back to top

Jaja u prehrani djece

Jaja su u prošlosti bila na udaru kritike, ali nova istraživanja pokazuju da jaja hrane dječji mozak, te da čak mogu popraviti ponašanje djece. Ne morate čak ograničiti količinu jaja koju će pojesti vaša djeca.

U prošlosti su zdravstveni stručnjaci preporučivali ograničenu konzumaciju jaja zbog njihova velikog sadržaja kolesterola. No ipak, više od dvjesto studija pokazalo je da kolesterol u hrani, uključujući i onaj u jajima, ima manji učinak na razinu kolesterola u krvi nego količina zasićenih masti koju pojedemo. Na osnovi toga, Agencija za standardizaciju hrane ne ograničava konzumaciju jaja. To je fantastična novost jer su jaja bogata hranjivim sastojcima koji pomažu da naši mališani ostanu zdravi, a to su vitamini A, D, E i B, fosfor, cink, selen, željezo i krom.

Željezo, cink, vitamini B i bjelančevine u jajetu pomažu pri sprječavanju problema u ponašanju djece. Prema studiji Američkog časopisa za psihijatriju, trogodišnjaci u čijoj prehrani nedostaje tih hranjivih sastojaka imaju niži kvocijent inteligencije i imali su 43 posto veću vjerojatnost da će do osme godine života biti agresivni. Kada navrše sedamnaestu, dva je puta veća vjerojatnost da će biti nasilni i iskazivati asocijalno ponašanje. Istraživači vjeruju da ti hranjivi sastojci utječu na ponašanje jer su potrebni za zdravi živčani sustav, koji je, zauzvrat, važan za mentalno i emocionalno zdravlje.

Jaja mogu poboljšati pamćenje kod djece, jer sadrže kolin, hranjiv sastojak potreban za razvoj središta za učenje i pamćenje u mozgu. Ispitivanja na životinjama pokazuju da mladunci koji u maternici nisu dobivali dovoljno kolina, imaju slabije pamćenje, a oni koji su primili kolin u obliku dodataka prehrani posjeduju veći kapacitet za učenje. Ta je saznanja potrebno dodatno potvrditi da bi se saznalo koje namirnice bogate okolinom pomažu pamćenju djece.

Jaja sadrže fosfor koji učvršćuje kosti i bogata su vitaminom D, koji u crijevima upija kalcij, pomažući pri izgradnji zdravih kostiju. Nedostatak vitamina D uzrokuje rahitis, koji karakteriziraju noge iskrivljene u obliku slova O.

Jaja su sjajan izbor za tinejdžerice kojima je važna ljepota jer sadrže biotin, vitamin koji održava zdravlje noktiju i kose. Jaja sadrže i veliku količinu “minerala ljepote”, sumpora.

Jaja su bogata kromom, mineralom u tragovima koji pomaže kod dijabetesa tipa 2, omogućavajući tijelu da učinkovitije iskorištava inzulin. Krom pomaže spriječiti prevelik pad razine šećera u krvi koji uzrokuje da djeca dobiju glavobolje ili postanu razdražljiva.

Nova istraživanja pokazuju da jaja pomažu pri sprječavanju srčanih bolesti jer poboljšavaju omjer kolesterola u krvi i zaustavljaju stvaranje krvnih ugrušaka. Jaja za doručak pomažu pretilim ženama da izgube tjelesnu težinu, smanjujući unos kalorija tijekom ostatka dana.

Foto: Sergey Ryzhov/Shutterstock

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Artičoka

Vitalnost organizma