back to top

Vježbanje u trudnoći

Vježbanje u trudnoći bilo bi poželjno.

Kako bi vaša trudnoća tekla glatko, te kako bi imali što lakši porođaj, bilo bi poželjno da za vrijeme trudnoće aktivno vježbate. Vježbanje u trudnoći će vam popraviti opće stanje, poboljšati rad kardio vaskularnog sistema, dobiti ćete manje kila u trudnoći, imat ćete lakši porođaj, te ćete se lakše oporaviti nakon njega. Kako bi bile sigurne da u trudnoći pravilno i sigurno vježbate, u nastavku vam donosimo nekoliko savjeta.

Vježbanje u trudnoći
Vježbanje u trudnoći

Prilikom vježbanja vježbajte u obući koja je udobna i koja odgovara vrsti vježbanja koju prakticirate.

Budite sigurni da vam je prilikom vježbanja želudac pun, ali ne i prepun. Najbolje bi bilo kada bi jeli sat vremena prije vježbanja, kako vam za vrijeme vježbanja ne bi pozlilo, ali i pazite da hrana koju jedete bude lagana.

Prostorija u kojoj vježbate neka bude udobna, s dovoljno zraka.

Nikako ne smijete pretjerivati s vježbanjem, što znači da se trebate pridržavati tempa takvog da usred vježbanja možete pričati a da ne gubite dah i da se prilikom vježbanja vrlo malo znojite.

Prilikom vježbanja morate na sebi nositi udobnu odjeću koja će vam biti udobna prilikom vježbanja, te koja vas neće nigdje pritiskati, posebice na predjelu trbuha. Obavezno prilikom vježbanja odjenite sportski grudnjak, kako bi vam grudima bilo udobno.

Ravnoteža žene prilikom trudnoće nije u najboljem stanju, pa budite na oprezu da vježbate na ravnom terenu.

Kako ne bi dehidrirali, prije vježbanja, tijekom i nakon vježbanja u organizam unosite dovoljno tekućine, najbolje vode. Najbolje je popiti oko 2 čaše vode, barem sat vremena prije vježbanja. Tijekom vježbanja pijte vodu u par malih gutljaja, svakih 15 minuta.

Prije nego krenete s vježbanjem, trebate se konzultirati sa svojim ginekologom, je li s bebom, trudnoćom i vama sve u redu, te možete li vježbati bez problema. – (Vježbanje u trudnoći)

DRUGI UPRAVO ČITAJU