back to top

Zatvor

Vaš probavni sustav izvanredno je učinkovit: u razmaku od nekoliko sati on izvuče hranjive tvari iz hrane koju jedete i pijete, prenese ih u krvotok i pripremi preostale tvari za izlazak iz organizma. Te tvari prođu kroz oko 6 m crijeva prije nego što se privremeno pohrane u obodnom crijevu, gdje se iz njih izvlači voda. Ostatak se izlučuje kroz crijeva, obično u roku dan ili dva.
Neke osobe – uključujući mnoge praktičare alternativne medicine – kažu da bismo morali prazniti crijeva jedan do tri puta na dan da bismo ostali zdravi, ali ovo mišljenje nije potkrijepljeno znanstvenim ispitivanjima. Ovisno o vašoj prehrani, dobi i dnevnoj aktivnosti, redovito pražnjenje crijeva može se kretati od tri pražnjenja na dan do jednog pražnjenja svaka tri dana. Ipak, što se duže izmetine zadržavaju u obodnom crijevu, stolica postaje tvrđa i teže je isprazniti crijeva. Normalna stolica ne bi smjela biti ni osobito tvrda ni meka i ne biste se smjeli pretjerano napinjati da biste ispraznili crijeva.

Simptomi

  • tvrda, zbijena stolica koja se teško ili bolno prazni
  • nikakvo pražnjenje crijeva tri dana kod odraslih, četiri dana kod djece

Obratite se liječniku

  • ako je zatvor povezan s temperaturom i bolovima u donjem dijelu trbuha, a stolice su rijetke; ovi simptomi mogu biti pokazatelj divertikulitisa.
  • ako imate krv u stolici; to može biti od fisure ili hemoroida, no isto tako moglo bi biti znak raka debelog crijeva; promjena u obilježjima pražnjenja crijeva, kao što su stolice tanke poput olovke, također može ukazivati na rak obodnog i zadnjeg crijeva.
  • ako vam se zatvor javi nakon što ste na recept dobili novi lijek ili uzeli dodatne količine vitamina ili minerala; možda morate prekinuti ili promijeniti dozu.
  • ako vi ili vaše dijete imate zatvor već dva tjedna, s bolovima u trbuhu koji se ponavljaju; to bi mogao biti znak trovanja olovom ili druge ozbiljne tegobe.
  • ako ste starija ili invalidna osoba i imate zatvor već tjedan dana ili više; možda imate »zapečenu« stolicu.

Uzroci

Naš užurbani moderni način života možda je kriv za većinu slučajeva zatvora; to što ne jedemo dovoljno vlakana ili ne pijemo dovoljno vode, to što ne vježbamo dovoljno i to što si ne odvojimo vrijeme da odgovorimo na nepogrešiv poriv za obavljanjem nužde. Emocionalne i psihološke tegobe mogu pridonijeti ovo’m problemu. Ustrajan, kronični zatvor može isto tako biti simptom ozbiljnijih poremećaja, uključujući sindrom iritabilnog crijeva, divertikulitis, rak debelog crijeva, dijabetes, Parkinsonovu bolest, multiplu sklerozu i depresiju.
Navike vezane uz pražnjenje crijeva obično se mijenjaju s godinama i okolnostima. Na primjer, djeca hranjena na bočicu obično imaju tvrđu stolicu i češći zatvor nego dojena djeca. Neka djeca počnu patiti od zatvora kad krenu u školu ili na neke druge aktivnosti jer im je neugodno pitati mogu i na zahod. Budući da su osjetljiva na bol, djeca mogu izbjegavati obavljanje nužde i ako imaju manje raspukline na čmaru od naprezanja ili drugih nadražaja.
Iz različitih razloga zatvor je obično češći među ženama, osobito tijekom trudnoće. Do zatvora kod starijih osoba obično dolazi zbog nedostatka vlakana u prehrani i nedostatka tjelovježbe. Dodatne količine nekih lijekova i vitamina mogu izazvati zatvor: opijati poput morfija i kodeina; aluminijske soli u antacidima; neke dodatne količine željeza i kalcija; i određeni antihistaminici, diuretici, antidepresivi,
antipsihotici i lijekovi za krvni tlak. Ako ste skloni zatvoru, osobitu pozornost poklanjajte mogućim popratnim pojavama preporučenih ili propisanih lijekova te se – ako dobijete zatvor – raspitajte kod svog liječnika ili ljekarnika za druge mogućnosti.

