back to top

Bolovi u donjem djelu leđa

Bolovi u leđima javljaju se bez obzira na dob. Dapače, upravo mlađa generacija zbog sjedilačkog načina života, loših navika i uporabe tehnologije, suočava se s križoboljom koja se prije smatrala problemom starijih ljudi.

Rad u uredu, dugo sjedenje u školi ili na fakultetu, mnogi sati provedeni pred televizorom, uzrokuju bolove kralježnice kod ljudi koji sve češće aktivnosti mijenjaju za sjedenje. Kod čestog sjedenja kralježnica se izlaže naporu u posljedica su česti bolovi koji nas ograničavaju pri izvršavanju svakodnevnih obaveza, a i predstavljaju znak da je vrijeme za promjene koje bi spriječile daljnje oštećenje kralježnice.

Ako su vaše dnevne aktivnosti takve da ne možete izbjeći višesatno sjedenje, pobrinite se da je stolac ergonomski oblikovan tj. da podupire vašu kralježnicu na način da je kralježnica savijena u obliku slova S, a ne slova C.

Bitno je i uspravno se držati. Ramena zategnite prema straga, a glavu držite ravno iznad vrata, a ne nagnutu prema naprijed. Uporaba mobitela i tableta često predstavlja problem pri uspravnom držanju jer potiče spuštanje glave i pognuto držanje. Mobitele i tablete nastojte koristiti što rjeđe.

Iako je dugotrajno sjedenje štetno za kralježnicu, isto tako je i hodanje ako vaša obuća nije kvalitetna. Tanke potplate i potplate koje nisu oblikovane u skladu sa stopalom, pri hodu oštećuju kosti i mišiće donjeg dijela leđa. Stoga se preporučuje nabaviti kvalitetne uloške, koji ne samo da će biti znatno udobniji za hod, već će pri istome osloboditi vašu kralježnicu nepotrebnog napora.

Pri spavanju pazite da ne koristite predebele jastuke i da ne spavate s povišenim gornjim dijelom tijela jer to može uzrokovati istegnuće mišiće vrata i leđa.

Često činimo grešku i pri podizanju tereta što predstavlja izniman napor za kralježnicu i ukoliko se bavite težim fizičkim poslovima, s vremenom biste mogli znatno oštetiti kralježnicu i zadobiti redovite bolove koji vas mogu onesposobiti za rad.

  Što ponijeti na more

Teret se podiže na način da se noge saviju u koljenima i zatim se podigne teret s istovremenim ispravljanjem tijela. Istraživanja su pokazala da i pušenje šteti vašoj kralježnici jer usporava cirkulaciju i smanjuje dotok krvi u kralježnicu.

Istraživanja također pokazuju da nepravilan položaj kralježnice dovodi do mnogih zdravstvenih problema poput debljanja, žgaravice, zatvora, migrene i problema s dišnim putevima, te naravno bolove koji ograničavaju u svakodnevnim aktivnostima.

Foto: Lisa S./Shutterstock

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

DRUGI UPRAVO ČITAJU