Simptomi nedostatka željeza

Danas svi živimo dosta ubrzanim ritmom, često ne pazimo na prehranu i unos potrebnih vitamina. Stoga ne čudi što jedan dio nas, a naročito žena, pati od kroničnog nedostatka željeza. Naime, žene za vrijeme reproduktivnog doba tijekom menstruacije svakoga mjeseca gube krv pa velika većina često pati od anemije.

Toga zapravo možda niste ni svjesni, jer nema nekih očitih znakova, no svakako je dobro provjeriti sljedeće simptome i izvaditi krv kako biste bili sigurni da je sve u redu.

Evo koji su najočitiji znakovi da vašem tijelu nedostaje željeza:

Brzo se umarate

Nekako vam se čini da ste umorni stalno, bez obzira jeste li se naspavali ili ne. To može biti simptom nedostatka željeza jer upravo kada vam nedostaje željeza u organizmu ne možete proizvesti dovoljno hemoglobina. Zašto je hemoglobin u cijeloj toj priči uopće bitan? Iz jednostavnog razloga, zato što on omogućava prenošenje kisika vašem mozgu.

Ne možete se skoncentrirati

Sličan je problem kao i s umorom. Jednostavno imate osjećaj da ne možete ispunjavati obveze koje su pred vama. Sve vam je nekako kao u nekom vakuumu i jednostavno niste sposobni izvršavati obveze koje su pred vama. A ako ih i ispunite, to sve radite s velikim naporom.

Blijedi ste

Vaša koža je blijeda, gotovo prozirna. To znači da je nedostatak željeza doveo do nemogućnosti cirkuliranja krvi i to je siguran znak da vam kronično nedostaje željeza.

Bolni mišići

Ni ne umarate se previše, ali osjećate bolove u mišićima. Čak i nakon što ste samo hodali. Izazivaju vam napor stvari koje nikad ranije nisu i to može biti veliki problem. Tim više što je zbog manjka željeza onemogućen je i oporavak mišića.

Boležljivi ste

Stalno vam je nešto, prehlade, upale… Imate osjećaj da ste stalno bolesni ili na rubu toga da se razbolite. Svakako pothitno počnite uzimati preparate koji će vam podignuti željezo.

Urin vam često mijenja boju

Boja urina često vam se mijenja, a nekad je čak i crvenkasta ili roskasta. To je zapravo alarm koji vam daje vaše tijelo da potražite pomoć.

Foto: Yuri Arcurs/Shutterstock

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

DRUGI UPRAVO ČITAJU