Kronični bolovi

Kronična bol može biti blaga ili mučna, povremena ili stalna, blago neugodna ili potpuno onesposobljavajuća.

Kronični bolovi su medicinski termin koji opi­suje svaku bol koja, usprkos liječenju, traje dulje od šest mjeseci.

Najčešće vrste su gla­vobolja, artritis, bol u zglobovima, bol od ozljeda te bolovi u leđima. Druge vrste kroničnih bolova uključuju upalu Ahilove tetive (tendinitis), sinusitis, druge oblike degenerativnih bolesti zglobova osim artritisa, sindrom karpalnog kanala te bolove koji zahvaćaju određene dijelove tijela, primjerice ramena, zdjelicu ili vrat.

Opća bol u mišićima ili živ­cima također se može pretvoriti u kronično stanje. U nekim slučajevima kronična bol sama sebe održava. Na primjer, iako trljanje osjetljivog područ­ja može donijeti privremeno olakšanje, ono može na isti način i zaustaviti ozdravljenje. Pošteda ozlijeđe­nog uda može izazvati stres mišića i kostura koji iza­ziva nove tegobe.

Emocionalna cijena kronične boli također može postati dio začaranog kruga. Tjeskoba, stres, potištenost, bijes i iscrpljenost u složenim su odnosima s kroničnim bolovima i mogu izazvati smanjenu proizvodnju prirodnih analgetika.

Štoviše, takvi negativni osjećaji mogu povisiti razinu tvari koje pojačavaju osjet boli, pogoršavajući ovu spiralu. Mogu biti narušeni čak i osnovni tjelesni obrambeni mehanizmi. Postoje dokazi da nepopustljivi bolovi mogu oslabiti imunološki sustav.

S obzirom na psihosomatske veze koje su pri­sutne kod kroničnih bolova, za uspješno liječenje može biti potrebna obrada psiholoških uzroka ovog stanja jednako kao i tjelesnih.

kronicni bolovi
Kronični bolovi su medicinski termin koji opi­suje svaku bol koja, usprkos liječenju, traje dulje od šest mjeseci.

Simptomi kronične boli

Prema definiciji, kronična je svaka bol koja traje dulje od šest mjeseci. Ovo stanje može uključivati slabost, otupljenost, trnce ili druge osjete, kao i teškoće sa spavanjem, nedostatak energije i depresiju. Neki od uobičajenih kroničnih bolova su:

  • stalna bol u mišićima praćena grčevima, napetošću, oteklinama, mišićnim spazmima ili ukočenošću
  • trajna bol u leđima, oštra ili tupa, stalna ili povremena, ograničena, može se širiti ili biti difuzna.
  • trajna bol u zglobovima, s preosjetljivošću i osjećajem topline u zahvaćenom području, bolovima koji se šire i ograničenim pokretima.

Obratite se liječniku

  • ako imate bolove koji traju nekoliko tjedana i ne reagiraju na odmor i analgetike dostupne bez recepta; pravodobno liječenje može spriječiti da akutni bolovi prijeđu u kronične.
  • ako imate bolove koji ne popuštaju i ne reagiraju na lijekove koji se dobivaju na recept; liječnik može preporučiti pretrage kako bi isključio rak ili neke druge uzroke.
  • ako se simptomi kroničnih bolova počnu naglo mijenjati. Može postojati opasnost od komplikacija ili nastanka neke druge tegobe koja nije u vezi s dotadašnjim tegobama.

Uzroci

Uzroci kroničnih bolova raznovrsni su. Jedan od čestih čimbenika je razvoj nekog od brojnih stanja koja prate starenje i utječu na kosti i zglobove izazi­vajući kronične bolove.

Drugi česti uzroci dugotraj­nih bolova su oštećenja živaca i ozljede koje pot­puno ne zacijele. Neki kronični bolovi imaju mnogo mogućih uzroka: primjerice, bol u leđima može biti posljedica dugogodišnjeg nepravilnog držanja, ne­pravilnog podizanja i nošenja teških predmeta, pre­tjerane tjelesne težine koja dodatno opterećuje leđa i koljena, urođene mane poput iskrivljenosti kičme, traumatskih ozljeda, nošenja obuće s visokom pe­tom, spavanja na lošem madracu ili se može pojaviti bez nekog očitog tjelesnog razloga.

