back to top

Kako izabrati odgovarajući tip rekreacije

Zimi se svi ulijenimo, ništa nam se ne da, a za to uvijek imamo sto opravdanja kao što su hladnoća, padaline, kratkoća dana… I onda s prvim sunčanim danima kukamo jer smo dobili koji kilogram dok smo se zimi ispod deke tovili svakakvim delicijama i htjeli bismo čarobnim štapićem sve to riješiti i preko noći postati fit!

Možda bismo jednostavno trebali naći odgovarajući tip rekreacije, koji nam je ne samo znojenje već i zabava i na što ćemo s guštom ići bez obzira na temperaturu i ostale vremenske (ne)prilike. Isto kao što se svaki odjevni predmet ne sviđa svima, tako se ni svaki oblik rekreacije ne sviđa svakome.

Nekome je trčanje jednolično i smrtno dosadno, dok je drugima teretana horor. Tako da je jako bitno naći nešto što nam se sviđa i zabavlja nas kako bismo jedva čekali odraditi trening, te kako bi nam vrijeme što prije prošlo. Mršavjeti i usput se zabavljati! Nema bolje kombinacije.

Trčanje

Trčanje će voljeti ljudi koji ne podnose vježbanje u zatvorenim prostorima, već više vole boraviti na svježem zraku. Bilo bi dobro trčati barem tri puta tjedno. Nedostatak ovakvog oblika rekreacije je što smo ovisni o vremenskim uvjetima, pa smo u hladnim mjesecima ograničeni. Isto tako, ukoliko nismo dosljedni i čvrste volje lako bi se naše trčanje moglo završiti i prije nego što počne.

Teretana

Treninzi u teretani daju najbrže rezultate i prednost je što možemo sami birati kakve ćemo vježbe najviše raditi ovisno o kritičnoj zoni na svome tijelu. Za sve informacije i programe tu su treneri koji nam olakšavaju pri izboru sprava sugerirajući na čemu bi trebao biti naglasak našeg treninga.

No, teretana zna biti dosadna i jednolična nekima ljudima jer smo u zatvorenoj prostoriji i praktički se trening svede na par sprava. Ipak brzi rezultat bi nam trebao biti najveći poticaj!

Grupna vježbanja

Postoji sve više vrsta grupnog vježbanja, od običnog aerobica, preko step-aerobica, body Insanityja, pilatesa, borilačkih sportova… Mislim da svatko može naći neku vrstu treninga za sebe. Ukoliko smo za grupno vježbanje i volimo plesati, tu je zumba i salsa. Ukoliko se želimo dobro istegnuti i umiriti, tu su yoga i pilates, a ako pak želimo biti sigurni da ćemo svu negativnu energiju izbaciti iz sebe, Tae-Kwan Do i kick box su prava rješenja.

Ove jeseni je hit plesanje na šipci koje se uvodi u sve više fitness centara. Naglasak je na tome da su u užurbanoj svakodnevnici žene jednostavno zaboravile biti ženstvene zbog nedostatka vremena. Plesanje na šipci je oduvijek povezano s izrazitom ženstvenošću. Iako nam se čini da samo profesionalnim plesačicama uspijeva izvesti nešto na šipci bez fizičkih posljedica, to nije tako. Iznenadili bismo se kad bismo vidjeli kako bi brzo izgledale gotovo poput profesionalki, a i naša ženstvenost bi se probudila. Tako da je ovaj oblik rekreacije osim za mišiće i liniju, jako dobar i za samopouzdanje.

Koji ćemo oblik vježbanja odabrati, na nama je. Izbora je puno, čak i previše, tako da sigurno svatko tko želi, može naći nešto za sebe. A onaj tko ne želi, uvijek će naći neko opravdanje i izliku za to.

Foto: Andresr/Shutterstock

DRUGI UPRAVO ČITAJU