Kako zaštititi kožu od sunca

Stigli su ti dani u godini kad jedva čekamo nekamo otići, sunčati se i kupati i ostaviti sve dnevne probleme po strani. No, ujedno s tim toplim lijepim danima u nama se javljaju određene dileme, kao primjerice je li pametno izlagati se suncu i kada te koju zaštitu koristiti da naša koža bude adekvatno zaštićena, njegovana i zdrava.

Evo nekoliko odgovora koji će vam pomoći izaći na sunce bez posljedica, a osim lijepog brončanog tena koji svi želimo, koža će biti očuvana i zdrava.

Kako izbjeći alergiju na sunce

Alergiji na sunce su svakako skloniji oni svjetlije kože. To je zapravo reakacija imuniteta na djelovanje UVA zraka. Alergija se može pojaviti u obliku crvenila, što je i najčešći slučaj no mogu se javiti i plikovi, glavobolje… Da biste se adekvatno zaštitili, koristite sredstva koja štite od UVA zraka.

Koji zaštitni faktor nanijeti na kožu

U moru preparata za sunčanje nije se uopće lako snaći. Većina ljudi krivo misli da ako kupi kremu s faktorom da će ih to spriječiti u dobivanju boje, što nikako nije točno.

I nakon prvih izlaganja suncu nastavite štititi svoju kožu. Kreme ujedno i daju koži potrebnu vlažnost koju sunce iz vaše kože iscrpljuje.

Zaštitni faktori će vašu kožu zaštititi i moći ćete bezbrižno uživati na suncu, naravno da ćete i potamniti, doduše malo sporije nego bez krema.

Koliko često treba nanositi kremu za sunčanje tijekom izlaganja suncu

Najbolje bi bilo mazati se svaka dva sata otprilike. Ako plivate, računajte da je tako vaša koža izgubila dio kreme pa se dobro namazati odmah nakon izlaska iz mora. Koristite vodootporne kreme sa zaštitnim faktorom jer ćete tako biti zaštićeni i u vodi.

Mogu li odrasli koristiti kremu za djecu

Dječje kreme su nježnije, a razlog je jednostavan, njihova koža je nježnija od kože odraslih. Imate li osjetljivu kožu, možete koristiti i dječje kreme jer su one često bez dodatnih mirisa, konzervansa i parabena. Idete li s djecom na more, pazite da ih nikako ne izlažete suncu u doba kad je sunce najgore, a to je od 11 do 17 sati.

Foto: Dmitrijs Dmitrijevs/Shutterstock

DRUGI UPRAVO ČITAJU