tvari i crijevne plinove; posavjetujte se s liječnikom kako biste bili sigurni da neće upiti i lijekove koje možda uzimate.

Način života

Redovito vježbanje pospješuje probavu i apsorpciju te ispuštanje plinova.

DRUGI UPRAVO ČITAJU