back to top

Žutica

Do promjene boje dolazi kad se golem broj tjelesnog pigmenta bilirubina nakupi u krvotoku.

Žutica, pojava kad koža ili bjeloočnice poprimaju žutu boju, sama po sebi nije bolest, već simptom stvarnog poremećaja. Bilirubin – prirodni nusproizvod koji nastaje smanjivanjem broja crvenih krvnih stanica u jetri – obično se pomiješa s probavnim žučnim sokom i izađe iz tijela kroz probavni trakt bez ikakvih posljedica.

Ipak, ako jetra dobro ne funkcionira ili se prolaz žuči začepi (na primjer žučnim kamencima), bilirubin se nakuplja u krvi. Žutica u novorođenčadi i vrlo male djece u mnogim slučajevima je relativno dobroćudna. Ipak, u starije djece i odraslih ona može biti znak neke teže bolesti.

Simptomi žutice

  • žućkasta ili zelenkasta boja kože
  • bjeloočnice poprimaju žutu boju; ovo je obično sigurniji znak žutice od kože koja poprima žutu boju
  • tamno obojena mokraća
  • u nekim slučajevima opći svrbež
zutica
Žutica

Obratite se liječniku

  • ako primijetite žuticu u dojenčeta; iako je žutica novorođenčadi česta, ona može ukazivati na težu bolest.
  • ako primijetite žuticu kod sebe, druge odrasle osobe ili djeteta koje ide u školu; žutica može biti znak tegoba vezanih uz žučne kamence ili jetru, što može biti opasno ako se ne liječi.

Uzroci žutice

Više od polovice novorođenčadi preboli takozvanu fiziološku žuticu koja nastaje kao posljedica nespremnosti jetre da počne samostalno funkcionirati. U maternici krv ploda prolazi kroz majčinu jetru koja se rješava viška bilirubina.

Međutim, nakon rođenja jetra novorođenčeta mora sama obavljati taj proces pa katkad novom organu treba vremena da proradi na zadovoljavajući način.

U rijetkim slučajevima prekomjerne količine bilirubina mogu oštetiti dječji mozak. Zbog tog razloga, kao i zbog mogućnosti da je žutica simptom neke teške prikrivene bolesti, ona se nikada ne smije zanemariti.

Prerano rođena dojenčad i dojenčad čija obiteljska povijest bolesti uključuje žuticu imaju nešto veće izglede da je dobiju, kao i djeca koja se hrane majčinim mlijekom. Liječnici ne mogu predvidjeti koja dojenčad će dobiti žuticu, a koja neće.

Neki slučajevi žutice u dojenčadi posljedica su nespojivosti majčine i djetetove krvne grupe. Majčin obrambeni sustav napada krvne stanice fetusa i izaziva razvoj žutice u djeteta nakon rođenja.

Žutica u dojenčadi može također biti posljedica neke druge bolesti ili poremećaja poputzačepljenih žučnih vodova, smetnji u crijevima, hepatitisa, mononukleoze, herpesnih infekcija ili čak modrica zadobivenih pri porođaju.

Žutica izazvana nekom bolešću uglavnom je zabrinjavajuća u starije djece i odraslih. Stvarni uzrok u tim slučajevima često je ciroza koja je izazvana oštećenjem jetrenih stanica koje se zamjenjuju ožiljkastim tkivom. Oštećena jetra ne može djelotvorno prerađivati bilirubin i oslobađati ga se pa se pigment nakuplja u krvotoku.

zutica
Žutica


Drugi čimbenici i bolesti koje mogu poremetiti funkciju jetre i izazvati žuticu uključuju hepatitis, neke lijekove i otrovne tvari, trudnoću i kongestivno zatajenje srca.

U nekim slučajevima žučni kamenci zastanu u kanalu koji provodi žuč od jetre i žučnog mjehura do tankog crijeva. Kad je putzačepljen, žuč se nagomilava i prodire u krvotok.

Liječenje

Najbolji način liječenja žutice u pravilu je liječenje stvarnog uzroka; ispravan lijek, konvencionalan ili alternativan, ovisit će o prirodi i težini slučaja.

Kinesko ljekovito bilje

Različite ljekovite biljke uključujući maslačak (Taraxacum officinale), sporiš (Verbena officinalis) i oslobod (Sylibum marianum), upotrebljavaju se u liječenju žutice. Posavjetujte se sa stručnjakom kako bi vam odredio odgovarajuću količinu i način uporabe.

Homeopatija

Određen broj homeopatskih lijekova primjeren jeza liječenje žutice; propisani lijek ovisit će o stvarnom uzroku. Posavjetujte se s homeopatom o pripravi lijeka i količini koja vam je potrebna.

zutica
Žutica

Konvencionalna medicina

Većina slučajeva fiziološke žutice u dojenčadi može se liječiti pomno odabranim vremenom izlaganja ranojutarnjem, kasnoposlijepodnevnom ili neizravnom sunčevom svjetlu.

Svjetlo će oponašati funkciju jetre i pretvoriti bilirubin u dječjem organizmu u oblik koji se može izlučiti putem probavnog trakta.

Ako se analizama krvi pokaže da novorođenče ima visoku razinu bilirubina, liječnik može preporučiti fototerapiju u kojoj se dojenče smjesti pod posebnu svjetiljku velike jačine sve dok razine bilirubina ne padnu.

Neke bolnice iznajmljuju svjetiljke koje su izrađene tako da mogu visjeti iznad kolijevke ili fibrooptičke pokrivače pomoću kojih svjetlo prodire u dječju kožu.

Dojenčad koja ima žuticu izazvanu nekom bolešću ili drugim poremećajem možda će se morati hospitalizirati dok liječnici liječe stvarni uzrok. Liječenje žutice izazvane nekom bolešću u starije djece i odraslih ovisit će o uzroku. 

Alternativni načini liječenja

Budući da je žutica simptom, a ne bolest, prije nego što se odredi tijek liječenja mora se ustanoviti pravi uzrok. Alternativni lijekovi trebaju biti dodatak konvencionalnom načinu liječenja.

Dijagnostički postupci

Kako biste provjerili ima li vaše dojenče žuticu možete sami provesti jednostavnu pretragu. Prstom nježno pritisnite vrh djetetova nosa ili čela.

Ako koža izgleda bijelo kad odmaknete prst, dijete je dobro. (Ovo vrijedi za djecu svih rasa.) Ako je mjesto žućkaste boje, u djeteta se razvija žutica. Pretragu je najbolje obaviti pod prirodnim danjim svjetlom budući da umjetno svjetlo koži može dati žutu nijansu. Zapamtite: tamnonarančasta mokraća ili mokraća boje čaja može ukazivati na žuticu čak i kad koža izgleda zdravo.

Ako se žutica pojavi u školske djece ili odraslih, liječnik će možda uzeti uzorak krvi kako bi provjerio je li u pitanju oštećenje jetre. Liječnik također može preporučiti pregled ultrazvukom ili rendgenom kako bi provjerio postoje li smetnje u žučnom kanalu.

Izdvajamo za vas

DRUGI UPRAVO ČITAJU