back to top

Bradavice

Poslije akni, bradavice su najrašireniji derma­tološki poremećaj. Od četiri osobe, tri će do­biti bradavice (verruca vulgaris) u nekom razdoblju života. Bradavice su priljepčive i možete ih prenijeti na druge dijelove tijela dodirom ili brijanjem oko za­raženih područja. Djeca i mladež skloniji su izbijanju bradavica jer nemaju potpuno razvijene obrambene mehanizme, iako bradavice možete dobiti bez ob­zira na godine.

Simptomi

Obične bradavice su male, tvrde, hra­pave izrasline, zaobljena oblika i uzdig­nute površine. Obično se pojavljuju na šakama i prstima, a mogu biti boje mesa, bijele, ružičaste ili prošarane.

Prstolike bradavice rožnate su izrasline u obliku prsta s bazom (na mjestu rasta) nalik na grašak. Izbijaju na tjemenu ili blizu vlasišta.
Šiljaste bradavice su tanke i izdužene. Obično se pojavljuju na licu i vratu.

Bradavice
Bradavice

Ravne bradavice izbijaju u skupinama i do nekoliko stotina bradavica, obično na licu, vratu, prsima, koljenima, šaka­ma, zglobovima ili podlakticama. Malo su uzdignute iznad razine kože i imaju glatku, ravnu i zaobljenu površinu.

Bradavice koje se pojavljuju oko noktiju su hrapave, nepravilnog oblika i uzdig­nute iznad površine kože. Pojavljuju se na rubovima noktiju ruku i nogu, a mo­gu izbiti i ispod nokta i biti vrlo bolne.

Obratite se liječniku

 • ako lijekovi koje ste kupili u ljekarni bez recepta ne djeluju.
 • ako ste ženskog spola i imate bradavice na području spolovila (Bradavice, geni­talne) koje u rijetkim slučajevima mogu upućivati na rak vrata maternice.
 • ako ste stariji od 45 godina i otkrijete izraslinu koja izgleda kao bradavica. Postoji mogućnost da se radi o mnogo težem kožnom oboljenju, poput raka kože.
 • ako se bradavice umnožavaju i šire, izazivajući neugodu i nelagodu.
 • ako primijetite da je bradavica promije­nila boju ili veličinu. Ove promjene mogu biti znak raka kože.

Uzroci

Nastanak bradavica uzrokuje virus papiloma (HPV), koji ulazi u kožu kroz posjekotinu ili ogrebotinu i izaziva ubrzano razmnožavanje stanica. Obično se bradavice prenose izravnim dodirom, ali moguće je zaraziti se virusom u vlažnom okruženju, kao što su zajednički tuševi ili garderobe.

Liječenje

Gotovo svaki liječnik reći će da je najbolje liječiti bradavice tako da ih uopće ne liječimo. Većina ljudi razvije vlastitu imunološku reakciju na bradavice, tako da se one nakon nekog vremena povuku same od sebe. Jedna petina svih bradavica nestane u roku od šest mjeseci, dvije petine u roku od dvije godine. Međutim, ako bradavica ne nestane, ili ako ružno izgleda i izaziva nelagodu, možete je pokušati sami odstraniti ili potražite liječničku pomoć.

Prevencija

Vodite računa o higijeni i jedite uravnotežene obroke bogate vitaminima A, C i E koji će ojačati imunološki sustav. Izbjegavajte stres jer može oslabiti imunitet i naučite se opuštati.

Trebate biti sigurni da je izraslina na vašoj koži doista bradavica. Bradavice je lako za­mijeniti s nekim dobroćudnim kožnim izras­linama kao što su madež, kurje oko ili kalus, ali isto tako postoji mogućnost da se radi o nekoj vrsti raka kože. Bradavice su obično izrasline boje kože hrapave površine. Ako izraslina na vašoj koži ne izgleda tako, ništa ne prepuštajte slučaju i otiđite na liječnički pregled. Isto tako, otiđite na liječnički pre­gled ako se izgled bradavice promijeni.

