back to top

Dijetetika – individualni pristup prehrani

Da bi postigli tjelesnu, mentalnu, emotivnu i duhovnu ravnotežu, pravilnim odabirom namirnica u svoje tijelo moramo unijeti sve potrebno što organizmu treba za zdrav način življenja. Naravno tu moramo napomenuti da postoje oni koji su alergični na neke namirnice, s toga oni moraju biti na većem oprezu.

Dijetetika ili individualni pristup prehrani odnosi se na sve one koji žele smršaviti ili žele uspostaviti dobre prehrambene navike, za sve one koji pate od šećerne bolesti, povećanog kolesterola, hipertenzije, za jačanje imuniteta, za liječenje kardiovaskularnih patologija, poremećaja probavnog trakta, želučanih problema, kod psorijaze, kod sklonosti infekcijama, kod osoba koji slabo pamte ili loše koncentracije, kod osoba koji pate od alergija ili imaju netoleranciju na neke prehrambene artikle, kod anksioznih osoba, kod svih onih koji pate od straha, depresije, tjeskobe ili bilo kojeg drugog sličnog problema.

Kada se govori o dijetetici, to znači da se želi modificirati uobičajena prehrana, odrediti točno vrijeme i količina uzimanja, jer dnevni kalorični unos ne smije biti veći od nedozvoljenog. To sve može utvrditi nutricionist, dijetetičar ili osoba koja se bavi tim problemom, a sve se vrši individualno, što znači da će za svakoga biti postavljena drugačija dijagnoza unosa raznovrsnosti prehrane. Režim prehrane mora se provoditi izričito pod nadzorom liječnika.

Liječnik postavlja vašu dijagnozu, izrađuje dijetetsku tablicu, mjeri vašu težinu i visinu, izračunava ITM (indeks tjelesne mase), pregledava vašu kožu, traži obiteljsku povijest bolesti, vrši biološke pretrage, kao i vaša sadašnja liječenja, te nakon svega toga počinju se pratiti vaše nove prehrambene navike. Cijelo ste vrijeme pod kontrolom, kako bi se u međuvremenu vidjelo je li se vaš organizam normalno uklopio u sve te nove prilagodbe unosa hrane. Također, predlaže vam se da vodite dijetetski dnevnik, a liječnik vam pomaže i sastavljati obroke i kupnju određenih namirnica.

Izračunavanje ITM-a vrši se tako da se tjelesna težina podijeli s visinom na kvadrat. Najidealniji ITM kreće se od 18,5 do 25. Ako su vrijednosti ispod toga onda tu govorimo o nedovoljnoj težini, a ako su drastično niži, onda je to anoreksično stanje, a ako se indeks tjelesne mase pokazuje nešto viši od dozvoljenog, tu govorimo o višku kilograma. Ako je on iznad 35 riječ je o pretiloj osobi, a ako je riječ iznad 40, onda se tu svatko treba zabrinuti jer to je bolesno stanje i postoje krajnje povišeni rizici.

Ono što bi mogli sami kontrolirati je unos šećera u organizam bilo kroz hranu, bilo kroz razna pića. Umjesto šećera uzmite med ili ječmenov slad, zatim smanjite unos masnoće i prednost dajte hrani koja je kuhana na pari, u foliji ili koja je pirjana uz malo tekućine. Pri kupnji odabirite nemasne komade mesa, kožice s mesa uklanjajte, masnoću možete zamijeniti umakom od soje ili rajčice. Osim toga kontrolirajte i unos kruha i škroba u svoj organizam, a ono što je najvažnije napomenuti je to da se trebate kretati i kretati i to najmanje 30 minuta na dan kako bi se višak kalorija izgorio u vašem tijelu. Budite tjelesno aktivni svaki dan.

Konzumirajte voće, povrće i proizvode od žitarica koji će vam pomoći u regulaciji težine, ITM-u, kolesterola, dijabetesa i triglicerida u krvi, smanjite potrošnju zasićenih masnih kiselina, sol, grickalice koje su pune soli i masti, konzerviranu hranu, jako ljute začine. Umjesto njih razmislite o prirodnim začinima i aromatičnim biljkama.

Glavna poruka je ta da ne jedete jer su vam oči gladne, već da jedete kada vam to vaše tijelo sugerira, više manjih obroka na dan i ne gladujte kako bi što prije smršavili, jer će to dovesti do kontraefekta.

Foto: carroteater/Shutterstock

DRUGI UPRAVO ČITAJU