Sadnja maline

Poznata i pod imenom crvena kupina ili maljuga, malina je crveno bobičasto voće slatkog okusa. Osim što je slatka, malina je i ljekovita, a nije je teško ni uzdržavati, pa zašto bi je onda uvijek kupovali, ako možemo imati svoj grm malina. Nema većeg gušta nego se hraniti plodovima svoga vrta.

Malina je dvogodišnji, listopadni grm, potječe iz obitelji ruže, a cvatovi bijelih cvjetova pojavljuju se na drugoj godini. Naraste do 2 metra u visinu. Može doživjeti i 20 godina, ali u prosjeku joj je rok trajanja od 8 do 14 godina. Ima ih različitih vrsta, točnije 195, ali za kućni vrt je najbolja mjesečarka, jer stalno rađa, a prikladna je i za manje prostore.

Za malinu je bitno da je stavimo u plodno tlo, jer je osjetljiva na sušu, ali i na previše vlage. Ukoliko je obilato zalijevamo i pothranjujemo tlo u kojem je zasađena stajskim i umjetnim gnojivom, nema straha da će nas ostaviti bez uroda. Cvjeta razmjerno kasno pa joj ne smetaju proljetni mrazovi.

Što se tiče izbora mjesta u koje ćemo smjestiti grm maline, odgovaraju joj svjetlije pozicije, pa je treba posaditi uz ogradu ili joj osigurati potpornje, kako ne bi divlje razrasla.

Najbolje doba godine za sadnju je u kasnu jesen, kada izgubi lišće, jer će se tada najbolje ukorijeniti, što će uzrokovati i na količinu plodova koje će davat. Ako je sadnica smještena u kontejner, možemo je posaditi već i u osmom mjesecu. Sadimo je na razmaku od ostalih biljaka barem pola metra.

Granu koja nam da plod potrebno je odrezati sve do kraja kako kako bi mlade grane imale prostora širiti se i iduće godine dati ploda. Plod maline je svjetlije ili tamnije crveno, što naravno ovisi o vrsti maline koju imamo. Razmnožava se izbojcima. Razmnožavanje korijenovim reznicama radi se tako da se izdanci izvade sa što više žila. Nakon vađenja žile se skrate na reznice dužine 5-6 cm, koje se potom stavlju u zemlju i pokriju kompostom ili gnojivom.

Plod je mekan pa stoga ne podnosti transport. Maline su jako ukusne same, ali i u džemu, kolačima, likerima, a lišće se koristi za čajeve koji jako djelovanje imaju na infekcije mokraćnog trakta. Ni u kojem slučaju nećemo požaliti ukoliko ovaj grm postane dio našeg vrta.

Foto: joingate/Shutterstock

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Vrtni kompost

Domaće gnojivo

Pampas trava