back to top

Održavanje aloj vere

Aloj vera je izrazito ljekovita biljka, a sok iz njenih listova je melem za kožna oboljenja, bilo da se radi o psorijazi, aknama, ekcemima ili bilo kakvom osipu na koži, pa čak i ožiljcima i borama. Dovoljno je iscijediti sok iz njenih listova te nanijeti na mjesto gdje se nalazi kožno oboljenje.

Uzdržavanje aloj vere

Aloj veru je lako nabaviti s obzirom da je dostupna u svim cvjećarnama, no kako je održavati? S obzirom da njen gel postaje ljekovit nakon dvije godine biljke, potrebno je da nam izdrži dvije godine,a da ne uvene. S obzirom da često dođe do sušenja listova, ili listovi postaju bjelkasti, potrebno je znati nešto o uvjetima koji joj odgovaraju.

Postoji više vrsta aloj vere, pa se potrebno raspitati tamo gdje je kupujemo o uzgoju te vrste. Aloj vera je biljka koja ne voli previše vlage, pa ju je dovoljno zalijevati jednom tjedno, a listove poprskati i obrisati maramicom. Jedino bez čega je ne smijemo ostaviti je svjetlost pa ju je najbolje držati na prozorskoj dasci te ne spuštati rolete kako bi stalno imala svjetlost. Ako nikako ne možemo naći mjesto gdje ima svjetlosti, onda joj je moramo osigurati putem svjetiljke.

Temperatura joj mora biti oko 20°C, stoga ju je tijekom zimskih mjeseci potrebno unijeti u zatvoren prostor. Jedino tijekom faze mirovanja, a to su tri tjedna dok ne počne rasti, je optimalna temperatura 10°C. Grijane prostorije joj možda neće goditi, što ćemo primjetiti pri sušenju listova, pa je u tom slučaju bolje da je prebacimo u neki prostor koji se ne grije, kao što je hodnik ili predsoblje.

S obzirom da brzo naraste potrebno joj je osigurati dosta prostora, a ako je uzgajamo u posudi, to bi trebala biti veća posuda.

S obzirom da je počinjemo koristiti za gel nakon dvije godine, ne trebamo brinuti kako će podnijeti kidanje listova, s obzirom da joj brzo rastu novi.

Ukoliko joj osiguramo toplinu i svjetlost, naša aloj vera bi trebala rasti bez problema, a ako joj nešto ne odgovara, to ćemo najbolje vidjeti po vrhu lista koji će biti osušen ili bjelkast. U tom slučaju potrebno je promijeniti mjesto na kojem je držimo.

Foto: okimann/Freeimages.com

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Domaće gnojivo

Sadnja maline

Pampas trava