Uzrok kroničnih bolova može biti i prikrivena osnovna bolest. Reumatoidni artritis i osteoartritis dobro su poznati krivci, no tvrdokorna bol može isto tako biti posljedica drugih bolesti kao što su rak, multipla skleroza, želučani čir, AIDS te bolesti žučžuč­nog mjehura.
Ipak, u mnogim slučajevima otkrivanje izvora kroničnih bolova predstavlja vrlo složen, a kojiput i tajanstven zadatak, lako može početi s ozljedom ili bolešću, dugotrajna bol može izazvati psihološke tegobe koje ostaju i nakon izlječenja tjelesne tegobe.

Ova činjenica otežava precizno određivanje jedin­stvenog načina liječenja, pa liječnici i druge osobe koje se bave liječenjem često moraju iskušati veći broj različitih načina liječenja.

kronicni bolovi
Uzroci kroničnih bolova raznovrsni su.

Liječenje kronične boli

Mnogi ljudi koji trpe kronične bolove mogu steći određen nadzor nad svojim stanjem samostalnim vježbanjem psihosomatskih tehnika. No nekima je potreb­na stručna pomoć.

Za njih rješenje često predstav­ljaju klinike za bol, specijalni centri koji se isključivo bave borbom protiv nepopustljivih bolova. Neke klinike za bol nalaze se u sklopu bolnica, dok su druge privatne.

U oba slučaja obično je na raspola­ganju ambulantno i bolničko liječenje. Program liječenja može trajati od nekoliko tjedana do neko­liko mjeseci.

Klinike za bol uglavnom imaju multidisciplinarni pristup, a u liječenju sudjeluju liječnici, psiholozi, fizioterapeuti te osobe koje se bave alternativnim načinima liječenja.

I sam bolesnik igra aktivnu ulogu u svom liječenju. U mnogim slučajevima cilj nije isključivo uklanjanje bolova, nego i uvježbavanje kroničnih bolesnika u suočavanju s njihovim bo­lovima kako bi unatoč njima mogli što normalnije živjeti.

Cesto je prvi korak odvikavanje pacijenata od ovisnosti o lijekovima protiv bolova. Druge metode koje primjenjuju specijalisti za bol uključuju biofeedback i tehnike opuštanja radi kontrole aktiv­nosti moždanih valova, terapiju promjene ponašanja kojom se mijenja način doživljavanja boli, akupun­kturu, hipnoterapiju, meditaciju te druge vrste alter­nativnih liječenja.

Jedna sofisticirana metoda sastoji se od minijaturne naprave kojom upravlja bolesnik ili usađenog elektronskog živčanog stimulatora koji odašilje sitne električne impulse koji bi trebali one­mogućiti prijenos bolnih signala.
 
Različita istraživanja pokazala su daje kod boles­nika s kroničnim bolovima nakon liječenja u klinici za bol došlo do pedeset postotnog poboljšanja u smanjivanju bolova, a većina oboljelih nauči bolje podnositi svoje bolove te mogu ponovno živjeti nor­malnim životom.

kronicni bolovi
Kronični bolovi

Akupresura

Liječenje akupresurom temelji se na uvjerenju da određene točke na rukama i nogama odgovaraju različitim dijelovima tijela u kojima možete osjećati kroničnu bol.

Primjenjuje se samostalno, a uglavnom se sastoji od okomitog pritiska pomoću svinutog palca ili prsta (ne noktiju) na određenu točku tije­kom jedne minute, nakon čega se pritisak prekida, a zatim se ponovno duboko pritisne. O tehnikama liječenja specifičnih vrsta kroničnih bolova vidi ilus­tracije na lijevoj stranici.

Akupunktura

Akupunkturu se može rabiti za smanjivanje oteklina i upala povezanih s kroničnim bolovima. Liječenje se može sastojati od postavljanja igala uzduž meridi­jana za debelo crijevo, koji se smatra najučinkovi­tijim kanalom za ublažavanje bolova.

Prema jednoj teoriji, akupunktura djeluje tako da potiče oslobađa­nje endorfina, prirodnih tjelesnih analgetika. Budući da se smatra kako ova terapija ima kumulativni uči­nak, najveću korist pruža ako se izvodi redovito.

