back to top

Menstruacija u trudnoći

“Lažna” menstruacija za vrijeme trudnoće i nije tako rijetka pojava.

Menstruacija u trudnoći tema je koja izaziva mnogo pitanja i zabrinutosti među trudnicama. Postoji mnogo mitova i zabluda vezanih uz ovu temu, stoga je važno razumjeti osnovne činjenice o menstruaciji i kako se ona odnosi na trudnoću.

Uobičajeno je mišljenje da menstruacija i trudnoća ne mogu koegzistirati, jer prestanak menstruacije često služi kao prvi znak trudnoće. Ipak, neke žene izvještavaju o krvarenjima tijekom trudnoće, što može izazvati zabunu i strah.

U ovom ćemo tekstu objasniti razlike između menstruacijskog krvarenja i drugih vrsta krvarenja koje se mogu pojaviti tijekom trudnoće, moguće uzroke i kada je potrebno potražiti liječničku pomoć.

Menstruacija u trudnoći

Što je menstruacija?

Menstruacija je mjesečni proces odbacivanja sluznice maternice koji se događa u tijelu žene. Ciklus počinje prvog dana krvarenja i traje prosječno 28 dana, ali može varirati od žene do žene.

Menstruacijski ciklus kontroliraju hormonalne promjene u tijelu, a njegova glavna funkcija je priprema maternice za moguću trudnoću. Ako oplodnje jajašca ne dođe, sluznica maternice koja se izgradila tijekom ciklusa se odbacuje, što rezultira menstruacijom.

Menstruacija u trudnoći

Uobičajeno je da menstruacija prestane kada žena zatrudni. To je zato što tijelo počinje proizvoditi hormone koji održavaju sluznicu maternice, umjesto da je odbacuje, kako bi podržali razvoj trudnoće.

Stoga, pravo menstruacijsko krvarenje nije moguće tijekom trudnoće. Međutim, neka krvarenja koja se događaju mogu biti slična menstruaciji po izgledu i trajanju, što može dovesti do zabune.

Vrste krvarenja tijekom trudnoće

  1. Implantacijsko krvarenje: Ovo je lagano krvarenje koje se može pojaviti kada se oplođeno jajašce ugnijezdi u sluznici maternice, obično 6-12 dana nakon oplodnje. Može se zamijeniti za vrlo lagano menstruacijsko krvarenje, ali je obično mnogo slabije i kraće.
  2. Krvarenje uzrokovano hormonskim promjenama: U ranim fazama trudnoće, hormonske promjene mogu uzrokovati blago krvarenje ili mrljanje.
  3. Krvarenje povezano s problemima u trudnoći: Postoje različiti uzroci krvarenja koji mogu signalizirati problem u trudnoći, uključujući izvanmateričnu trudnoću, prijetnju pobačaja ili probleme s placentom. Ovakvo krvarenje može biti popraćeno bolom ili drugim simptomima i zahtijeva hitnu liječničku pomoć.
  4. Krvarenje u kasnijim fazama trudnoće: Iako je rjeđe, krvarenje može nastupiti i u kasnijim fazama trudnoće. Razlozi mogu uključivati probleme s placentom, kao što su previa placenta ili odvajanje placente, koji zahtijevaju hitno liječničko intervenciju.
menstruacija u trudnoći
Menstruacija u trudnoći

Kada potražiti pomoć?

Bilo kakvo krvarenje tijekom trudnoće treba shvatiti ozbiljno. Ako doživite bilo kakvo krvarenje, važno je odmah se obratiti liječniku. Oni mogu procijeniti uzrok krvarenja i osigurati da su i majka i beba sigurni. Neke situacije koje zahtijevaju hitno obraćanje liječniku uključuju:

Prevencija i rano prepoznavanje

Iako se neka krvarenja ne mogu spriječiti, zdrav način života i redoviti prenatalni pregledi mogu pomoći u smanjenju rizika od komplikacija tijekom trudnoće. Rano prepoznavanje i liječenje mogućih problema ključni su za očuvanje zdravlja trudnice i bebe.

Menstruacija tijekom trudnoće tehnički nije moguća, ali različite vrste krvarenja koje se mogu pojaviti tijekom trudnoće često izazivaju zabrinutost i pitanja.

Važno je razumjeti razlike između menstrualnog krvarenja i krvarenja koje može signalizirati problem u trudnoći. Rano prepoznavanje simptoma i brzo djelovanje mogu pomoći u osiguravanju najboljih ishoda za majku i dijete. Bilo kakvo krvarenje tijekom trudnoće treba shvatiti ozbiljno i zahtijeva konzultacije s liječnikom.

menstruacija u trudnoći
Menstruacija u trudnoći

Razlika između normalne menstruacije u trudnoći i zabrinjavajućeg krvarenja.

Pitate li se postoji li mogućnost da žena ima menstruaciju iako je trudna? Ovo pitanje nas često zbunjuje jer je obično izostanak menstruacije glavni kriterij za određivanje trudnoće.

Mnoge žene krvarenje prati i nakon određivanja trudnoće. Naravno, ne radi se o normalnoj menstruaciji nego o blagom krvarenju koje u tom slučaju nije opasno, iako nikome nije ugodno primijetiti krv.

Naučite razlikovati simptome normalnog povremene menstruacije u trudnoći od onog zabrinjavajućeg.

Normalna menstruacija nastaje onda kada ne dođe do oplodnje jajne stanice. Menstruacijom se ona izbacuje iz reproduktivnog sustavu u obliku menstrualnog krvarenja. Upravo radi toga, kod trudnoće ne dolazi do menstruacije jer je jajna stanica oplođena.

Međutim, postoje neka iznimke koje se tiču krvarenja. U prvom mjesecu trudnoće ili u njenoj ranoj fazi može doći do blagog krvarenja kod nekih žena. Ono se javlja u ono vrijeme kada bi se trebala inače dogoditi menstruacija. Dakle, ako imate blago krvarenje u vrijeme menstruacije to bi vam mogao biti i prvi znak trudnoće.

Krvarenje u trudnoći

Postoje i žene koje u ranoj trudnoći imaju krvarenja vrlo slična pravoj menstruaciji. Iako je medicinski gledano sve u redu i žene koje imaju krvarenja svaki mjesec, u vrijeme kada bi inače imale menstruaciju, iznesu trudnoću do kraja, ipak bi trebalo otići kod liječnika na pregled i po savjet.

Povremeno slabije krvarenje može se dogoditi i kod žena koje su zatrudnjele kada su pile kontracepcijske pilule.

Svaku vrstu krvarenja dobro je prijaviti liječniku jer neka krvarenja mogu biti opasna. Potrebno je razlikovati normalno krvarenje od onog koje se događa za vrijeme izvanmaterične trudnoće ili trudnoće u jajovodima.

Iako su ova krvarenja po količini manje obilna od normalne menstruacije izrazito su opasna po život. Ne odgađajte nikako pregled, čak ni u najranijoj fazi trudnoće.

Zaključno ćemo reći da žena ne može imati normalnu obilnu menstruaciju kada je trudna. Mogu se pojaviti blaga krvarenja. Dakle, ako primijetite kratku i oskudnu menstruaciju to ne mora značiti da niste trudni.

Obilnije krvarenje može biti uzrok ozbiljnih stanja kao što su izvanmaterična trudnoća ili pobačaj. Uvijek kada se ona dogode, potražite savjet liječnika.

Preporučujemo da pročitate:

DRUGI UPRAVO ČITAJU