Zašto se javlja bol u stopalu

Pitate se zašto se javlja bol u stopalu?

Napokon ste se odlučili pokrenuti i uvesti tjelesnu aktivnost u svoj život, pa ste počeli brzo hodati? No, pojavili su se bolovi u stopalima koji vam zadaju probleme i tjeraju vas da odustanete. Nemojte! Najgore je odustati!

Možda se radi o nepravilnoj obući, višku tjelesne težine ili nekim čestim infekcijama. Sve je to rješivo, no potrebno je saznati točni uzrok boli!

Najčešće oboljenje na području stopala je kurje oko, odnosno klavus. On je okrugao, veličine graška, a na mjestu najjačeg pritiska stvara se centralni dio koji poput trnja prodire u duboke slojeve kože.

Najčešći su upravo na zglobovima nožnih prstiju, osobito na malom prstu, ali se mogu naći i na postraničnim dijelovima stopala te ispod nokata. Ako nastanu na tabanima, najčešći uzrok tome su visoke potpetice. Klavus je često uzrok nesnosnih bolova, a savjetuje se da u tom slučaju napravite slanu kupku i nježno uklanjate rožnate naslage.

Sitne ozljede kože i izloženost infekciji mogu dovesti do pojave kožnih bradavica. Pojavljuju se i na rukama i na nogama u različitim oblicima, a ono što vam može zadati nevolje su duboke plantarne bradavice koje najviše pogađaju mlađe odrasle osobe.

Nalaze se na tabanima kao tvrde, uzdignute nakupine, a ispod površinskog sloja vidljive su točkaste krvne žilice. Zbog pritiska pri hodanju uzrokuju bol i nelagodu. Ako se ne povuku same, bradavica se nećete riješiti bez pomoći dermatologa.

Bol u stopalima se najčešće pojavljuje zbog popuštanja svodova blažeg ili težeg stupnja. Za nastanak deformacije osobito je osjetljivo razdoblje rasta, a ugroženi su svi oni čije zanimanje zahtijeva dugotrajno stajanje.

Bolna osjetljivost pete može imati različite uzroke; upala hvatišta Ahilove pete zbog neodgovarajuće obuće, upala pokosnice uzrokovana opterećenjem. – (Bol u stopalu)

Kako se riješiti kurjeg oka

Jedno od najneugodnijih oboljenja vezanih za stopala je urasli nokat. Zbog nošenja uske ili neprikladne obuće ili loše i prekratko obrezanog nokta postranični rubovi nokta na nozi, najčešće na palcu, odebljaju i prodru u tkivo ležišta nokta. – (Bol u stopalu)

Postupno se razvija upala, ispod nokta se nakupi gnoj, a nokat je izrazito bolan te otežava hodanje i nošenje obuće. Kod početnih slučajeva uraslog nokta, terapija se provodi oblozima, kupkama i pedikerskim tretmanima, a u krajnjoj liniji jedini je izlaz kirurško otklanjanje. – (Bol u stopalu)

Sigurno ste u nečem navedenom prepoznali vaš problem s boli u stopalima, stoga se uhvatite rješavanja istoga, kako bi vaša fizička aktivnost prošla bez boli i na vaše zadovoljstvo! – (Bol u stopalu)

DRUGI UPRAVO ČITAJU