Da biste postigli najbolje rezultate, posavjetujte se sa stručnjakom za akupunkturu koji ima iskustva u lije­čenju raznih vrsta kroničnih bolova.

Aromaterapija

Pomiješajte sljedeća aromatična ulja s veznim uljem poput bademova ili jojobina ulja ili ulja od sjemenki marelice te smjesu umasirajte u kožu na bolnom mjestu: lavandino (Lavandula officinalis), za smanji­vanje upale i opuštanje mišića; eukaliptovo (Eucalyptus globulus) za smanjivanje otekline i ubrzavanje ozdravljenja; đumbirovo (Zingiber officinale) za ukla­njanje bolova i ukočenosti koje prate artritis i druge degenerativne bolesti zglobova.

Rad na tijelu

Alexanderova tehnika nanovo vas uči pravilnim po­kretima kako biste izbjegli nepotrebno pojačavanje napetosti mišića koji podupiru kostur, sprečavajući tegobe s vratom i leđima. Pokazalo se da je ovaj na­čin liječenja iznimno koristan za ispravljanje pogreš­nog držanja koje može izazivati bolove u leđima.

Liječenje masažom može pružiti privremeno ublažavanje mišićne napetosti, ukočenosti i spazma. Obrađivanje mišića tijekom masaže može prekinuti krug bol-spazam-bol kod mnogih vrsta kroničnih bolova smanjivanjem mišićne napetosti, koja može izazvati iznenadne, nevoljne kontrakcije i pojačati bolove.
 
Masaža s vrećicama leda može prekinuti bolne poruke koje putuju živčanim putevima, zamjenju­jući ih porukama o temperaturi i na taj način donijeti olakšanje.

Kiropraktika

Kiropraktička manipulacija želi obnoviti pokretlji­vost zglobova u slučajevima burzitisa i teniskog lakta. Također se rabi i za smanjivanje bolova u leđima ili vratu ili kod mišićnog spazma.

Liječenje ljekovitim biljem

Smatra se da capsicum, sastavni dio paprike (Capsicum frutescens) povećava protok krvi u zglobnom tkivu i tako smanjuje upalu. Mast dostupna bez re­cepta koja sadrži papriku može privremeno ublažiti osteoartritis i reumatoidni artritis, no smije se rabiti samo tijekom kratkih razdoblja, jer jako peče.

Infuz crne cimifuge (Cimicifuga racemosa) ili šest 500 miIigramskih tableta ulja pupoljke (Oenothera biennis) na dan također može smanjiti upalu. I utrljavanje otopine ulja paprene metvice (Mentha piperita) u za­hvaćeno područje može imati ublažavajući učinak.

Lokalna primjena otopina ulja gaulterije (Gaultheria procumbens), koje sadrži meti I ni salicilat, sa­stojak sličan onima koji se nalaze u Aspirinu (acetil- salicilna kiselina), može imati analgetički učinak.

Kora mirisne pelargonije (Pelargonium odoratissinnum) i bijele vrbe (Salix alba) prirodni su analgetici. Prava kamilica (Matricaria recutita) ima antispastičko i protuupalno djelovanje. Posavjetujte se s travarom o najprikladnijem liječenju vaše bolesti. Morate biti posebno oprezni ako ste trudni.

Homeopatija

Iskušajte Rhus toxicodendron za tegobe sa zglobo­vima, leđima i artritisom koje se pogoršavaju ujutro, odmah nakon ustajanja, a ublažavaju se utopljavanjem.

Nepopustljivu bol može ublažiti Kali bichromicum. Ako konzumirate mnogo soli i imate jake bolove u donjem dijelu leđa koji se smiruju nakon čvrstog pritiska, iskušajte Natrum muriaticum.

Za žareću bol u donjem dijelu leđa koja se smiruje kre­tanjem i pogoršava nakon mirovanja uzmite preparat Calcarea fluorica. Sepia može djelovati na bolove u donjem dijelu leđa koji se pogoršavaju sjedenjem.

Posavjetujte se s homeopatom o prikladnim sred­stvima i dozama. Homeopatske kreme za lokalnu primjenu čiji je glavni sastojak Arnica mogu pomoći kod mišićnih bolova i drugih bolova koji nisu vezani s zglobovima.