Kinesko ljekovito bilje

Stručnjak za kinesku medicinu može staviti komadić đumbirova (Zingiber officinate) korijena na bradavicu i pokriti je tinjajućim pelinom (Artemisia). Tinjajuća biljka omogućuje djelovanje đumbirovih antivirusnih sastojaka. Taj se postupak naziva indirektna moksibustija.

Liječenje ljekovitim biljem

Neke biljke sadrže kemijske tvari koje mogu uništiti viruse i pomoći u liječenju kožnih bolesti. Stručnjaci za biljke preporučuju primjenu sokova od maslačka (‘Taraxacum officinale), svilenice (Asclepias syriaca) i zmijinog mlijeka (Chelidonium majus). Mast od tuje (Thuja occidentalis) nanosi se četiri do pet puta na dan i također može pomoći.

Homeopatija

Homeopatski lijekovi za liječenje bradavica su Causticum, Antimonuim crudum i dušična kiselina.

Prehrana

Da biste ojačali imunološki sustav, jedite tamnozeleno i žuto povrće, koje sadrži vitamin A, zatim luk, češnjak, kelj pupčar, zelje i brokulu jer sadrže sum­por. Dodaci vitamina i hranjivih tvari koji mogu pomoći protiv bradavica su beta karoten, L- cistein, cink i vitamini B skupine, vitamin C i vitamin E.

Bradavice
Bradavice

Konvencionalna medicina

Ukoliko odlučite sami liječiti bradavice, prvo trebate izabrati odgovarajući lijek u ljekarni, koji može biti u obliku tekućine, gela, obloga ili masti. Većina lijeko­va sadrži salicilnu kiselinu, glavni sastojak Aspirina, koja omekšava bolesne stanice kože i razgrađuje ih.

Prvo bradavicu pet minuta namačite u toploj vodi kako biste poboljšali prodiranje lijeka u kožu. Zatim nježno sastružite odumrle kožne stanice ruka­vicom za kupanje ili kamenom za struganje peta. Prije primjene lijeka namažite predio oko bradavice vazelinom kako biste zaštitili zdravu ili osjetljivu kožu od djelovanja lijeka.

Ukoliko primjena lijekova dostupnih u ljekarni ne donese željene učinke, obratite se liječniku koji će odstraniti bradavicu na jedan od sljedećih načina:

 • smrzavanje bradavice pomoću tekućeg dušika;
 • paljenje strujom ili laserom;
 • izrezivanje (manji kirurški zahvat);
 • odstranjivanje bradavica zamatanjem u obloge natopljene salicilnom kiselinom.

Svaki od ovih načina liječenja može ostaviti ožiljke, stoga ćete možda željeti porazgovarati s liječnikom o primjeni gotovih obloga koje možete dobiti na re­cept, a kojiih odstranjuju stalnim otpušta­njem određene količine lijeka.

Liječenje kod kuće

Postoji bezbroj narodnih lijekova protiv bradavica. Trljanje bradavice komadićem sirovog krumpira ili unutrašnjom stranom bananine kore može biti učin­kovito, jer obje namirnice sadrže tvari koje mogu razgraditi bradavicu. Isto tako, možete pokušati pri­mijeniti neke od sljedećih lijekova:

 • vitamine A i E koji općenito povoljno djeluju na kožu
 • smjesu zdrobljenih tableta vitamina C i vode
 • lijek protiv bradavica koji možete dobiti u ljekarnama bez recepta ili smjesu zdrobljenih tableta acetilsalicilne kiseline (npr. Aspirina); oba sadrže salicilnu kiselinu koja ih razgrađuje
 • sokove od aloja (Aloe barbadensis), maslačka ili pelina.
 • vatu namočenu u svježi sok od ananasa jer sadrži enzim koji ih razgrađuje.

Dijagnostički postupci

Kad uočite bradavicu, uglavnom nije potrebno obav­ljati pretrage za neke druge bolesti. Ipak, ukoliko imate više od 45 godina, liječnik će možda željeti pregledati izraslinu, obično nakon što je ukloni, kako bi se uvjerio da se radi o dobroćudnoj izraslini.

DRUGI UPRAVO ČITAJU