Vježbe za starije osobe

Postoje razne vježbe s kojima si možete popraviti kvalitetu življenja. Neke su posebno prilagođene određenim skupinama, a za mnoge od njih se može odlučiti bilo tko bez obzira radi li se o osobi u ranim dvadesetima, tridesetima ili osobi koja je već u mirovini.

Što je sa starijim osobama? Odlučiti se za vježbanje nije problem, a posebno ne za one koji su već bili aktivni. Takva skupina će samo nastaviti dalje, ali s malo manjim intenzitetom nego prije, nešto što je primjerenije njihovim godinama.

Teže će biti onim osobama koje prije nisu bile aktivne. Za njih, ali i za starije koji su veći dio života vježbali, preporučuje se pregled kod liječnika kako ne bi bilo ugroženo zdravlje. Starije osobe se mogu odlučiti za nekoliko različitih aktivnosti kao što su trčanje, skijanje i plivanje.

Volite li plivati? Ako je odgovor potvrdan onda će vas razveseliti informacija kako za plivanje ne postoji ograničenje kada su u pitanju godine. Od male djece do baka, svi su dobrodošli. Jedino na što bi starije osobe morale obratiti pozornost je temperatura vode.

Plivanje

Bilo bi dobro da satrije osobe ne ulaze naglo u hladnu vodu kako ne bi došlo do naglog podizanja arterijskog tlaka i opterećenja za srce. Zahvaljujući brojnim bazenima s toplom vodom, stariji više nemaju izgovor da ne idu na plivanje.

Skijanje

Rekreativno skijanje omiljena je aktivnost mnogih bez obzira na godine. Rekreativno alpsko skijanje mogu prakticirati stariji do sedamdeset godina života, ali uz prijašnje iskustvo i nadzor trenera. Potrebno je da vezice na skijama budu dobro pričvršćene zbog toga što lako može doći do lomljenja kostiju. Pretile osobe bi trebale izbjegavati rekreativno alpsko skijanje.

Hodanje i trčanje

Šetnje imaju najveću prednost pred ostalim aktivnostima budući da ih možete prakticirati bilo gdje. Nećete pogriješiti odlučite li se za laganu šetnju po naselju ili možda šetnju kroz prekrasnu prirodu ako živite blizu šume. Odlučite li se za trčanje birajte prirodne staze u šumi jer je mekše tlo i čišći zrak.

Vježbanje ne poznaje godine, a pogotovo ako se radi o umjerenim vježbama uz koje će se mnogi osjećati bolje i tako popraviti kvalitetu življenja. Pored zdrave prehrane važno je da sve dobne skupine paze da se dovoljno kreću, jer samo tako mogu biti zadovoljne svojim životom u kojem će biti sve manje bolesti. Pronađite aktivnost koja vam najviše odgovara i za koju imate vremena.

Foto: Robert Kneschke/Shutterstock

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

DRUGI UPRAVO ČITAJU