Psihomatsko liječenje

Neki zdravstveni stručnjaci smatraju da umjesto opi­ranja kroničnim bolovima, treba pronaći načine da ih se prihvati i privikne na njih. Oni drže da njihovo gledište nije defetističko, nego da omogućuje izbje­gavanje mentaliteta žrtve. Kao rezultat toga bol se može raspršiti, budući da psihološki čimbenici mogu imati važnu ulogu u načinu doživljavanja bolova.

Psihoterapeutska metoda nazvana kognitivno res­trukturiranje poučava osobu kako će zamijeniti nega­tivna, samouništavajuća uvjerenja pozitivnim odno­som spram »rješavanju« tegoba s bolovima. Unutarnji monolog osobe mijenja se od: »Ja to ne mogu. Neće mi biti bolje« u: »Ne znam što nosi budućnost, no znam da ovo sad mogu učiniti.«
 
Vizualizacija također može biti vrijedna tehnika za obuzdavanje bolova. Iskušajte ovu vježbu: zatvo­rite oči i pokušajte si predočiti sliku boli, dajući joj oblik, boju, veličinu i pokrete.

Zatim pokušajte po­lako promijeniti tu sliku, mijenjajući je u skladniju, ugodnu i manju sliku. Nemojte očekivati da će ova tehnika vizualizacije odmah dati rezultate: potrebno je vježbati.

Jedna druga tehnika sastoji se u vođenju dnev­nika o bolnim razdobljima te uzročnim i korektivnim čimbenicima koji ih okružuju. Redovito ga čitajte kako biste uočili moguće promjene. Trudite se bol promatrati kao dio života, umjesto da život svodite samo na bol.

Elektromiografski (EMG) biofeedback može vas upozoriti na načine na koje mišićna napetost prido­nosi bolovima i pomoći vam naučiti je kontrolirati.

Hipnoterapija i samohipnoza mogu vam po­moći u zaustavljanju ili preoblikovanju boli teh­nikama fokusiranja. Jedna od metoda samohipnoze, poznata kao »anestezija u rukavicama« temelji se na ulasku u trans, postavljanju dlana na bolno područje, zamišljanju da je ruka opuštena, teška i neosjetljiva te zamišljanja kako ti osjeti zamjenjuju druge, bolne osjete u zahvaćenom području.

Pokazalo se da tehnike opuštanja kao što su meditacija ili joga, kad ih se redovito primjenjuje, smanjuju bolove povezane sa stresom. Blago ras­tezanje kod joge posebice je dobro za jačanje mišića bez izlaganja tijela dodatnim opterećenjima.

Isku­šajte sljedeći, takozvani položaj trupla, za 10 minuta opuštanja. Pronađite mirno mjesto gdje vas nitko neće ometati i ležite na leđa s malim jastukom ispod vrata i gornjeg dijela leđa.

Svjesno pokušajte opustiti svaki dio tijela, počevši od prstiju na nogama i po­mičući se tijelom prema gore, sve do lica. Usporite disanje i obratite pozornost na tjelesne osjete.

Ako ne možete prestati misliti na svoje brige, za­mislite dva popisa. U jednom stupcu navedite brige prema njihovoj važnosti, a u drugom zamislite mo­guća rješenja. U mislima kvačicom označite svaku brigu za koju ste našli rješenje, zatim oba popisa maknite iz misli i pokušajte vježbu opuštanja po­novno. 

Prehrana

Za ublažavanje upale pokušajte uzimati sljedeće dodatke hranjivih tvari (koje se uzima u više navrata tijekom dana): 2000 miligrama kalcijevog pantotenata ili pantotenske kiseline (vitamin B5); 800 do 1000 miligrama kalcijevog citrat-malata na dan; 600 miligrama enzima bromelaina na dan.

Za kroničnu bol u leđima koristila bi primjena 500 miligrama vi­tamina C tri puta na dan uz obrok, 1200 miligrama kalcija na dan i 400 MJ (međunarodnih jedinica) vit­amina E na dan.

OPREZ: Svakako se posavjetujte s liječnikom ili nu- tricionistom prije uzimanja većih količina vitamin- skih dodataka. Hrana bogata kalcijem i magnezijem opušta mišiće i može pomoći u smanjivanju mišićno-koštanih bolova.

Kod reumatoidnog artritisa i drugih mišićno-koštanih bolova poželjno je izbjegavati mliječne pro­izvode, meso i druge namirnice bogate zasićenim mastima. One potiču tjelesnu proizvodnju prostaglandina, masnih kiselina nalik na hormone koje mogu pojačavati upalu.