Liječenje

Većina slučajeva zatvora reagira na konzervativno liječenje, poput promjena u prehrani ili blagih laksativa. Teži ili kronični slučajevi navest će vašeg liječnika da provede pretrage kako bi provjerio moguće postojanje sistemskih uzroka i drugih bolesti.

Prevencija

Ključ u sprečavanju zatvora je dovoljno jednostavan: pijte odgovarajuću količinu vodešest do osam čaša na dan dobro je pravilo – i unosite u organizam dovoljno vlakana jedući voće, povrće i žitarice. Vlakna su od ključne važnosti zato što se većina naših stolica sastoji od bakterija, a vlakna osiguravaju dobar temelj na kojem bakterije mogu rasti. Velika bakterijska aktivnost za posljedicu ima veći volumen stolice i bolji rad crijeva.

Rad na tijelu

Šetnja od 20 do 30 minuta korakom dovoljno brzim da »natjera srce da pumpa krv« ili dovoljno nekog drugog oblika vježbanja potiče rad crijeva. Liječnici kažu da je redovita tjelovježba, osim što koristi srcu, odličan način za ispravljanje kroničnog zatvora. Ljudi bi se morali priviknuti na redovitu tjelovježbu dok su mladi, tako da ona postane zdrava navika koju će provoditi cijeli život.

Liječenje ljekovitim biljem

Prodavaonice zdrave hrane nude cijeli izbor moguće korisnih biljnih lijekova. Kušajte ih u malim količinama da provjerite djelovanje koje imaju na vas ili ih uzimajte kako vam preporuči naturopat. Izbjegavajte biljne laksative koji sadrže kasiju (Cassia senna) ili američku krkovinu (Rhamnus purshiana); oni mogu oštetiti sluznicu i ozlijediti živce obodnog crijeva te možete postati ovisni o njima.

Homeopatija

Za ublažavanje blagog zatvora, možete naći gotove lijekove u prodavaonici zdrave hrane. Ako su vam stolice meke a morate se naprezati da biste ispraznili crijeva, kušajte lijekove koji sadrže Bryoniju.

Prehrana

Gotovo svi bismo morali jesti više vlakana. Američko društvo dijetetičara preporučuje 30 grama vlakana na dan, a ipak mnogi troše manje od polovice te količine. Povećati unos vlakana je lako: jedite više sirovog voća i povrća – osobito graška, graha i brokule – žitarica s mekinjama, kruha od cjelovitog zrna pšenice i sušenog voća poput grožđica, smokava i šljiva. Dodatna prednost je da većina ovih vrsta hrane obiluje vitaminima i mineralima, a sadrži manje kalorija od većine prerađenih namirnica.
Nikada nije prerano početi sa zdravom prehranom. Djecu staru samo šest mjeseci može se hraniti cjelovitim žitaricama, koje sadrže više vlakana i hranjivih tvari od prerađenih žitarica. Čak se i ovisnike o hrani za brzu pripremu (fast food) poput hamburgera i krumpirića može namamiti da između obroka pojedu voće i sirovo povrće. Inače, iskušajte topive ili netopive dodatne količine vlakana poput afričkog trpuca (Plantago psyllium), koji postaje želatinast kad se kombinira s vodom i povećava obujam stolice. Pijte 1 do 2 vrhom pune žličice trpuca u prahu na dan, umiješane u čašu hladne vode ili soka ili uključite jednaku količinu lanenog sjemena (Linum usitatissimum) u prahu, koji možete dobiti u mnogim prodavaonicama zdrave hrane. Trputac obično djeluje u roku dva dana, no možete ga uzimati svakodnevno i ne postati ovisni o njemu.
Netopiva vlakna uključuju pšenične mekinje i zobene mekinje. One djeluju kao i trputac, ali mogu vam izazivati plinove nekoliko tjedana dok se tijelo ne navikne na promjenu. Možete izmiješati mekinje s voćnim sokom, konzerviranim voćem ili žitaricama, ili ih malo staviti u sendviče. Počnite s 1 žlicom na dan i postupno povećavajte do 3 ili 4 žlice. Konačno, stari narodni lijek za poticanje rada crijeva je popiti čašu tople vode sa sokom cijeloga limuna ujutro nakon buđenja.

