back to top

Kako pripremiti djecu na korištenje interneta

Djeca su radoznala već od najranije dobi. Internet je zabavan kako odraslima tako i djeci. Kako biste pravilno savjetovali vašu djecu o korištenju interneta morate prvo i sami znati neke važne osnove. Internet može biti jako koristan i edukativan no donosi brojne opasnosti o kojima morate informirati vašu djecu.

Donosimo vam par savjeta kako ćete bolje kontrolirati ponašanje djece na internetu i naučiti ih prednostima, opasnostima i ponašanju na webu.

1. Uvijek pronađite vremena za djecu. Ne koristite računala ili internet umjesto dadilje. Nemojte ih zalijepiti za ekrane kada ste na kavi s kolegicom kako bi ih primirili.

2. Informirajte se više o računalima kako bi mogli pričati s djecom o njima više pristupačnijim temama.

3. Uvedite im ograničeno korištenje računala, na primjer sat ili dva dnevno (jasno im odredite i pravila, primjerice nema računala prije spavanja ili prije nego se napravi zadaća, tako ćete ih motivirati da ispune svoje obaveze).

4. Razgovarajte s djetetom o opasnostima interneta. Naučite ih da nikad ne dijele svoje slike ili osobne podatke drugima na internetu, niti da dogovaraju susrete sa strancima. Ukoliko se odluče naći s nekim koga su upoznali preko interneta inzistirajte da to bude u prisustvu roditelja ili starije osobe.

5. Računalu nije mjesto u dječjoj sobi, stoga ga stavite u dnevnu sobu, tako možete kontrolirati koliko je dijete provelo vremena na internetu i što gleda.

6. Obratite pažnju na količinu vremena koje vaše dijete provede na  internetu.

7. Potičite vaše dijete da internet i računalo koristi u informativne i edukativne svrhe, a ne samo za zabavu i igrice.

8. Upoznajte njihove internetske prijatelje koliko poznajete i ostale.

Važno je da djetetu date do znanja da ukoliko bude žrtva virtualnog nasilja da vam može reći te da mu računalo neće biti oduzeto (najčešće djeca ne prijavljuju roditeljima da su zlostavljani iz straha da im ne uzmu računalo) te riješite probleme s njima. Roditelj je najodgovorniji za svoje dijete i zato treba poduzeti sve kako bi ga sačuvalo od opasnosti.

Foto: wavebreakmedia ltd/Shutterstock

DRUGI UPRAVO ČITAJU