back to top

Kreativno uređenje doma

Washi trake zaludile su kreativce diljem svijeta. Koriste ih umjesto markera, selotejpa i okvira za slike. No što su to washi trake? Washi trake dolaze iz Japana i slične su samoljepljivim trakama koje koristimo kako bismo zaštitili rubove vrata i prozora tijekom bojenja zidova.

Najbitnija razlika je u dizajnu. Najčešće se rade od kore autohtonog japanskog drveća poput mitsumata i gampi drveta, ali se mogu napraviti i od konoplje i bambusa.

Vrlo su izdržljive i dolaze u mnoštvo boja, dizajna, uzoraka i veličina. Koriste se na razne načine, od ukrašavanja do zamjene za selotejp.

Ulaskom u Europsku uniju naručivanje sa stranica poput Amazona, eBaya i Etsya je postalo puno jednostavnije i poštarine su se znatno snizile. Jednostavnom pretragom pojma „washi tape“ dobit ćete mnoštvo rezultata washi traka različitih dizajna, od jednobojnih, prugastih, točkastih do životinjskih uzoraka i tematskih dizajna.

Jedina Hrvatska stranica koja nudi washi trake je www.chemaco.hr. Nažalost, u Hrvatskoj se washi trake još uvijek ne mogu naći u većini trgovina s hobi potrepštinama.

Kupili ste trake, što sad s njima? Prvi korak je učinjen, trake su kupljene. Počnimo od najjednostavnijih ideja, poput ukrašavanja kuverti i običnih paketa. Umotajte paket u obični smeđi ili bijeli papir i dajte mašti na volju s washi trakama. Ista stvar je i s pismima, ukoliko ih još uvijek pišete; i najjednostavnija kuverta može postati umjetničko djelo.

Washi trake su odlična zamjena za selotejp jer su puno izdržljivije, ne ostavljaju tragove na zidovima i ne uništavaju papir tako da su savršene za lijepljenje plakata ili čak zastava na zidove sobe. Mogu se koristiti i za „uokvirivanje“ fotografija na zidu.

Ukoliko niste kreativni tip i radije biste nešto za svakodnevnu upotrebu, nemojte još odbaciti washi trake koje se mogu koristiti i za označavanje kablova. Označite svoje punjače i kablove računala.

  Kako se riješiti vlage i plijesni u kući

Rokovnik vam je pun dogovora i sastanaka i ne možete se snaći u svemu tome? Označite različite tipove dogovora različitim trakama. Budući da su većinom polu prozirne, na washi trake se može i pisati.

Uz pomoć spajalica s washi trakama možete napraviti brzinske, jednostavne bookmarkere koji će vam osvježiti i najdosadniju knjigu.

Foto: Japanwelt/Wikimedia

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

DRUGI UPRAVO ČITAJU