Stres kod djece

Kako vaše dijete raste, tako mu se nameće sve više obveza. Program u školi je sve zahtjevniji, a postoje i razne izvanškolske obveze koje želi pohađati ili ga upravo vi potičete da ih upiše jer smatrate da će mu pomoći u kvalitetnijom odrastanju. To ništa nije pogrešno, ali nekad se dijete počinje osjećati zagušeno svim tim, odnosno nedoraslo pa se počinje povlačiti u sebe i najradije bi odustalo od svega.

Nikada svoje dijete nemojte forsirati na nešto što ne želi, a ako vidite da je danima nezadovoljno te da mu je stvarno nemoguće nositi se sa svim obvezama koje ima, dajte mu da se ispiše. Naravno, nije rješenje uvijek odustati, ali ako vaše dijete ide na nogomet, strani jezik, sviranje klavira, onda vam ne treba puno da biste zaključili da je jednostavno dijete prenatrpano s obvezama.

Nekad razlog nezadovoljstva djeteta nije prenatrpanost već samo niska doza samopoštovanja. U tom slučaju dijete misli da svi ostali bolje obavljaju svoje obveze od njega i tada mu je potrebno pomoći tako da mu izgradite samopoštovanje.

Osobe s visokim osjećajem samopoštovanja dobro se osjećaju u odnosu na vlastitu ličnost i sposobne su i prepoznati vlastite mogućnosti i prihvatiti vlastita ograničenja, a imaju i stvarna očekivanja što je jako bitno. Takve osobe izgrađuju bolje međuljudske odnose, bolje se nose s kritikama. Razlog tome je jednostavan – dobro se osjećaju u vlastitoj koži!

Zato ako vaše dijete nema osjećaj samopoštovanja, bit će nesigurno i teško će prihvaćati kritiku i to je razlog zašto će lako odustajati od svojih obveza – jer mu je lakše odustati nego slušati kritike i osjećati se nesigurno.

Početna faza u izgradnji samopoštovanja je primanje priznanja za to što si takav kakav jesi. Djetetu treba, u razvoju identiteta, pomoći da nauči cijeniti svoju jedinstvenost i vrijednost. Tijekom odgoja važno je da su djeca spremna prihvatiti sve što o njima samima kažu drugi.

  Kako kupati bebu

Najvažniji osjećaj djetetu je sigurnost u okrilju obitelji, tj. da osjećaju da ih roditelji potpuno prihvaćaju i vole upravno onakve kakvi jesu. To ne znači da im sve treba biti dozvoljeno, jer pravila u odgoju trebaju postojati. No ta pravila moraju biti jasno definirana, a ne zbunjujuća! Vrlo je važno da i sami roditelji imaju visoko samopoštovanje jer nikada ne zaboravite da ste vi najveći uzor svome djetetu!

Foto: Marin/Shutterstock

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

DRUGI UPRAVO ČITAJU