back to top

Afte

Gnojne ranice u ustima, također poznate kao afte, zapravo su infekcija usta koja pogađa i muči velik broj ljudi.

Najčešće se javljaju kod adolescenata, čiji imunološki sustav nije još u cijelosti razvijen te u žena neposredno pred početak menstruacije. Zapravo, kod žena je vjerojatnost da će ih dobiti dvaput veća nego kod muškaraca. Ako su vam roditelje mučile afte, vjerojatnost da ćete ih dobiti i vi iznosi 90 posto. Afte se često javljaju kad ste pod stresom ili iscrpljeni.

Slične ranice mogu se javiti i kao posljedica mehaničkih ozljeda. Te ozljede obično su izazvane grubim zubnim protezama, četkicom za zube ili vrućom hranom. 

Afte
Afte

Simptomi

bolne ranice nalik na kratere, koje se pojavljuju usamljeno ili u skupinama u unutrašnjosti usta i obično traju 5 do 10 dana. Ranice su sivkastobijele ili blijedožute s crvenim rubom; mogu se javiti s unutrašnje strane obraza i usnica, na jeziku, na dnu desni ili mekom nepcu.
bockanje ili pečenje u usnoj šupljini; ovaj osjet često se javlja 6 do 24 sata prije no što se pojave ranice.

Obratite se liječniku

ako su gnojne ranice u vašoj usnoj šupljini iznimno bolne; liječnik vam može dati lijek za ublažavanje bolova,
ako ranice potraju više od 14 dana; to može ukazivati na ozbiljnije oboljenje koje zahtijeva liječenje,
ako imate više ustrajnih ranica u ustima, koje mogu ukazivati na to da se u pozadini simptoma nalazi neki problem, kao što je reakcija na lijek ili, rijetko, rak usne šupljine ili leukemija.

Uzroci

Nitko ne zna što izaziva većinu afti ili zašto je u žena veća vjerojatnost da će ih dobiti. No čini se da je njihovo pojavljivanje često povezano sa stresom. Neki liječnici smatraju da afte mogu biti posljedica nedostatka željeza, folne kiseline, vitamina Bu ili kombinacije navedenog. Afte mogu također biti po¬sljedica poremećaja obrambenog sustava organizma, poput alergije na neku vrstu hrane. Smatraše da afte nisu priljepčive.

Liječenje

Afte obično nestanu same od sebe, pa u većini slučajeva njihovu prisutnost možete bez ikakva straha zanemariti. Pomoću lijekova koje možete kupiti bez liječničkog recepta možete pospješiti proces zacjeIjivanja. Neki alternativni načini liječenja umanjuju stres i djeluju umirujuće na upaljeno područje. Ako je ranica iznimno bolna ili ne prolazi, otiđite liječniku.

Prevencija

  • Ispirite usta četiri puta dnevno kombinacijom 60g hidrogen peroksida, 60 g vode i po 1 žličicu soli i sode bikarbone. Nemojte gutati.
  • Ispirite usta magnezijevim mlijekom da biste prekrili ranice zaštitnim slojem.
  • Iskušajte sredstva za ispiranje usta koja sadrže sredstvo za ublažavanje bolova klorheksidin.
  • Prekrijte ranicu mokrom vrećicom čaja; tanin će pospješiti isušivanje afte.
  • Upotrebljavajte masti koje sadrže glicerin i peroksid, a možete ih nabaviti bez liječničkog recepta.
  • Iskušajte vježbe akupresure za ublažavanje stresa.
  • Perite zube sodom bikarbonom koja djeluje dezinficirajuće.
  • Svaki dan pojedite 4 žlice jogurta sa živom kul­turom; on sadrži bakterije koje mogu održavati zdravlje u organizmu.
  • Izbjegavajte začinjenu, slanu ili kiselu hranu.
  • Uzimajte dodatne količine vitamina C, skupine B, folne kiseline, željeza i cinka.
Afte
Afte

Aromaterapija

Aromaterapeuti preporučaju nanošenje antiseptičkih ulja od mire (Commiphore molmol), kajeputov- ca (Melaleuce spp.) i pelargonije (Pelargonium odoratissimum). Možete isto tako ispirati usta četiri puta dnevno s V2 šalice vode izmiješane s po 1 kap ulja od pelargonije i lavande (Lavandula officinalis).

Kinesko ljekovito bilje

Praktičar kineske medicine može napraviti mješa­vinu ljekovitog bilja koja će ojačati cjelokupni sustav, zacijeliti ranice i spriječiti njihovo ponovno pojavlji­vanje.

Liječenje ljekovitim biljem

Za zacjeljivanje afti i sprečavanje njihovog po­novnog javljanja, pijte čaj od maslačka (Taraxacum officinale) ili uzimajte kapsule od 500 do 1000 mg korijena u prahu tri puta dnevno tijekom šest tje­dana. Možete i nanositi obloge koje ćete namakati u čajevima od nevena (Calendula officinalis), hidrastisa (Hydrastis canadensis) ili mire (Commiphora molmol).

Psihomatsko liječenje

Afte često izbiju uslijed stresa. Naučite meditirati, slušajte kasete za vizualizaciju (vođenu fantaziju) i predočavajte si sebe kao zdravu, opuštenu osobu. Najvažnije je pronaći tehniku opuštanja u kojoj uži­vate i koju ćete nastaviti upotrebljavati.

Prehrana

Ako ste skloni aftama, izbjegavajte kavu, začine, agrume i ostale vrste hrane koja vam može nadraživati usnu šupljinu.

Ako su vaše afte posljedica nedostatka nekog vitamina ili minerala, mogu vam pomoći dodatne količine vitamina C i skupine B, kao i folne kiseline, željeza i cinka. Ako vas muče ranice u usnoj šupljini koje se ponavljaju, a posljedica su osjetljivosti na neku vrstu hrane, izbjegavajte one vrste hrane koje pokreću alergijske reakcije.

DRUGI UPRAVO ČITAJU