back to top

Bolna leđa u trudnoći

Poznato je da mišići, zglobovi i ligamenti omekšavaju za vrijeme trudnoće, što je u potpunosti normalno jer se tijelo priprema za porod. No za vrijeme ovih promjena tijelo je sklonije ozljedama i bolovima. Bolovi u trudnoći se najčešće javljaju u donjem dijelu leđa. Beba najčešće vrši pritisak na kralježnicu i njezin donji dio, a osim na kralježnicu pritisak se vrši i na zdjelicu koja jednako tako može biti bolna. Ako vam se često za vrijeme trudnoće javljaju bolovi u leđima, u nastavku vam donosimo kako si možete pomoći.

Ako vas donji dio leđa počne jako boljeti, najbolje bi bilo kada bi na taj dio stavili topli oblog ili termofor, koji će vam u trenutku donijeti olakšanje.

Obvezno ojačajte leđne mišiće, kako bi leđa lakše kroz trudnoću podnijela teret, te kako bi umanjili bol. Ako dovoljno ojačate leđne mišiće, problemi s bolovima u leđima će se smanjiti.

Alternativne metode liječenja mogu biti od velike koristi kada osobu muče problemi s bolnim leđima. Svejedno je za koji tretman ćete se odlučiti, a možete birati između akupunkture, kiropraktike i osteopatije.

Svaki puta kada legnete na leđa, leđa poduprite jastucima, tako da ispod leđa stavite jastuk kako bi vam olakšao držanje tereta i smanjio opterećenje na leđa. Isto tako kada legnete na bok, sačuvajte svoja leđa od bolova, podupirući jastucima noge, tako da jedan jastuk stavite ispod koljena, dok drugi stavite između nogu.

Ako vas bol nikako ne popušta, bez obzira na to što ste isprobali sve navedene metode, ne preostaje vam ništa drugo nego da popijete lijek protiv bolova, samo pazite da se prije nego ga popijete konzultirate sa svojim liječnikom. Trudnice moraju paziti koje lijekove protiv bolova konzumiraju i u kojim količinama, kako ne bi naškodile bebi u trbuhu.

Ako trebate nešto podići s poda, iz čučnja se dižite uspravljenih leđa, nikada pogrbljenih! Na ovaj način sačuvat ćete svoja leđa od brojnih ozljeda.

Foto: Valua Vitaly/Shutterstock

DRUGI UPRAVO ČITAJU