back to top

Namirnice za svaki dan

I dok bi se mnogi od nas mogli potruditi te smanjiti unos masnoća, šećera i soli, postoje i neke namirnice koje bismo trebali jeste češće, a proljeće kada je ponuda raznolika, je definitivno pravo vrijeme za takve promjene.

Svježe povrće

Jedenje svježeg povrća jedan je od najboljih načina borbe sa štetnim učincima slobodnih radikala, zahvaljujući njihovu velikom sadržaju vitamina i drugih važnih hranjivih tvari – moćnih antioksidansa.

Kako biste najbolje iskoristili njihove prehrambene vrijednosti, povrće što je češće moguće jedite sirovo. Većina je povrća vrlo ukusna i prije nego što ga termički obradimo.

Ako ga ipak kuhate, činite to na pari ili u vrlo malo vode, kako ne bi izgubilo previše vitamina.

Salate

Većina povrća od kojeg se pripremaju salate, kao što su krastavci, zelena salata, rajčica, celer, paprika, rotkva… isto tako vrve od vitamina i minerala. Budući da kuhanje razara većinu hranjivih tvari, želite li što više iskoristiti njihovu prehrambenu vrijednost, važno je da redovito jedete sirove salate.

Navedene namirnice sadržavaju mnogo vode pa su iz toga razloga i lako probavljive. Tijelu je puno teže probaviti i upiti hranjive tvari iz koncentriranih namirnica, poput onih bogatih bjelančevinama, pa bi ih trebalo jesti u manjim količinama.

Svježe voće

Voće je još jedna skupina važnih namirnica bogatih vodom. Trebalo bi se jesti sirovo jer se kuhanjem uništava većina ili čak sve zdrave hranjive tvari. Osim toga, pri kuhanju voća najčešće mu se dodaje šećer pa se konačna prehrambena vrijednost dodatno umanjuje. Voće se smatra najkorisnijom namirnicom jer nam donosi sve hranjive tvari potrebne za zdravlje; glukozu, aminokiseline i masne kiseline te minerale i vitamine.

Najbolje ga je jesti natašte jer se brzo probavi i u želucu ostaje samo 30 minuta prije prelaska u crijeva.

Vlakna

Vlakna su još jedan doista važan sastojak zdrave prehrane, posebno kada ste pod stresom. Pomažu učinkovitom izlučivanju otrovnih i otpadnih tvari, što je važno za održavanje dobrog zdravlja.

Ona poput spužve upijaju i iznose iz tijela neprobavljenu hranu, otrove i višak kolesterola.

Ove vrste hrane jedite u neograničenim količinama i svakodnevno kako biste imali što zdraviji i otporniji organizam, ali i što bolju liniju.

Foto: Dasha Petrenko/Shutterstock

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Artičoka

Vitalnost organizma