Bolne noge u trudnoći

Trudnica zna kako samo noge mogu boljeti u trudnoći. Jesu li vam noge sve teže, natečenije i umornije sa sve izraženijim venama? Malo je sretnica koje izbjegnu tu “veselu” pojavu u trudnoći. Kako beba raste, povećava se i pritisak na vaše noge i vene. Proširene vene nisu lijepe, ali zbog krvnih ugrušaka mogu postati i ozbiljan zdravstveni problem. No, srećom postoji mnogo savjeta kako doskočiti tog problemu.

Otečeni zglobovi mogu predstavljati problem na vašem radnom mjestu. Ako je to sjedeći posao, stavite klupicu ili kutiju pod stol kako biste mogli ispružiti noge. Češće prošećite i protegnite noge. Kod kuće pokušajte što više noge držati na povišenom. Tijekom cijele trudnoće nosite udobne cipele i odjeću koja vam neće zaustavljati cirkulaciju ili sputavati pokrete.

Potaknuti cirkulaciju možete i pod tušem. Pred kraj tuširanja usmjerite mlaz hladne vode prema koljenima pa na niže. Možete si prirediti i kupku za stopala, a ako ste na moru šećite po plaži u plićaku. Hladan gel i masaža pomažu opustiti noge, a ako vas jako bole stavite hladne obloge ili kockice leda na noge. Od toga će splasnuti otekline.

Kako biste spriječili nastanak proširenih vena potrebno je puno kretanja. Šećite, plivajte, vozite bicikl, a preporučuje se i vježbanje u trudnoći. Umjerena gimnastika će pomoći da ostanete pokretni i u formi. Nakupljanje vode je glavni krivac debelih i natečenih nogu u trudnoći. Ono se najčešće javlja u području potkoljenice i gležnjeva. Kako bi krv što lakše cirkulirala potrebno je dizati što češće noge u vis. Na primjer, kada sjedite na kauču i gledate televizor, ispružite noge i postavite jastuk ispod. A ako sjedite izbjegavajte sjediti prekriženih nogu jer to usporava protok krvi. Bolne i natečene noge sigurno vam nisu najdraža trudnička tegoba, ali one prestaju nakon rođenja djeteta.

Kod nekih trudnica su izraženiji grčevi u listovima. Pripazite i na prehranu u trudnoćiPovećajte unos kalcija i magnezija. Jedite banane, orašaste plodove i ostalu hranu bogatu magnezijem i kalcijem. Pravilne vježbe i istezanje mogu vam pomoći da si olakšate muke.

Danas postoje raznovrsne medicinske kompresijske čarape u različitim veličanima i modelima koje se preporučuju u trudnoći. Pred kraj trudnoće možete si kupiti takve čarape kako biste izbjegli proširene vene. Obvezno spomenite probleme s nogama svom liječniku.

Znamo da ne možete cijelu trudnoću baš provesti odmarajući se, što zapravo i nije zdravo i preporučljivo. Ipak, pokušajte obaviti sve pripreme za bebu na vrijeme, kako biste zadnje mjesece trudnoće proveli što opuštenije. Pa vi ste trudnica, ako itko ima izgovor da sjedi u tramvaju ili se češće odmara, onda ste to vi!

Foto: S.Borisov/Shutterstock

DRUGI UPRAVO ČITAJU