Povremeno se ukazivalo na hranu kao uzrok ne­kih bolesti koje rezultiraju kroničnim bolovima. Ovaj oblik nepodnošenja hrane očituje se simptomima neke bolesti.

Primjerice, alergije na pšenicu, kuku­ruz, citrično voće, rajčice ili krumpire mogu se oči­tovati kao reumatoidni artritis. Posavjetujte se s liječnikom ili odgovarajućim specijalistom o liječe­nju ovakvih tegoba. Vjerojatno će vam savjetovati da pokušate odstraniti određene vrste hrane iz prehra­ne kako biste ustanovili jesu li one izvor tegoba.

Konvencionalna medicina

Sredstva protiv bolova dostupna bez racepta, poput acetilsalicilne kiseline (npr. Aspirina) i ibuprofena, mogu kontrolirati blaže oblike mišićnih i koštanih bolova te smanjiti upalu.

Liječnik vam može propisati jače lijekove, kao što su mišićni relaksansi, lijekovi protiv tjeskobe (primjerice diazepam), antidepresivi, nesteroidni protu upalni lijekovi koji se izdaju na recept ili kratkotrajno liječenje jakim sredstvima protiv bolova (primjerice opioidni analgetici).

Ogra­ničen broj kortikosteroidnih injekcija u mjesto oz­ljede može smanjiti oteklinu i upalu. Pokazalo se da oralne doze aminokiseline D-fenilalanina potiču oslo­bađanje endorfina, prirodnih moždanih analgetika koji mogu ublažiti sve vrste bolova.

Za ozljede kod kojih je za liječenje potrebna imobilizacija, liječnik će preporučiti kratkotrajno nošenje ovratnika, udlage ili kirurškog korzeta koji steže trup. U izvanrednim slučajevima ozljeda kod kojih je potrebna imobi­lizacija može biti potrebno izvlačenje (trakcija) ili kirurški zahvat.

Alternativni načini liječenja

Za liječenje kroničnih bolova na raspolaganju je niz alternativnih mogućnosti. Neke se usredotočuju na tjelesne čimbenike, druge na psihičke čimbenike, a neke se bave podjednako i tjelesnim i psihičkim čim­benicima.

Liječenje kod kuće

Transkutani električni živčani stimulator ili skraćeno TENS, mala je sprava na baterije koja se elektro­dama pričvršćuje na bolno područje. Ona stimulira živce priječeći prijenos bolnih impulsa prema mozgu. Nakon poduke, ovu tehniku možete sami primjenjivati.

Liječenje vrućom i hladnom vodom može ubla­žiti bolove. U jednu posudu ulijte vruću vodu, a u drugu ledeno hladnu. Umočite smotani ručnik u posudu s vrućom vodom, ocijedite ga i držite na bol­nom području tri minute. Zatim drugi smotani ruč­nik umočite u ledenu vodu i držite ga jednu minutu. Ponavljajte ovo naizmjenično stavljanje ručnika dva­deset minuta, tri puta na dan.

Akutnu bol izazvanu ozljedom mišića, ligamenta ili hrskavice liječite neodložnim mirovanjem, ledom, oblozima i držanjem ozlijeđenog područja na povišenom.

Odmarajte ozlijeđeni dio tijela, naizmjenično stavljajte ledeni oblog (paket smrznutog povrća ili leda) tako da ga 20 minuta držite na bolnom području, pa ga 20 minuta maknete, stegnite područje elastičnim zavojem i držite ozlijeđeno mjesto na povišenom kako biste smanjili oticanje. Kad se oticanje zaustavi, primijenite toplinu (boca vruće vode ili termofor).

Na kraju, kreme koje sadrže acetilsalicilnu kiselinu mogu pomoći smanjiti bol i upalu. Važno je liječiti akutnu bol prije nego što postane kronična.

Uzimajte redovito ili prema preporuci travara tablete ili oparke jednog od gore navedenih ljekovitih sredstava. Tečajevi joge ili biciklistički klub pružaju aktivnosti koje potiču lučenje endorfina, prirodnih tjelesnih analgetika.

Izdvajamo za vas

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

DRUGI UPRAVO ČITAJU