back to top

Zadebljanje palčanoga zgloba

Hallux valgus ili čukalj je zadebljanje palčanoga zgloba. Točnije, radi se o neprirodnoj kvrgi ili zadebljanju kosti uslijed koje se jastučić stopala stvara u bazi nožnog palca. Posljedica toga je oku ne baš ugodna oteklina s unutrašnje strane stopala, koja nekad gura palac prema unutra tako da se preklapa s jednim ili više nožnih prstiju. Slična pojava moguća je i na malom nožnom prstu.
Budući da se zadebljanje javlja na zglobu u kojemu se prst savija pri običnom hodanju, na njemu počiva cijela težina vašega tijela pri svakom koraku, lako većina zadebljanja ne utječe na normalno hodanje, ona mogu biti iznimno bolni.

Simptomi

  • uglato ispupčenje ili zadebljanje na stopalu sa strane iza palca, nekad praćeno stvrdnutom kožom Ili kalusom
  • oteklina, crvenilo, neobična osjetljivost, ili bol na bazi palca ili u jastučiću stopala, osobito ako taj predio postane sjajan i hladan na dodir

Obratite se liječniku

  • ako imate ustrajne bolove dok normalno hodate u inače udobnim cipelama ravnih potplata; možda dobivate burzitis ili koštani trn na stopalu.

Uzroci

Tegobe sa stopalima u pravilu se javljaju u ranoj odrasloj dobi, a postaju izraženije kako se stopala starenjem šire. Kod mnogih osoba čuklji su nasljedni i javljaju se zajedno s drugim tegobama povezanim sa slabom ili lošom građom stopala, kao i s kurjim očima i kalusima, koštanim trnovima i burzitisom. Čuklji se nekad javljaju s artritisom i mogu se povezati s drugom progresivnom deformacijom kosti stopala.
Čukalj može biti i posljedica višegodišnjeg no¬šenja uske obuće koja ne odgovara nozi – osobito zašiljenih cipela s visokom petom izmišljenih više radi mode nego radi udobnosti i dobre potpore za nogu. Kako kosti postupno poprimaju neprirodan oblik, pritisak na ostale kosti stopala može dovesti do burzitisa.

Liječenje

Ublažavanje nelagode izazvane čukljem općenito se sastoji od smanjivanja bolova i upale te sprečavar a ponovne pojave istoga.

Prevencija

Budući da se hallux valgus razvija polako, poduzimanje mjera opreza dok vam u djetinjstvu i ranoj odrasloj dobi stopala rastu može se isplatiti kasnije u životu. Pažljivo pratite oblik stopala dok se razvijaju, osobito ako vam se tegobe sa stopalima ponavljaju u obitelji. Vježbanjem možete ojačati stopala, osobito ako naučite nožnim prstima skupljati sitne predmete. Nosite cipele koje vam u cijelosti pristaju i ne savijaju vam i ne stišću nožne prste. Žene bi morale izbjegavati cipele s visokom potpeticom ili zašiljenim vrhom. 

Rad na tijelu

Navodi se da u određenim slučajevima, osobito ako degeneracija kosti nije uznapredovala, tehnike rolfing i reiki mogu ublažiti nelagodu.

Kiropraktika

Stručnom manipulacijom može se promijeniti položaj izobličenih kosti. Kiropraktičari mogu pomoći i pri smanjivanju boli izazvane hallux valgusom tako da postignu kod pacijenata promjenu načina hoda.

Homeopatija

Nakon analize vašeg stanja, homeopat može propisati lijekove koji mogu ublažiti bolove izazvane hallux valgusom i stabilizirati izobličavanje kosti.

Konvencionalna medicina

Vaš će vam liječnik možda preporučiti acetilsalicilnu kiselinu (npr. Aspirin) ili neko drugo sredstvo protiv bolova koje možete nabaviti i bez liječničkog recepta, ili vam pak može propisati specifičan lijek da bi ublažio oteklinu i upalu. Električni jastučić ili topla kupka za stopala također mogu ublažiti trenutnu bol i nelagodu, kao i analgetska krema koja sadrži kapsaicin, ekstrakt ljute paprike.
Ako vas čukalj ustrajno ne boli i rano ga otkrijete, nošenje dobro napravljene obuće koja vam pristaje može biti sve što vam je potrebno za liječenje. Većina liječnika ne savjetuje jastučiće za zadebljanje nožnoga palca, udlage ili druge umetke za cipele, koji mogu vršiti pritisak na druge dijelove stopala i pogoršati tegobe sa stopalima.
U nekim slučajevima ortoped će propisati cipele s posebno oblikovanim ulošcima i gornjim dijelom Ii rasterećuju zahvaćene zglobove pritiska i pomoći stopalu da ponovno zadobije svoj pravi oblik.
Većina liječnika neodlučna je kod preporučivanja operacije jer mnogi pacijenti ostanu nezadovoljni rezultatima. Operacija odstranjivanja hallux gusa izvodi se u bolnici pod lokalnom anestezijom i njome se metatarzalna kost vraća u prvotni položaj iza nožnog palca presijecanjem ligamenta kod zgloba. Privremeno se mogu ugraditi žice da bi se kosti držalo u ravnini, a suvišna kost se može ukloniti.

Alternativni načini liječenja

Različiti načini liječenja za smanjivanje bolova i upale mogu se učinkovito upotrijebiti i u slučaju hallux valgusa.

Liječenje kod kuće

Kad hallux valgus izazove bolna stopala, vrući oblog ili duže namakanje u toploj vodi ublažit će bolove.
Žrtvujte par starih ali udobnih cipela: razrežite kožu ili tkaninu gornjeg dijela cipele – ne potplata – da biste popustili pritisak na hallux valgus.

Dijagnostički postupci

Čukalj je uglavnom tako očigledan zbog bolova neobičnog oblika nožnog prsta da daljnja dijagnoza nije nužna. No unatoč tome, liječnik će obično zatražiti rendgensko snimanje da bi se ustanovila veličina izobličenja i da bi vidio jesu li potreba ortopedske cipele ili operacija.

DRUGI UPRAVO ČITAJU