back to top

Grah u prehrani djece

Grah je sjajan dodatak prehrani djece – pruža kratkoročne i dugoročne zdravstvene blagodati, zahvaljujući svojoj jedinstvenoj kombinaciji hranjivih sastojaka.

Mahunarke su sjajna hrana za djecu jer su pune ugljikohidrata koji poboljšavaju razinu energije, te bogate vlaknima i bjelančevinama potrebnima za rast. Osim toga, sadrže zdrave vitamine i minerale, uključujući vitamin B1, folat, fosfor, kalij i željezo. Konzervirane mahunarke sadrže slične hranjive tvari kao i sušene, pa su mnogo pogodnije za uporabu, ali potražite one koje su konzervirane bez soli ili šećera.

Grah je posebno zdrav za djecu koja pate od astme jer sadrži veliku količinu molibdena. Taj je mineral nužan sastojak enzima sulfitne oksidaze koji uništava sulfite. Sulfiti se koriste kao konzervans u mnogim namirnicama koje jedu djeca, kao što su blagi napitci, kobasice i hamburgeri – na popisu sastojaka potražite konzervanse kao što su E220 – E228. Američka Uprava za hranu i lijekove procjenjuje da je oko 5 posto astmatičara osjetljivo na sulfite, iako jedan austrijski stručnjak za alergije procjenjuje da ta brojka može biti i pet puta viša. Uključite grah u prehranu vaše djece i povećat ćete nisku razinu molibdena, koji će zauzvrat proizvesti više enzima koji uništava sulfite.

Prema najnovijem Nacionalnom ispitivanju prehrane mladih osoba provedenom u Ujedinjenom Kraljevstvu, jedna od deset djevojčica u dobi između 15 i 18 godina je vegetarijanka. Grah može biti važna namirnica u vegetarijanskoj prehrani jer sadrži dovoljnu količinu željeza, hranjivog sastojka koji tu nedostaje, jer je iz prehrane isključeno meso. Kada se jede s drugom biljnom hranom, grah opskrbljuje svim nužnim aminokiselinama (građevni materijal bjelančevina) potrebnim za dobro zdravlje. Poput graška, grahu nedostaje važna aminokiselina nazvana metionin, no sadrži veliku količinu nužne aminokiseline lizina. Nasuprot tome, žitarice kao što je riža sadrži metionin, no u njoj nema blizina. To znači da je za vegetarijance dobro da te biljne namirnice jedu zajedno; na primjer, kombinirajući povrtni chili s rižom.

Potaknute djecu da jedu grah i pomoći ćete im da na testovima i ispitima postignu bolji uspjeh. Istraživanje pokazuje da nedostatak vitamina B1 (tiamina) – koji se u velikim količinama nalazi u grahu – može rezultirati slabim pamćenjem. Osim što ugljikohidrate pretvara u energiju kojom se koriste moždane stanice, taj vitamin proizvodi neurotransmiter acetilkolin koji je nužan za pamćenje.

Kao i sve mahunarke, grah sadrži topiva vlakna. Ona pomažu da razinu šećera u krvi bude postojana, dugoročno sprječavajući pretilost i dijabetes, te snižavajući kolesterol. Ako se dijete navikne na grah od djetinjstva, poslije ćete lakše moći kombinirati grah u raznovrsna i ukusna jela.

Foto: Madlen/Shutterstock

DRUGI UPRAVO ČITAJU