Konvencionalna medicina

Vaš liječnik će vjerojatno preporučiti da liječenje započnete uvrštavanjem u svoju prehranu više vlakana i hrane koja potiče rad crijeva. Za tvrdokorni zatvor kod starije djece i odraslih, liječnik može preporučiti neprobavljiv šećer zvan laktuloza ili posebno formulirane elektrolitne otopine. Osim vlakana ili tvari koje potiču rad crijeva, valjalo bi izbjegavati laksative koji se prodaju bez liječničkog recepta. Liječnik će vas također savjetovati da odvojite odgovarajuće vrijeme za pražnjenje crijeva i da ne potiskujete poriv za obavljanjem velike nužde.
Fekalna impakcija ili »zapečenost« izmeta ozbiljniji je oblik zatvora koji katkad pogađa starije i invalidne osobe. Da bi oslobodio otvrdnulu tvar u zadnjem crijevu, liječnik uvlači prst u rukavici te ručno raskomada ukrućenu stolicu. Može pomoći i lagana klizma od tople vode ili mineralnog ulja.

Alternativni načini liječenja

Poput mnogih konvencionalnih liječnika, većina praktičara alternativne medicine pristupa zatvoru kao tegobi nastaloj uslijed načina života. Korektivne mjere uključuju povećano uzimanje vlakana, redovitu tjelovježbu i određivanje svakodnevnog vremena za pražnjenje crijeva.

Liječenje kod kuće

Uzimajte 30 grama vlakana u prehrani svaki dan. Dobri izvori su mekinje i druge cjelovite žitarice, sirovo ili kuhano sušeno voće poput grožđica i šljiva, kuhani grah, kokice i orasi.
Pijte šest do osam čaša vode svakoga dana, osim vašeg redovitog pića za jelom.
Idite na zahod u isto vrijeme svaki dan – po mogućnosti nakon jela – i odvojite si dovoljno vremena da omogućite crijevima da se u cijelosti isprazne. Ako morate prazniti crijeva u neko drugo vrijeme, ne potiskujte poriv.

Dijagnostički postupci

Povremeni zatvor nije razlog za odlazak liječniku, no morali biste potražiti stručni savjet ukoliko tegoba ustraje. Liječnik će vam prvo pregledati trbuh da ne bi bilo znakova otvrdnuća, a možda će izvršiti i rektalni pregled. Za provjeru sistemskih problema, liječnik će možda uzeti uzorke krvi. Liječnik će vam možda pregledati obodno crijevo sigmoidoskopom, rastezljivom cijevi na čijem kraju je leća kojom se dobiva povećana snimka i koja se uvodi u zadnje crijevo. Možda ćete morati uzeti i barijevu kašu, koja presvlači crijevnu sluznicu tako da se može vidjeti na rendgenskoj snimci.

Način života

Jednostavno prepoznavanje potrebe za pražnjenjem crijeva rješava mnoge slučajeve zatvora. Djeca reagiraju na pohvale za sjedenje na zahodu i redovito pražnjenje crijeva i mogu se uvježbati u ranoj dobi.
Za osobe koje su uvjerene da su redovite navike pražnjenja crijeva važne, liječenje je lako: sjedite na zahodu svaki dan u isto vrijeme oko 10 minuta, čak i ako ne osjetite poriv za pražnjenjem crijeva. Najbolje vrijeme je nakon jela, zato što hrana u želucu potiče rad obodnog crijeva. Budite strpljivi: možda će vam trebati mjesec ili dva da ova nova navika počne djelovati. No upamtite da valja obratiti pozornost na signale koje vam šalje organizam i nikada ne potiskujte poriv za pražnjenjem crijeva koji se javi u drugo vrijeme.

DRUGI UPRAVO ČITAJU