back to top

Domaće gnojivo

Da bi naš vrt zablistao punim sjajem, potrebno je da nam sve što smo zasadili u njega cvijeta i daje plodove. A da bi sve to bilo moguće, potrebno je imati kvalitetno i vitaminima bogato tlo kako bi se biljke mogle hraniti. Domaće ili stajsko gnojivo je najkvalitetnije gnojivo koje svojoj biljci možemo priuštiti.

Sva gnojiva se dijele na organska i anorganska.

Organska sadrže mikroorganizme, a najpoznatije organsko gnojivo je upravo stajski gnoj ili domaće gnojivo. Domaće gnojivo je nezamjenjivo jer sadrži mnoge hranjive sastojke i poboljšava strukturu tla. Stoga ga se svakoj voćki preporučuje dodati i to u količini od dvadesetak kilograma. Problem sa ovom vrstom gnojiva je što nije lako doći do njega, a i nije jeftin, no svakako ga se isplati nabaviti.

Sastav i dobivanje domaćeg gnojiva

Sastoji se od krutog i tekućeg životinjskog izmeta, i da bi se dobilo u obliku plodnog gnojiva kakvo i trebamo, treba mu da sazrije otprilike godinu dana. Pri sazrijevanju događa se nekoliko kemijskih promjena, koje uzrokuju mikroorganizmi koji su proizašli iz životinjskih izmeta. Gnojivo dozrijeva aerobnim i anaerobnim procesima, aerobni tip dozrijevanja podrazumijeva prisustvo kisika,a anaerobno se odlikuje laganim fermentacijskim procesima.

Prostor u kojem se događa postupak dobivanja gnojiva je gnojište, koje treba biti u blizini staje, kako bi utovar gnojiva bio što praktičniji.

Razlog zašto je ovo gnojivo tako traženo i na cijeni je jer sadrži oko 35% humusa, stimulativne tvari koje utječu na brži rast biljaka, makrohranjiva i mikrobe tla. Korištenjem ovoga gnojiva popravljaju se svojstva tla.

Prava je sreća za one koji mogu u vlastitoj režiji i na vlastitoj farmi imati gnojišta za dobijanje stajskog gnojiva, no većina nas nema farme i ne živi u takvoj okolini. No, ionako smo prisiljeni kupovati gnojivo, pa kad već to radimo, izaberimo ono najbolje za naš vrt i za naše biljke, a u konačnici i za nas, jer ćemo mi konzumirati krajnje plodove.

Foto: goodgold99/Shutterstock

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Sadnja maline

Pampas trava