HomeZdravljeBolestiDismenoreja – bolna mjesečnica

Dismenoreja – bolna mjesečnica

Dismenoreja je medicinski naziv za bolnu mjesečnicu s kojim se većina žena susreće u nekom razdoblju života. Iako mnogi smatraju da su uzroci dismenoreje psihosomatske prirode i da će bolovi nakon nekog vremena nestati sami od sebe, no ipak postoje načini na koji se ti bolovi mogu barem ublažiti.

Dvije vrste dismenoreje

Dismenoreja se može podijeliti u dvije vrste, primarna i sekundarna dismenoreja. Do primarne dismenoreje obično dolazi dvije do tri godine nakon prve mjesečnice i ublažava se nakon 25. godine i rijetka je nakon porođaja. Dok do sekundarne dismenoreje dolazi kasnije u životu. Dolazi do grčeva u trbuhu jedan do dva tjedna prije početka mjesečnice.

Simptomi

Najčešći smiptomi su grčevi u trbuhu koji se pojavljuju na početku mjesečnice i traju do tri dana, može doći do proljeva, čestog mokrenja, bolova u leđima, mučine, povraćanja, nadutosti, znojenja, bolova u zdjelici.

Uzrok

Žene koje pate od primarne dismenoreje proizvode velike količine prostaglandina u vrijeme mjesečnice ili su vrlo osjetljive na njega. Dismenoreja se može tumačiti kao mini porođaj zbog prostaglandina koji uzrokuje grčeve. Bol može uzrokovati i mala količina menstrualne krvi koja teče natrag kroz jajovode, što izaziva njihovu nadraženost.

Liječenje

Većina liječnika će reći da je uzrok bolova psihosomatske prirode, ali nemojte odiustati od savjetovanja s liječnikom jer svaka žena zaslužuje ublažavanje bolova. Probajte koristiti neke lijekove protiv bolova kao što su brufeni ili voltareni. Oni se uzimaju neposredno prije mjesečnice i prva dva dana mjesečnice.

Često se propisuju i kontracepcijske pilule kako bi ulažile tegobe dismenoreje jer sprečavaju ovulaciju. Progestogenska spirala također pomaže kod dismenoreje. U slučaju bolova liječnik će vas pregledati i preporučiti liječenje ovisno o uzroku.

Samopomoć

Pomoći će vam vruće kupke, ležanje ili nekoliko termofora. Probajte biljne čajeve koji će ublažiti grčeve, na primjer čaj od kamilice, metvice ili đumbira ili vam mogu pomoći i lijekovi protiv bolova. Korisna je i tjelovježba, na primjer joga i opuštanje. Probajte s masažom donjeg dijela trbuha, križa i nogu.

  Cervikobrahijalni sindrom

Dismenoreja je vrlo česta pojava kod žena koja se događa prije i za vrijeme mjesečnice u obliku jakih grčeva u trbuhu. Najbolje je opustiti mišiće jogom ili masažom bolnih dijelova, razni čajevi i tople kupke kako bi se smanjili simptomi dismenoreje.

Foto: Elena Elisseeva/Shutterstock

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Previous article
Next article