back to top

Dismenoreja – bolna mjesečnica

Što je dismenoreja i koji su uzroci?

Dismenoreja je medicinski naziv za bolnu mjesečnicu s kojim se većina žena susreće u nekom razdoblju života. Iako mnogi smatraju da su uzroci dismenoreje psihosomatske prirode i da će bolovi nakon nekog vremena nestati sami od sebe, no ipak postoje načini na koji se ti bolovi mogu barem ublažiti.

S druge strane postoji i amenoreja.

Amenoreja je medicinski naziv za izostanak mjesečnice. Izostanak mjesečnice nije opasan i u većini slučajeva nema razloga za zabrinutost. Trebate biti strpljivi i sama će se vratiti.

Dvije vrste dismenoreje

Dismenoreja se može podijeliti u dvije vrste, primarna i sekundarna dismenoreja. Do primarne dismenoreje obično dolazi dvije do tri godine nakon prve mjesečnice i ublažava se nakon 25. godine i rijetka je nakon porođaja. Dok do sekundarne dismenoreje dolazi kasnije u životu. Dolazi do grčeva u trbuhu jedan do dva tjedna prije početka mjesečnice.

Dismenoreja – bolna mjesečnica

Primarna dismenoreja

Simptomi se ne mogu objasniti strukturnim ginekološkim poremećajima. Smatra se da bol nastaje zbog kontrakcija maternice i ishemije, vjerojatno posredstvom prostaglandina i drugih upalnih posrednika koji se stvaraju u sekretornom endometriju, te možda u povezanosti s dugotrajnim kontrakcijama maternice i smanjenim dotokom krvi u miometrij.

Čimbenici koji doprinose možda su istjecanje menstruacijskog tkiva kroz cerviks, usko cervikalno ušće, malpozicija maternice, nedostatak tjelovježbe i anksioznost povezana s menstruacijom.

Praktički se beziznimno pojavljuje u ovulacijskim ciklusima. Čimbenici rizika za izraženije simptome su rana dob menarhe, duga ili obilna menstruacijska krvarenja, pušenje i dismenoreja u obiteljskoj anamnezi.

Sekundarna dismenoreja

Simptomi su uzrokovani zdjeličnim poremećajima. Česti uzroci su

  • Endometrioza (najčešći uzrok)
  • Adenomioza
  • Fibromi (lejomiomi, fibromiomi, op.prev.)

Rjeđi uzroci su prirođene malformacije, ciste i tumori jajnika, upalna bolest zdjelice, zdjelična kongestija i bakreni intrauterini ulošci (IUD).

Kod rijetkih žena do boli dolazi kad maternica pokušava istisnuti tkivo kroz iznimno usko cervikalno ušće (uslijed konizacije učinjene hladnim nožem ili električnom omčom [LEEP], kriokauterizacije ili termokauterizacije). Bol ponekad potječe od submukoznog mioma na peteljci ili endometralnog polipa koji se istiskuje kroz cerviks.

Sekundarna dismenoreja obično započinje u odrasloj dobi, osim ukoliko nije uzrokovana prirođenim malformacijama.

dismenoreja
Dismenoreja – bolna mjesečnica

Simptomi i uzrok dismenoreje

Najčešći smiptomi su grčevi u trbuhu koji se pojavljuju na početku mjesečnice i traju do tri dana, može doći do proljeva, čestog mokrenja, bolova u leđima, mučine, povraćanja, nadutosti, znojenja, bolova u zdjelici.

Žene koje pate od primarne dismenoreje proizvode velike količine prostaglandina u vrijeme mjesečnice ili su vrlo osjetljive na njega. Dismenoreja se može tumačiti kao mini porođaj zbog prostaglandina koji uzrokuje grčeve.

Bol može uzrokovati i mala količina menstrualne krvi koja teče natrag kroz jajovode, što izaziva njihovu nadraženost.

dismenoreja
Dismenoreja – bolna mjesečnica

Liječenje

Većina liječnika će reći da je uzrok bolova psihosomatske prirode, ali nemojte odiustati od savjetovanja s liječnikom jer svaka žena zaslužuje ublažavanje bolova.

Probajte koristiti neke lijekove protiv bolova kao što su brufeni ili voltareni. Oni se uzimaju neposredno prije mjesečnice i prva dva dana mjesečnice.

Često se propisuju i kontracepcijske pilule kako bi ulažile tegobe dismenoreje jer sprečavaju ovulaciju. Progestogenska spirala također pomaže kod dismenoreje. U slučaju bolova liječnik će vas pregledati i preporučiti liječenje ovisno o uzroku.

Samopomoć

Pomoći će vam vruće kupke, ležanje ili nekoliko termofora. Probajte biljne čajeve koji će ublažiti grčeve, na primjer čaj od kamilice, metvice ili đumbira ili vam mogu pomoći i lijekovi protiv bolova. Korisna je i tjelovježba, na primjer joga i opuštanje.

Probajte s masažom donjeg dijela trbuha, križa i nogu.

Dismenoreja je vrlo česta pojava kod žena koja se događa prije i za vrijeme mjesečnice u obliku jakih grčeva u trbuhu. Najbolje je opustiti mišiće jogom ili masažom bolnih dijelova, razni čajevi i tople kupke kako bi se smanjili simptomi dismenoreje.

Izdvajamo za vas

DRUGI UPRAVO ČITAJU