Vlakna u prehrani

Svi pričaju o vlaknima u prehrani, a zapravo ne znate baš što to točno znači i na koju se vrstu hrane odnosi. Naime, postoje dvije vrste vlakana: topiva i netopiva.

Topiva vlakna se razgrađuju u našem organizmu, dok se druga ne razgrađuju. Stoga je onima koji žele smršaviti preporučljivo jesti što više hrane koja u sebi sadrži topiva vlakna. To su primjerice ječam, naranče, kruške, jabuke, jagode, zob, svi orašasti plodovi, mrkva.

Netopiva vlakna su ona koja izazivaju žeđ, te potiču pražnjenje crijeva. To su primjerice tikvice, brokula, mahune, grožđe, grožđice i sve korjenasto povrće.

Dobro je konzumirati svu hranu bogatu vlaknima, bilo da se radi o topivim ili netopivim vlaknima.

Koje su zapravo prednosti prehrane bogate vlaknima?

Hrana bogata vlaknima čuva zdravlje vaših crijeva i normalizira njihov rad. Smanjuje bilo kakve tegobe vezane za rad crijeva.

Smanjuje razinu šećera u krvi

Vlaknasta hrana ne obiluje šećerom, a šećera u prehrani baš i ne trebate. To bi dugoročno značilo da ako konzumirate namirnice bogate vlaknima imate puno manju vjerojatnost da ćete dobiti dijabetes.

Snižavaju razinu kolesterola

Znanstvene studije više su puta do sada pokazale kako povećanje razine vlakana u organizmu snižava razinu kolesterola što je vrlo dobra vijest.

Hrana bogata vlaknima ne deblja

Ova će vijest razveseliti sve one koji se muče s mnogobrojnim dijetama. Znači, postoji hrana, a upravo je to ova bogata vlaknima, koju možete jesti koliko hoćete, a nećete se udebljati. Razlog tomu je jer takva hrana sadrži uistinu malo kalorija i masnoća.

Kako početi konzumirati vlakna?

Kao prvo, jedite što više voća i povrća, sirovog ili kuhanog, ovisno koje ste izabrali. Izbjegavajte preradu tih namirnica jer što su u prirodnijem stanju to su bogatija vlaknima. Osim toga, ako imate za ručak primjerice, hranu koja nema vlakna, dodajte nešto vlaknasto, neku vrstu povrća i zelenu salatu. Tako će gotovo svaki vaš obrok sadrži neku hranu s vlaknima. S ovim načinom prehrane nećete se previše odricati, a jest ćete vlakna, što je i najvažnije.

  Kako se riješiti hematoma

S vremenom nastojte u svoju svakodnevicu uvesti barem jedan vlaknasti vegetarijanski ručak tjedno.

Foto: Yulia Davidovich/Shutterstock

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

DRUGI UPRAVO ČITAJU