Dječja glista

Jedna od najčešćih dječjih zdravstvenih tegoba su dječje gliste. Skloni smo vjerovati ako djeca jedu previše slatkiša, da se glista nastani u njihovim crijevima. Koji su točno uzroci i što napraviti ako nam dijete dobije gliste, pročitajte u daljnjem tekstu.

Uzročnik infekcije je parazit dječja ili bijela glista. Ona se zapravo pojavljuje na području anusa, odakle se prenosi na odjeću, posteljinu djeteta. Tako lako dolazi do tankoga crijeva djeteta, jer dijete jajašce preko posteljine, odjeće širi i na igračke, kroz igru stavlja prste u usta, i tako proguta ličinke, a lako se zarazi i drugo dijete koje je u doticaju sa stvarima na kojima su već raširene ličinke. Lako se zaraziti jer se ličinke mogu progutati i zrakom.

Male progutane gliste obitavaju u tankom crijevu djeteta do 6 tjedana, a zatim ženke kad sazru sele ponovno prema anusu, i to uglavnom tijekom noći. Cilj im je odložiti jajašca, no svaki njihov pokret, kao i odložena jajašca izazivaju svrbež kod djeteta.

Nakon izlijeganja gliste se vraćaju u tanko, ali i u debelo crijevo, uz jako brzo razmnožavanje.

Simptomi da dijete ima dječju glistu često ne postoje, a ako postoje, to je uglavnom svrbež u području anusa, kod djevojčica može doći i do iritacije na području vagine. Rijetko kad bijele glistice se mogu toliko razmnožiti da izazovu upalu slijepog crijeva zbog blokade crijeva.

Liječenje dječje gliste

Bijela glista se može vidjeti i golim okom, mala je i bijele boje, te se obrisom na području čmara može uočiti kako se miče. Liječenje često nije potrebno, no kad doznaju da je imaju, većina ljudi je se želi riješiti. Postoje antibiotici koji se pritom trebaju uzimati, no postoji mogućnost da se ne riješimo do kraja glista odmah nakon prvog doziranja antibiotika, jer jajašca u nama mogu biti još i do 3 tjedna. Tada je potrebno terapiju ponoviti. Odjeću i sve što je bilo u dodiru s osobom koja je imala gliste, potrebno je strojno oprati kako bi ispala sva jajašca.

Foto: Dimj/Shutterstock

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

DRUGI UPRAVO ČITAJU