back to top

Vježbe za krive noge

vježbe u prirodi

Osobe koje imaju krivo razvijene noge, mogu nakon dužeg hodanja osjetiti probleme. Problemi do kojih dolazi zbog dužeg hodanja ili stajanja su bolovi u zglobovima, te umor. Ako noge ostanu krive i nakon četvrte godine života, osobi će trebati stručna pomoć.

Ikserice ili okserice kako ih često nazivamo, su nepravilnosti u nogama, koje treba ispravljati što prije. Koliko one ne bile estetski lijepe, krive noge uzrokuju i mnoge zdravstvene probleme.

Ako imate problema s oksericama savjetuje se da radite neke od ovih vježbi:

– hodajte na unutarnjem rubu stopala

– sjednite na podlogu, pa svoju težinu oslonite na ruke, koje postavite iza stražnjice. Okrenite tabane prema unutra i istovremeno podižite noge.

– spojite stopala pa oko zglobova zavežite traku, tako da noge spojite. Odvajajte jednu nogu od druge, tako da stvarate otpor.

– sjednite na pod, ruke stavite pored tijela, a dlanovima se oslonite na pod. Između stopala stavite loptu i podižite noge, tako da koljena približavate jedno drugome.

Ako imate problema s iksericama savjetuje se da radite neke od ovih vježbi:

– čučnite i okrenite stopala prema van, pa tako hodajte

– sjednite na pod, ispravite leđa, noge savijte u koljenima, a stopala spojite. Dlanovima pritišćite koljena prema dolje.

– čučnite i ispravite leđa, stopala okrenite prema van, a dlanove spojite. Laktovima gurajte koljena u stranu.

– stanite u raskoračni stav, ispred tijela ispružite ruke, a noge prekrižite. Ustanite i sjednite prekriženih nogu.

Osobama koje imaju okserice je taj deformitet urođen. Ova vrsta deformacije se najčešće javlja kod onih osoba koje su kao male prerano stavljali na noge. Kod okserica se kosti potkoljenica i natkoljenica krive prema van, zbog čega se najveća iskrivljenost javlja na sredini nogu.

  Hrana koju treba izbjegavati

Osobama koje imaju ikserice se ta deformacija javlja zbog slabijeg razvijanja vanjskih dijelova kostiju, koje čine koljeno, a znaju se javiti i zbog poremećene statike koja je uzrokovana deformacijom stopala ili kukova.

Do deformacije već može doći i za vrijeme boravka bebe u maternici, ako je beba tako držala noge. Osobe koje imaju ikserice, imaju priljubljena koljena, a stopala razdvojena. Oslonac je na stopalima i to na njihovoj unutarnjoj strani, a kod težih oblika se koljena preklapaju. Kada se koljena sastave, razmak između koljena je manji od pet centimetara, a ako je razmak veći, znači da je u pitanju deformacija.

Foto: Daxiao Productions/Shutterstock

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

DRUGI UPRAVO ČITAJU