back to top

Jogurt u prehrani djeteta

Ponekad je teško pripremiti pravilnu i raznovrsnu prehranu za svoje dijete. Naravno, i da ta prehrana bude primamljiva vašem djetetu. Najbolje je izabrati nekoliko raznovrsnih namirnica koje ćete ubaciti u djetetovu uobičajenu prehranu.

Ako u obroke svoga djeteta uključite malo gljivične kulture, poboljšat ćete njegov imunitet i probavni sustav održati zdravim.

Jogurt se pripravlja tako da se mlijeku dodaju bakterije koje utječu na njegovu fermentaciju i zgrušavanje. To znači da je jogurt, baš poput mlijeka, pun vitamina B2 i B12, fosfora i joda. Osim toga, izvrstan je izvor kalcija, pa pomaže u izgradnji čvrstih kostiju i zubi, te pomaže nadziranju tjelesne težine. No sve više istraživanja pokazuje da jogurt posjeduje i mnoge druge zdravstvene blagodati.

Ako svoje dijete, nakon što je imalo trbušnih problema, potaknete da jede jogurt, mogli biste spriječiti buduće poteškoće s probavnim sustavom. To je zato što određena bakterija, koja živi u jogurtu, pomaže da probavni sustav ostane zdrav tako što povećava razinu prijateljskih bakterija u crijevima. Na primjer, uočeno je da posebni soj bakterije Lactobacillus smanjuje jačinu i trajanje infektivnog proljeva u mališana i djece.

Ako vaša djeca piju antibiotik, navedite ih da jedu jogurt, jer on pomaže da se obnovi potrebna količina prijateljskih bakterija u probavnom sustavu koje antibiotici uništavaju.

Neka djeca, koja ne podnose laktozu, ipak mogu jesti jogurt bez ikakvih popratnih učinaka, što olakšava dovoljan unos kalcija potrebnog za zdrave kosti. Uzrok nepodnošenja laktoze leži u pomanjkanju laktaze, enzima koji probavlja laktozu (glavnu vrstu šećera u mlijeku). To je često privremeni popratni učinak proljeva. Istraživanje pokazuje da različite bakterije u jogurt u, uključujući lactobacillus acidophilus i bifidobacteria, pomažu poboljšati podnošenje laktoze.

Određene bakterije u jogurt u pomažu ojačati imunitet, sprječavajući uobičajene probleme, kao što su kašalj i prehlade.

  Kako preživjeti bez sna

Žive bakterije u jogurtu pomažu u sprječavanju mliječca, uobičajene gljivične infekcije u mališana koja se može pojaviti kada djetetu oslabi imunitet, ili kada antibiotici poremete ravnotežu prijateljskih bakterija u tijelu.

Zahvaljujući kalciju koji sadrži, jogurt može pomoći pri smanjivanju masnoće u području struka. Dovoljan unos kalcija iz jogurta tijekom djetinjstva pomaže i u zaštiti od osteoporoze. Isto tako, jogurt pomaže pri očuvanju zdravlja probavnog sustava tako što potiče razinu prijateljskih bakterija u crijevima; određene žive kulture u jogurt u čak pomažu uništiti Helicobacter pylori, bakteriju odgovornu za čir želuca i crijeva.

Ako vaše dijete odbija jesti jogurt pokušajte u njega umiješati malo meda ili za promjenu umjesto s mlijekom, žitarice za doručak prelijte jogurtom.

Foto: Photofollies/Shutterstock

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

DRUGI UPRAVO ČITAJU