Vježbe za vratnu kralježnicu

Ovo su najbolje vježbe za vratnu kralježnicu.

Zbog sjedećeg načina života, provođenja sati i sati za računalom, sve više ljudi pati od boli u vratnoj kralježnici. Da bi izbjegli tu neugodnu tegobu, trebamo se kretati i vježbati kad god je to moguće. Nedostatak vremena nam ne može biti izlika za fizičku neaktivnost jer dovoljno je da za to odvojimo 20 minuta dnevno, što se uvijek može.

Vježbe za vratnu kralježnicu

Vježbe za vratnu kralježnicu pomažu pri očuvanju jakosti mišića. Kako bi znali koje su najefikasnije vježbe za vratnu kralježnicu, navest ćemo nekoliko primjera:

1. Za prvu vježbu potrebno je leći na leđa, te napraviti sljedeće:

– staviti ruke iza vrata, te skupljati laktove ispred sebe

– “leđno plivati” na način da je jedna ruka spuštena uz tijelo, a druga iznad glave te radimo pokrete kao da plivamo na leđa, nakon par ponavljanja jednom, zamijenimo ruke.

– stavimo ruke iza glave te se okrećemo na jednu pa na drugu stranu. Nakon toga isto radimo samo spustimo ruke uz tijelo.

2. Sada se okrenemo i legnemo na trbuh:

– stavimo ruke iznad glave u obliku slova U te se podižemo, sakupljajući lopatice

– Stavimo ruke iza leđa, podižemo ih do razine lopatica, držimo ih dignute u zrak par sekundi te vratimo niz leđa

– Oslonimo tijelo na čelo, jednu ruku spustimo niz tijelo, dok je druga ispružena iznad glave. Jednu i drugu ruku istodobno odižemo, te nakon par ponavljanja promijenimo ruke.

Ukoliko radimo uredski posao, gdje cijelo vrijeme sjedimo, evo nekoliko vježbi koje možemo obaviti sjedeći ukoliko ulovimo par slobodnih minuta:

1. Sjedimo i malo raširimo noge da budu u razini bokova, te jednu ruku stavimo na vrh glave. Dok je ostatak tijela stabilan i nepomičan, primičemo glavu na stranu ruke koja joj je na vrhu. Udahnemo te vratimo glavu u ravni, početni položaj. Nakon par ponavljanja, ponovimo isto s drugom rukom i stranom.

Tjelesna aktivnost i zdravlje

2. Koljena su ponovno u razini bokova, ruke su raširene prema vani, s dlanovima prema unutra. Ispružimo ruke ispred sebe dok se dlanovi ne preklope međusobno. Udahnemo, potisnemo cijelu kralježnicu prema natrag, a ruke povlačimo što više nazad.

3. Stanemo iza stolice, objeručke se držeći za zaslon. Težinu tijela prebacimo na jednu nogu a drugu izručimo iza, pritom je držeći ravno. Odižemo je dok ne osjetimo bol u bedrima, pritom je kralježnica skroz ravna. Nakon par sekundi što je noga u zraku, vratimo je u ravninu s drugom nogom. Isto ponavljamo nakon par puta s drugom nogom. – (Vježbe za vratnu kralježnicu)

Kao što vidimo, vježbe za kralježnicu su kratke i jednostavne, ne trebaju nam nikakvi rekviziti ni previše prostora i vremena za njih. – (Vježbe za vratnu kralježnicu)

DRUGI UPRAVO ČITAJU